Hoppa till huvudinnehåll

Åländska val intresserar mer än förr: "I år är också kommunalvalet viktigt"

Åtta partiledare visar upp mest gröna kort i utfrågning i Ålands radios studi
Den sista valdebatten inför valet, i Ålands radios studio. Åtta partiledare visar upp mest gröna kort i utfrågning i Ålands radios studi Bild: Bengt Östling/Yle Lagtingsvalet på Åland 2019,Partiordförande,valdebatt

På Åland är alla partier segrare veckan före val. En del partiledare litar på magkänslan, andra på opinionsmätningar. Slutspurten inför dagens val kan avgöra resultatet.

Det har varit full rulle i åländska köpcenter, på gator och torg. Men framför allt i de två lokaltidningarna och på nätet.

Valkampanjen har i många fall blivit tuff och förfallit till smutskastning. Många politiker beklagar avarterna av valkampanj.

Ålands val 2019

 • Antalet röstberättigade nu är större än någonsin på Åland.
 • 20 960 personer har rätt att rösta i lagtingsvalet 2019. För att få rösträtt krävs 18 års ålder och åländsk hembygdsrätt. Den får man om man föds på Åland eller efter fem års boende på Åland, om man är finländsk medborgare.
 • Av de röstberättigade är 1 491 eller 7 % bosatta utanför Åland. Det är huvudsakligen studerande som bor i Sverige. De hade kunnat utnyttja den nya möjligheten att rösta via internet, men den stoppades av säkerhetsskäl.
 • 4 660 personer har rösträtt i kommunalvalet, men inte i lagtingsvalet.
 • Man får rösta i kommunalvalet efter ett helt års bosättning på Åland, oberoende av nationalitet. Valdeltagandet i den här gruppen är bara hälften så högt som för de väljare som har hembygdsrätt.
 • Det finns 22 vallokaler i de 16 åländska kommunerna. De är öppna mellan kl 9 och 20.
 • I lagtingsvalet år 2015 var valdeltagandet 70,4%. Det var det högsta valdeltagandet dittills. Kvinnorna röstade aktivare än männen.

Partier och kandidater

239 kandidater är uppställda i lagtingsvalet 2019. De representerar åtta partier.

 • Hållbart Initiativ,18 kandidater, leds av Alfons Röblom/Annette Bergbo
 • Ålands framtid,19 kandidater, leds av Pia Eriksson
 • Åländsk demokrati, 10 kandidater, leds av Stephen Toivonen
 • Liberalerna, 39 kandidater, leds av Katrin Sjögren
 • Moderat samling, 29 kandidater, leds av Annette Holmberg-Jansson
 • Ålands socialdemokrater, 34 kandidater, leds av Camilla Gunell
 • Centern, 48 kandidater, leds av Veronica Thörnroos
 • Obunden samling, 42 kandidater, leds av Berth Häggblom
 • Källor: Källor ÅSUB, val.ax

  Några rösters övervikt gav regeringsmakten

  För fyra år sedan fick både Centern och Liberalerna sju mandat i lagtinget. Det kallades “Rysarvalet” i Ålandstidningen.

  Eftersom liberalerna ändå hade några fler röster, så fick de inleda sonderingarna för att bilda landskapsregering.

  Centern hamnade i opposition. Katrin Sjögren bildade regering med Socialdemokraterna och Moderat samling, två partier som förlorade mandat i valet 2015.

  Tänk positivt, C framåt, står det på Centerns valplakat framför rivningstomt i Mariehamn
  Tänk positivt, C framåt, står det på Centerns valplakat framför en rivningstomt i Mariehamn. Tänk positivt, C framåt, står det på Centerns valplakat framför rivningstomt i Mariehamn Bild: Bengt Östling/Yle Lagtingsvalet på Åland 2019,Mariehamn,val

  Opinionsmätning ger seger åt Liberalerna - eller Centern

  Nu är det oppositionsledaren Veronica Thörnroos från Centern som för en frenetisk kampanj för att få återkomma till makten.

  Det har varit en svår och ovan oppositionsperiod för Centern.

  Den pålitligaste opinionsmätningen i torsdagens Nya Åland ger olika resultat.

  De som hade röstat på förhand gjorde Liberalerna till största parti. Men hela opinionsmätningen gör Centern lite starkare än förr och spår förlust för alla tre regeringspartier, Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderat samling.

  Valbanderoll för Moderaterna på Åland, intill höstlig torgpark i Mariehmn
  Moderat samling satsar på valplakat och utdelning av morötter, "Moderötter" som fått kritik för att inte vara åländska. Valbanderoll för Moderaterna på Åland, intill höstlig torgpark i Mariehmn Bild: Bengt Östling/Yle Lagtingsvalet på Åland 2019,Moderaterna på Åland

  Centern forsar fram

  Centern är starkt kritisk till landskapsregeringen som trädde till för fyra år sedan.

  - Vi tycker att Åland behöver få Centern tillbaka i regeringsställning. Vi känner det stödet från fältet, man vill ha oss tillbaka, säger centerledaren Veronica Thörnroos från Brändö.

  Hon vill inte säga att allt har blivit sämre med den här regeringen. Men debattklimatet i samhället har försämrats de senaste fyra åren säger Thörnroos. Också Centern har vidtagit hårda nedskärningar under sina långa tider vid makten.

  Socialdemokraternas Camilla Gunell säger halvt på skämt att hon ibland känner sig som på republikanernas partikongress i USA. Så mycket förvrängningar, förtal och falska nyheter anser hon sig höra, till exempel just från Centern.

  Leende Camilla Gunell framför Torggatans träd i ruskafärger,
  Camilla Gunell, socialdemokratisk ordförande och vicelantråd Leende Camilla Gunell framför Torggatans träd i ruskafärger, Bild: Bengt Östling/Yle Camilla Gunell,Mariehamn,socialdemokrati,Ålands socialdemokrater

  Lantrådet oroat över självstyrelsereformen

  Liberalernas lantråd Katrin Sjögren talar om mandatperioden som fyra bra år. Men det har varit tufft och utmaningarna har varit många. Också hon klagar på den råa tongången på nätet.

  Hon nämner en seg självstyrelslagsrevision och ekonomiskt underskott, samtidigt som utsikterna ser sämre ut. De finländska planerna på en vård- och omsorgsreform skulle också ha drabbat Ålands självstyrelse i kanterna.

  Och så har man haft flera egna reformer; en dyr skärgårdstrafik och förslag om både dyra färjanskaffningar eller ett dyrt tunnelbygge.

  Katrin Sjögren möter väljare på Torggatan i Mariehamn
  Valkampanjen avslutas på lördagen, Lantrådet Kristin Sjögren mötte väljare bland annat i Mariehamn och i Godby. Katrin Sjögren möter väljare på Torggatan i Mariehamn Bild: Bengt Östling/Yle Katrin Sjögren,liberala partier,Åland,Ålands lagting

  Miljö och hållbarhet får uppmärksamhet

  Sammanlagt åtta partier kandiderar i valet. Enligt opinionsmätningarna kan Hållbart initiativ erbjuda ett alternativ för missnöjda borgerliga väljare. Nyans opinionsmätningar gav tre mandat.

  Talespersonen Alfons Röblom och de öviga kandidaterna har lyckats plocka in ordet hållbarhet som svar på de flesta frågor som ställs. Det har tvingat också de övriga partierna att tala mer om miljöfrågor.

  Till och med socialdemokraterna som ofta har uppfattats som ett miljövänligt parti, kan komma att drabbas av de nya vindarna.

  Hårt hålla sig framme bakom starka kvinnor

  Ålands framtid och Obunden samling väntas också gå hyfsat i valet, trots att deras synlighet inte har varit lika stor under de fyra gångna åren.

  Ålands framtid talar om Finland och Åland i en union, Obunden samling betonar minskande svenskhet i Finland som ett hot mot Ålands självstyrelse.

  Åländsk demokrati verkar inte ha lyckats lyfta invandringsfrågan i det här valet. Många ålänningar lyfter på ögonbrynen åt den helmanliga kandidatlistan.

  Kommunernas storlek och ekonomi oroar

  Kommunreformen verkar nu få allra störst uppmärksamhet i valdebatterna. Alla tycks vara överens om att ekonomin på Åland egentligen inte tillåter sexton kommuner för 30 000 invånare.

  - Det finns redan kommuner som inte klarar av att ge den lagstadgade servicen åt sina medborgare, säger vicelantrådet Camilla Gunell (s).

  Göran Djupsund, emeritusprofessor i statskunskap kallar det åländska valet ett klassiskt viktigt val. Där finns större frågor som rör kommunekonomin, förbindelserna, men också skola och hälsovård.

  Professor Göran Djupsund intervjuad i köpcentrum i Mariehamn.
  Professor emeritus Göran Djupsund är bosatt på Åland, här i Sittkoffs köpcentrum. Professor Göran Djupsund intervjuad i köpcentrum i Mariehamn. Bild: Bengt Östling/Yle Göran Djupsund,Lagtingsvalet på Åland 2019,statsvetenskap,professor,emeritus

  Det bortglömda valet i kommunerna viktigt i år

  Lagtingsvalen brukar betraktas som de viktiga valen. Men i år är också kommunalvalet viktigt, säger professor Göran Djupsund.

  - Det är ju oklart hur det ska bli med sammanslagningarna. Under kommande fyraårsperiod måste kommunerna fatta beslut om sin framtid. De invalda måste bestämma om deras kommun ska gå med på sammanslagning och i så fall med vem, och på vilka villkor.

  - Det har visat sig att frivilliga kommunsammanslagningar måste man söka efter med ljus och lykta, säger professor Djupsund.

  "Tvånget kommer i nästa period - också från Centern"

  Det behövs någonting som tvingar fram kommunsammanslagningar, att de ansvariga inser att det inte går att fortsätta självständigt.

  Det har inte skett i de åländska kommunerna ännu. Ändå talar alla experter om att tre-fyra kommuner är nödvändigt i längden.

  Centerns ordförande Veronica Thörnroos har däremot kritiserat landskapsregeringen för att komma med sammanslagningsplaner från sitt eget ritbord, utan belägg för att det är nödvändigt.

  De flesta borgerliga partierna talar för frivillighet i kommunernas sammanslagningar.

  Göran Djupsund tror ändå att lösningen kommer under nästa fyraårsperiod, då också Centern går med på någon form av sammanslagningstvång i kommunerna.

  "Obehöriga äga ej tillträde" står det på stegen ombord på skärgårdsfärja
  Kommunsammanslagningar, skärgårdstrafik, miljö och en uppluckring av närings- och hembygdsrätten har debatterats på Åland. "Obehöriga äga ej tillträde" står det på stegen ombord på skärgårdsfärja Bild: Bengt Östling/Yle skärgårdar,Åland,skärgårdstrafik,förbud,skyltar,ålderdomligt