Hoppa till huvudinnehåll

Ett litet gymnasium kan ge nöjda elever och bra studieprestationer trots färre valmöjligheter

ung blond flicka
Frida Rosenback i årskurs 2 stortrivs i sin skola. ung blond flicka Bild: Yle/Jyrki Karjalainen skolor,kristinestads gymnasium

Kristinestads gymnasium är en liten skola med ett fyrtiotal elever. I och med att det föds allt färre barn innebär det att framtiden är oviss för skolan.

Tillsvidare har Kristinestadspolitikerna ändå valt att satsa på det egna gymnasiet. Rektorn och eleverna ser många fördelar med en liten skola.

- Alla känner alla och man känner sig hemma här. Jag trivs jättebra. säger, Frida Rosenback i årskurs två.

Kasper Hemberg är abiturient. Han har aldrig siktat någon annanstans än till gymnasiet.

- Bra studier. Vi är få elever och det leder till att vi får bra hjälp när vi behöver och vi får mycket stöd.

man står vid trappan i gammal byggnad
Peter Grannas, rektor, menar att det positiva överväger i små skolor. man står vid trappan i gammal byggnad Bild: Yle/Jyrki Karjalainen skolor,kristinestads gymnasium

Rektor Peter Grannas stämmer in i Kasper Hembergs resonemang. Då högstadiet och gymnasiet har samma lärare kan de följa eleven under flera år.

- Vi har god kännedom om våra studerande. Vi vet hela tiden var de ligger i olika ämnen och vilken hjälp som behövs. Det blir ett gott samspel som både elev och lärare får ut mycket av, säger han.

Rektor Grannas ser många fördelar med ett litet gymnasium.

- Vi har i likhet med många andra små gymnasier klarat oss bra i jämförande studier, säger han.

kvinna med halsband står vid fönster
Elisabeth Nybacka, modersmålslärare trivs med att se sina elever bli vuxna. kvinna med halsband står vid fönster Bild: Yle/Jyrki Karjalainen skolor,kristinestads gymnasium

En glädje att se en ung bli vuxen

Elisabeth Nybacka är modersmålslärare. När Svenska Yle är på besök undervisar hon en grupp abiturienter i hur man citerar korrekt i text.

Som modersmålslärare upplever hon att hon alltid har koll på sina elevers utveckling.

- Jag vet vad en viss studerande behöver träna mera på, säger hon.

Och du får följa med deras mognad?

- Jag brukar säga till mina treor att det är fint att få läsa deras sista texter på trean och jämföra texterna med vad de skrev på ettan. Då ser jag att jag har jag en vuxen individ som har utvecklats bra, berättar Elisabeth Nybacka.

Skolan ger förstås alla obligatoriska kurser, ett antal fördjupade och tillämpade kurser. Lika stort utbud som riktigt stora skolor har, till exempel i främmande språk, kan skolan av förståeliga skäl inte ha.

Men i vår digitala värld bjuds det på alternativ. Man kan gå kurser och få personlig handledning av lärare på nätet.

flicka i svart tröja ler mot kameran
Jenna Ingves i årskurs två tar en extrakurs på nätet som skolan inte kan erbjuda. flicka i svart tröja ler mot kameran Bild: Yle/Jyrki Karjalainen skolor,kristinestads gymnasium

Det utnyttjar Jenna Ingves, som vill fördjupa sig i religion.

- Vi har två obligatoriska kurser här i religion, men resten finns på nätet, berättar Jenna Ingves.

Framtiden är ett frågetecken

Men framtiden då? Vad säger den person som är direktör för utbildningssektorn i Kristinestad, Maarit Söderlund.

- Alltid när det finns en liten skola blir det funderingar om framtiden. Sådana diskussioner har det varit här också, säger Maarit Söderlund.

kvinna sitter på sten framför gammal byggnad
Maarit Söderlund, direktör för utbildning är glad att Kristinestad satsar på utbildning kvinna sitter på sten framför gammal byggnad Bild: Yle/Jyrki Karjalainen skolor,kristinestad

Staden Kristinestad får skjuta till resurser för att man ska kunna ha kvar sitt gymnasium. Till saken hör, att det också finns ett finskt gymnasium i staden med ungefär samma elevunderlag.

- Det kostar förstås. Det måste finnas lärare i alla obligatoriska ämnen som i alla andra gymnasier, konstaterar Söderlund.

Men tillsvidare fortsätter skolan.

- Hittills har vi fått stöd av beslutsfattarna och vi ger så bra undervisning som möjligt.

Är en samgång med det finska gymnasiet ett alternativ?

- Det har vi också diskuterat, att vara under samma tak. Samarbete finns redan, men båda språkgrupperna har rätt till undervisning på eget modersmål enligt lag.

Rektor Peter Grannas är övertygad om att Kristinestads gymnasium fyller en viktig funktion i Kristinestad. Gymnasiebenägenheten är hög i trakten, men besluten är politikernas.

- Någon gång kommer smärtgränsen emot, men nu kan man skönja en viss ökning i lågstadierna. Så vi hoppas vi får fler elever hit, säger Grannas.

Läs också