Hoppa till huvudinnehåll

"Det var svårare för barnen än för oss vuxna att återvända till Finland" - att bo utomlands flera år som familj ger många fina erfarenheter men har sina utmaningar

en flicka och en pojke som har FInlands flagga målat i ansiktet
Pia Polsas barn framför deras hus i Shanghai. Barnen är klädda för International Day där alla fick ha på sig något från sina hemländer. Skolan är Shanghai Community International School en flicka och en pojke som har FInlands flagga målat i ansiktet barn (åldersgrupper),Johan Lindell

Läs på om landets kultur och ha ett öppet sinnelag då du åker iväg. De första månaderna är tuffa för barnen i en skola med främmande språk men det blir oftast bra. De råden ger föräldrar som har åkt utomlands med familjen för en längre tid.

Anna Emtö är född i Sverige men redan som treåring åkte hon och hennes syster och föräldrarna iväg till Saudi-Arabien och stannade där ett par år.

Annas mamma jobbade på ambassaden i Riyadh. Anna minns lekparken nära deras hem dit pappa ofta förde henne för att gunga. Hon minns dofterna men kan inte beskriva dem. Men så väldigt många minnen har hon inte från landet eftersom hon var så liten.

en flicka i halmhatt står vid en röd bil
Anna Emtö i Saudi-Arabien. en flicka i halmhatt står vid en röd bil Flicka,anna emtö

Efter Riyadh blev det Bryssel, och där började hon skolan. Hon fick gå i Europeiska skolan på svenska. Då hon var i högstadieåldern bodde familjen i New York och då var undervisningsspråket engelska..

Då jag blev äldre insåg jag att det kanske inte var riktigt normalt att familjer flyttar så ofta.― Anna Emtö

Som barn kändes det naturligt att flytta med några års mellanrum och hon kände sig trygg med sin familj.

- Men då jag blev äldre insåg jag att det kanske inte var riktigt normalt att familjer flyttar så ofta, funderar hon.

Familjen hade rätt så lite att göra med lokalbefolkningen och lärde sig inte det lokala språket. De umgicks mest med familjer från andra ambassader.

- I Bryssel minns jag att en del i personalen endast pratade franska så då lärde jag mej några uttryck men inte så att jag kunde prata franska flytande, säger hon.

Westerlings åkte iväg med en nio månaders baby

Ben Westerling flyttade tillsammans med sin fru Maria och deras nio månader gamla dotter till Pokhara i Nepal i början av 80-talet. Där jobbade de i en skola och var till en början internatföräldrar för 50 pojkar i åldern 10-18 år.

Under deras vistelse i Nepal föddes två flickor till.

Ben är till utbildningen lärare så han jobbade med undervisning och var under deras andra vistelse rektor. Hans fru är till utbildningen sjukskötare och jobbade bland annat med skolans hälsovårdsklinik.

en missionärsfamilj på en gata i Nepal
Familjen Maria och Ben Westerling i Nepal år 1984. Dottern Heidi sitter på axlarna på en nepalesiska och Charlotta 2 månader i bärsele på pappas mage. en missionärsfamilj på en gata i Nepal familj,Maria westerling

Innan de åkte till Nepal deltog de i en flera månader lång missionskurs som Finska missionssällskapet ordnade. Under kursen lärde de sig mycket om landet men språket lärde de sig först då de bodde i Nepal.

- Vi åkte dit med ett öppet sinnelag och frågade oss fram. Nepaleserna är väldigt vänliga och tog bra emot oss, minns han.

Innan de första gången åkte till Nepal var de i England under fem månader. De tänkte att England påminde såpass mycket om Finland så de förberedde sig inte speciellt mycket på sin vistelse.

- Det visade sig att det var betydligt svårare att anpassa sig till England då vi åkte oförberedda dit. Då vi åkte till Nepal hade vi en helt annan öppenhet för det nya landet och kulturen och då gick det bättre.

Barnen lekte sinsemellan på nepali

Barnen gick i skola i Nepal och trivdes bra. De pratade svenska med sina föräldrar men sinsemellan lekte de på nepali.

en familj
Maria och Ben Westerling och deras barn vid avskedsfesten på skolan i Pokhara i Nepal år 1990. I bakgrunden syns deras hem en familj familj,Ben Westerling

Då familjen återvände till Finland var det besvärligare för barnen att anpassa sig, speciellt i skolan.

- De hade ju helt andra referenser: de talade om kungen och drottningen, om vattenbufflar och tigrar, om papegojor och bananträd, berättar Ben Westerling.

Familjen Westerling bodde i Nepal i två repriser 1982-1990 och 2012-2016.

De första månaderna i internationell skola var tuffa

Pia Polsa och hennes man Harry Lindell åkte första gången till Kina i slutet av 80-talet. De åkte på grund av hennes mans arbete och hade då inga barn. Efter det har det varit kortare och längre vistelser i Kina.

De två sista gångerna de åkte var deras två barn med. De åkte iväg på grund av Harrys arbete och Pia forskade vid Fudan universitetet. Sista gången var det Pias arbete som rektor för en handelshögskola i Shanghai som förde dem till landet.

De bodde i Shanghai och barnen gick i en internationell skola.

- De första månaderna i skolan var tuffa för barnen då de inte kunde språket men småningom vande de sig och de trivdes bra, berättar Pia Polsa.

kvinna med sina två barn sitter vid en fontän
Pia Polsa tillsammans med sina barn i Shanghai kvinna med sina två barn sitter vid en fontän familj,Johan Lindell

Att komma som europé till Kina på 90-talet var intressant, minns hon. På grund av det politiska läget var landet väldigt isolerat så kineserna var mycket öppna mot västerlänningar.

- Vi vill lära oss av er - learn from west, minns Pia att de ofta sade.

Med ömsesidig respekt kommer man långt.― Pia Polsa

Hon påpekar att kineserna har en betydligt äldre historia än vi och man bör visa respekt för den.

- Med ömsesidig respekt kommer man långt, säger hon.

Hungern att igen åka utomlands

Då Anna Emtö tittar bakåt på sin uppväxt konstaterar hon att tack vare alla flyttar och åren utomlands har hon blivit självgående och finner sig i vilka situationer som helst.

Språkkunskaperna är hon glad för - hon känner sig bekväm med engelska, finska och svenska - och är inte rädd för att göra språkfel.

kvinna sitter på bänkrad
Anna Emtö hungrar inte längre efter att få flytta utomlands. kvinna sitter på bänkrad studerande,anna emtö

Om hon i något skede får egna barn, vill hon kanske inte flytta omkring med dem som hon själv gjort. Hon anser att det är fullt möjligt att bo utomlands med barn, men hon rekommenderar att man stannar längre perioder på ett ställe.

- Jag tycker det är viktigt att man tydligt berättar för barnen vart man flyttar och vad som är på gång så att de känner sig trygga, säger hon.

Pia Polsa är öppen för att åka utomlands för en längre tid på nytt. Vilket land hon åker till är inte så viktigt.

- Jag åker gärna någonstans där man kan jobba. Jag känner mej lite utanför här hemma i Finland så jag kan bra bo i ett annat land och känna mej lite utanför där också, skrattar hon.

Ben Westerling funderar inte ett ögonblick på frågan om han vill åka ut någonstans i världen.

- Gärna, och det är nog Nepal jag vill åka till, säger han och lägger handen på sitt hjärta.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP