Hoppa till huvudinnehåll

Många döda då damm brast vid sibirisk gruva - dammbygget var olagligt

Det översvämningsdrabbade gruvlägret ligger i den rätt isolerade byn Sjtjetinkino, söder om Krasnojarsk.
Det översvämningsdrabbade gruvarbetarlägret ligger i den rätt isolerade byn Sjtjetinkino, söder om Krasnojarsk. Det översvämningsdrabbade gruvlägret ligger i den rätt isolerade byn Sjtjetinkino, söder om Krasnojarsk. Bild: AFP / Lehtikuva Sibirien,översvämningar,damm

Tidigt på lördag morgon brast dammen vid en guldgruva söder om den sibiriska staden Krasnojarsk. Flera stugor i gruvarbetarlägret svämmades över och minst 15 personer omkom och många saknas.

Enligt lokala myndigheter saknas åtminstone ett dussintal människor och 14 personer vårdas på sjukhus. En del av dem är allvarligt skadade.

Olyckan skedde i den rätt isolerade byn Sjtjetinkino med 180 invånare och i gruvarbetarlägret bor omkring 80 personer, uppgav den regionala guvernören Alexander Uss.

De flesta gruvarbetarna låg och sov då dammen brast vid sextiden på morgonen och de leriga vattenmassorna svepte in över lägret.

Lokala myndigheter som tagit sig till olycksplatsen säger att de inte ens kände till dammens existens och att den byggts olagligt, i strid med alla föreskrifter.

Enligt det ryska katastrofministeriet deltar över 270 personer i räddningsarbetet och i letandet efter de försvunna.

Källa: AFP