Hoppa till huvudinnehåll

Superlöftet platsade inte i Norges skidlandslag – Marit Björgen: ”Rätt beslut”

Kristine Stavås Skistad under skid-VM i Seefeld.
Kristine Stavås Skistad är en av den norska längdskidåkningens största talanger. Kristine Stavås Skistad under skid-VM i Seefeld. Bild: AOP Kristine Stavås Skistad

Unga norskan Kristine Stavås Skistad fick sitt internationella genombrott under förra skidsäsongen. Trots semifinalplatsen i VM-sprinten i Seefeld platsade hon inte i den norska landslagstruppen, vilket har väckt förundran i Norge. Legendaren Marit Björgen tycker däremot att beslutet var rätt.

Kristine Stavås Skistad var medaljkandidat i sprinten i Seefeld men föll på upploppet i semifinalheatet.

I JVM i Lahtis tog hon guld i sprint och stafetten.

Många förväntade sig att den 20-åriga talangen skulle ta en plats i det norska landslaget den här säsongen, men förbundskaptenen Ole Morten Iversen petade henne.

Hon fick i stället nöja sig med en plats i det norska talanglaget.

– Jag trodde jag skulle platsa, men det finns säkert sex sprintåkare som har visat mer än vad jag har gjort, sade Skistad syrligt till norska tv2.

Beslutet skapade polemik

Landslagsledningens beslut väckte förundran och till och med bestörtning i Norge. Petter Skinstad, expertkommentator för tv2, konstaterade att Skistad hade all orsak att vara förundrad och besviken.

– Vad hon visade under hela säsongen indikerar att hon är överkvalificerad för landslaget. Hon är kanske den mest spännande talang vi har haft på kvinnosidan de senaste tio åren, säger Skinstad.

Den förra norska skiddrottningen Marit Björgen håller inte med.I en intervju för Aftonbladet konstaterar hon att prioriteringen var korrekt.

– Jag tycker det är rätt att hon är i talanglaget, det är rätt väg att gå. Sen har hon varit med någon samling och fått möjlighet att pusha tillsammans med A-laget. Jag tycker det beslutet är helt rätt, säger Björgen.

Världscupen i längdskidåkning inleds i Ruka den 29:e november. Yle sänder samtliga världscuptävlingar i vinter.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport