Hoppa till huvudinnehåll

Djurskyddsövervakaren: ”Det vore ärligt att berätta om man inte längre klarar av att ha sitt djur”

Hunden Parson, en parson russell terrier, på en klätterställning utomhus.
Hunden Parsons ägare har inte hittats. Men nu får han ett nytt hem. Hunden Parson, en parson russell terrier, på en klätterställning utomhus. Bild: Johanna Manu / Yle upphittade djur,parson russell terrier,hund,djurskyddsföreningar,djurskydd,åbo djurskyddsförening

Djurskyddsövervakare Heidi Leyser-Kopra lyfter upp en katt i famnen. Dess öron ser ut som kanten av en pepparkaka. Öronen vittnar om de många slagsmål som katten varit med om. Men nu väntar ett nytt hem och betydligt lugnare levnadsår.

Djuren kommer och går på djurhemmet. Varje år tar man emot cirka 350 hundar och mellan 500 och 600 katter.

- Med tanke på årstiden är det lugnt på djurhemmet, konstaterar Leyser-Kopra.

Sommarkatterna har inte varit ett problem på flera år. Om det tidigare vällde in av dem på hemmet efter sommaren, så är våren nu den värsta tiden.

- Då föregående sommars kattungar blir könsmogna, borde de opereras. Då de sedan följande sommar börja skrika och kissar ner dörrkarmarna är det en lätt lösning att öppna dörren och låta dem gå. Honorna är ofta redan dräktiga då de kommer till djurhemmet.

Parsons ägare har inte hittats

En av hittehundarna vid Åbo djurhem har blivit något av en kändis på de sociala medierna under senaste veckor. Eftersom ingen vet vad Parson russell terriern heter på riktigt, har man börjar kalla honom Parson, enligt rasen.

Hunden Parson på en klätterställning.
Hunden Parson har blivit lite av en kändis på sociala medier då man letat efter hans ägare. Hunden Parson på en klätterställning. Bild: Johanna Manu / Yle upphittade djur,parson russell terrier,hund,djurskyddsföreningar,djurskydd,åbo djurskyddsförening

Man har tappert försökt utreda hans ursprung. Bilder på honom har publicerats på djurhemmets sociala medier och inläggen har delats flitigt. Ändå har Parsons ägare inte hittats. Nu i dagarna ska han få ett nytt hem.

Bortsprungna djur hamnar allt mer sällan på hittedjurshem. Djuret återbördas vanligen till sin ägare med hjälp av sociala medier.

Be om hjälp i tid

Ibland förändras livssituationen för ägaren, eller djuret får problem som ägaren känner att den inte klarar av att hantera.

Enligt Heidi Leyser-Kopra är det förståeligt att omständigheterna ändras. Leyser-Kopra säger sig alltid vara på djurens sida, men dömer heller inte ut de människor som överger sina djur. Det är okej att medge att man inte klarar av att hantera djuret.

- Men det vore rättvist att berätta om man inte längre klarar av att ha ett djur. Då kan vi ge råd och vägledning om var man kan lämna ifrån sig djuret, så att det får ett nytt hem.

Hunden Parson på en klätterställning.
Vem som äger Parson kan förbli ett mysterium. Hunden Parson på en klätterställning. Bild: Johanna Manu / Yle upphittade djur,parson russell terrier,hund,djurskyddsföreningar,djurskydd,åbo djurskyddsförening

Leyser-Kopra anser också att det är onödigt att låta djuret vänta på sina ägare. Det vore också lättare att inleda adoptionsprocessen i ett tidigare skede.

Då Yle besöker Åbo djurhem charmar lille Parson fort sin omgivning med sitt pigga uppseende. Han trivs väl på djurhemmets rastningsplats, nosar omkring sig och markerar sitt revir. Och ger också Heidi Leyser-Kopra många blöta pussar.

- Det vore bra om vi fick tag på ägaren. Vi vill gärna veta detaljer om hundens ålder och orsakerna till att den övergivits, ifall det är frågan om problembeteende eller något annat. Det är till nytta då man letar efter ett nytt hem, säger Leyser-Kopra.

Döps efter hitteplats

På Åbo djurhem bor just nu en hund som heter Varissuo (Kråkkärret), en katt som kallas Paimio (Pemar) och ett gäng andra djur som ofta får ett namn enligt platsen eller rasen.

- Vilken hund som helst kan springa bort. Hanar springer efter honor, en hund med stark jaktinstinkt springer efter en hare och irrar bort sig från ägaren, förklara Leyser-Kopra.Öppna Instagram-inlägget

Största delen av de hundar som kommer till djurhemmet tillbringar bara en natt där. Parson är för tillfället den andra mer långvariga gästen på hemmet i år. En annan hund, femåriga Ninni, en schäfer blandras, letar ännu efter hem.

Bedjande jamanden och hundskall kan få en djurvän att erbjuda ett hem åt så gott som alla djurhemmets invånare, men det går inte som att gå till butiken efter mjölk. Följande hållplats för hittedjuren efter djurhemmet är alltid Åbo djurskyddsförening.

- Vi handlar alltid på så vis att djuren stannar hos oss två veckor. Om ägaren under den tiden inte hör sig för om djuret hos oss, eller om staden inte kan hitta en lämplig plats för djuret, så tar Åbo djurskyddsförening hand om djuret.

För Parsons del ser framtiden ljus ut. Han ska i dagarna få ett nytt hem tack vare Åbo djurskyddsförening.

Artikeln baserar sig delvis på Miksi kukaan ei hae Parsonia kotiin? – Eläinsuojeluvalvoja: "Olisi reilua kertoa, jos ei voi enää pitää eläintä" skriven av Johanna Manu.