Hoppa till huvudinnehåll

Washington Post: Utredningen kring Hillary Clintons e-postmeddelanden nu avslutad, handlade inte om medveten oaktsamhet

Porträtt på Hillary Clinton som talar i en mikrofon.
Hillary Clinton höll tal på evenemanget Time 100 Summit i New York. Porträtt på Hillary Clinton som talar i en mikrofon. Bild: AFP / Lehtikuva Hillary Clinton

USA:s utrikesministerium har avslutat den flera år långa undersökningen kring Hillary Clintons e-postmeddelanden, skriver tidningen Washington Post. Skandalen kring att Clinton använde en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister kastade en skugga över hennes presidentvalskampanj år 2016.

Den fleråriga utredningen granskade ifall det faktum att Clinton skötte officiell korrespondens via en privat e-postserver under sina år som utrikesminister bröt mot federala arkiveringslagar, då den amerikanska regeringen förbjuder hantering av hemligstämplad information utanför statskontrollerade system.

Enligt Washington Post har utredarna kommit till slutsatsen att utrikesministeriets anställda som hade att göra med Clinton inte hanterade hemligstämplad information medvetet oaktsamt eller systematiskt. 38 anställda ska emellertid ha brutit mot sekretessanvisningar, och i en del fall hade man behandlat information på ett olämpligt sätt.

Slutsatsen var ändå, att utrikesministeriets anställda gjort sitt bästa för att följa säkerhetsinstruktionerna.

Undersökningen omfattade 33 000 e-postmeddelanden, som skickats via Clintons privata e-postserver medan hon var USA:s utrikesminister.

Skandalen kring meddelandena påverkade Clintons presidentvalskampanj år 2016, då hon stod emot nuvarande president Donald Trump. Trump har upprepade gånger tagit upp saken efter sin valseger.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes