Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsfest i Åbo - men staden bytte färg från blåsvart till gulsvart

Intersupportrar på Kuppisstadion på fotbollsligans slutsålda finalmatch 19.10.2019.
Fotbollsligans finalmatch mellan Inter och KuPS på Kuppisstadion var slutsåld. Intersupportrar på Kuppisstadion på fotbollsligans slutsålda finalmatch 19.10.2019. Bild: Paula Collin / Yle FC Inter Åbo,Fotbollsligan,fotboll,Veritas Stadion

Hela veckan har Åbo flaggat blåsvart för fotbollslaget Inter Turku. Biblioteksbron, Kuppisstadion och Blombergsplan har lysts upp i blått och svart, och blåsvarta halsdukar har kommit emot överallt på gatorna.

Biljetterna till den avgörande matchen i herrarnas fotbollsliga mellan Inter och Kuopiolaget KuPS såldes nästan slut redan en vecka innan matchen. Det fanns bara ståplatser kvar. Det är länge sedan Åbo upplevt en likadan idrottsyra.

Fotbollssupportrar med megafon och trumpinnar i händerna hejar på sitt lag.
Inters hejarklack hördes och syntes Fotbollssupportrar med megafon och trumpinnar i händerna hejar på sitt lag. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion

Och den fina stämningen märktes också på läktarna, där både Inters och KuPS supportrar gjorde sitt bästa för att heja på sina lag.

Men det var KuPS-supportrarna som slutligen fick jubla, efter att Kuopiolaget gjort två snabba mål i mitten av andra halvlek.

En man ropar med stor mun och hejar på sitt lag, Inter Turku under en fotbollsmatch. I handen har han en blå mugg med lagets logo.
Supportrarna höll liv under hela matchen. En man ropar med stor mun och hejar på sitt lag, Inter Turku under en fotbollsmatch. I handen har han en blå mugg med lagets logo. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion

Firar silvret med halloweenfest

- Jag känner besvikelse. Jag har hejat på Inter i 25 års tid, jag var en lite flicka då jag började heja på dem. Man skulle ha kunnat få uppleva det där guldregnet nu igen, säger Lotta Liljeström.

En man med blå halsduk och ljusblå jacka hejar på sitt lag på en fotbollsmatch. Läpparna formas till ordet "Skjut!".
Johan Liljeström ropar: "Skjut!" En man med blå halsduk och ljusblå jacka hejar på sitt lag på en fotbollsmatch. Läpparna formas till ordet "Skjut!". Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion,Johan Liljeström

- Inter spelade inte på den nivån som de brukar spela och som man förväntar sig att det ska vara i en finalmatch, säger Johan Liljeström.

Men trots finalförlusten är det en självklarhet att de fortsätter vara Inter-supportrar.

- Nästa år hoppas vi på guld i allt, i FM-serien, cupen, allt, säger paret Liljeström, som firar FM-silvret med en halloweenfest hemma.

Två fotbollssupportrar, Johan och Lotta Liljeström, han med vit jacka och blå halsduk, hon med röd jacka och blå halsduk.
Johan och Lotta Liljeström är trogna Inter-fans. Två fotbollssupportrar, Johan och Lotta Liljeström, han med vit jacka och blå halsduk, hon med röd jacka och blå halsduk. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion,Lotta Liljeström

Tudelade känslor efter matchen

Också Robert Ridberg stod mitt på Inters supporterläktare och skrek på sitt lag tills han var hes.

Inför matchen sade Ridberg att guld i herrarnas fotbollsliga skulle betyda oerhört mycket och att han starkt trodde på att laget hade vad som krävs för att vinna.

Efter matchen hade han tudelade känslor.

Robert Ridberg, en ung man med skepparkeps och skäggstubb.
Robert Ridberg skrek tills han var hes. Och sedan skrek han ännu mer för att heja på Inter. Robert Ridberg, en ung man med skepparkeps och skäggstubb. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion,Robert Ridberg

- KuPS var bättre i den här matchen. Det går inte att sticka under stolen med det. Samtidigt ska vi komma ihåg alla positiva saker; vi kom andra i ligan i år efter många turbulenta år, och vi har en plats i nästa sommars kval till Europaligan. Det gick bättre än förväntat, tycker Ridberg.

Ser redan fram emot nästa säsong

Speakern Rainer Svens hade hoppats på en Interseger, så också han var lite besviken efteråt.

- Egentligen hade jag väntat mig ännu mer ljud på läktarna också. Det var slutsålt och nytt stadionrekord vad gäller fotbollsligamatcher med 9 125 åskådare.

En pojke sitter och tittar på sin telefon på en läktare där alla vuxna följer med matchen.
Alla på läktaren orkade inte skrika så mycket. En pojke sitter och tittar på sin telefon på en läktare där alla vuxna följer med matchen. Bild: Linus Hoffman/Yle Supporter,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion,barn (familjemedlemmar),mobiltelefoner,Mobiltelefon

Samtidigt ser Svens redan framåt mot futsalsäsongen och mot sin 20:e säsong som FC Inters speaker.

- Och så väntar jag på att följande fotbollssäsong börjar. I slutet av januari brukar vi köra igång med Finlands cup, och då är man med för fulla varv redan, säger Svens.

Rainer Svens, en man grånande hår, grånande skägg och glasögon. I bakgrunden firar fotbollsspelare nere på planen att de vunnit.
Speakern Rainer Svens har refererat färdigt för i år, samtidigt som KuPS-spelarna firar nere på Kuppisplanen. Rainer Svens, en man grånande hår, grånande skägg och glasögon. I bakgrunden firar fotbollsspelare nere på planen att de vunnit. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion,Rainer Svens

Kuopiofans ringde till Mariehamn och Vasa

Om de blåsvarta Intersupportrarna var lite deppiga efter matchen så var de gulsvarta KuPS-supportrarna desto gladare.

- Vi har väntat på det här guldet i mer än 40 år. Det borde ha hänt för länge sedan redan. Jag har inga ord för det här, säger Petri Julkunen från Kuopio på en perfekt svenska.

KuPS:in kannattajia Veikkausliigan mestaruusottelussa
Mer än 500 Kuopiobor hejade med KuPS-klacken. KuPS:in kannattajia Veikkausliigan mestaruusottelussa Bild: Paula Collin / Yle Fotbollsligan,fotboll,Veritas Stadion,Kuopion Palloseura

Julkunen åkte hem i en av de fem supporterbussarna, där man skulle fira hela vägen hem till Savolax.

- Vi ska ringa till Mariehamn och fråga: "Läget?". Vi ska ringa till Vasa och fråga: "Läget?". Och så ska vi dricka mera saft, sade Julkunen.

"Guld eller silver spelar ingen roll. Det här ska firas"

I Åbo plockas de blåsvarta flaggorna undan, och istället möter man gulsvarta flaggor och halsdukar lite varstans i staden under kvällen.

Ville Sevón, en man med svart jacka och grå munkjacka med huvan uppdragen.
Ville Sevón hade hoppats att Inter skulle ha vunnit. Ville Sevón, en man med svart jacka och grå munkjacka med huvan uppdragen. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion,ville sevon

En KuPS-supporter kommer emot och säger "Hopea on häpeä", det vill säga att det är en skam att få nöja sig med silver.

Men för Intersupportern Robert Ridberg känns inte så. Han hade planerat att fira ett guld genom att gå ut på stan med kompisar och andra supportrar.

- Det är fortfarande samma planer. Är det sedan guld- eller silvermedaljer runt halsen, så det spelar ingen roll. Det har varit en fantastisk säsong. Det här ska firas, vi ska inte vara besvikna, säger Ridberg.

En fotbollssupporter med långa rastaflätor sitter på läktaren och lutar huvudet mot handen.
Daniel Ekberg satt kvar en stund på läktaren efter matchen innan han skulle fira med de andra Inter-supportrarna. En fotbollssupporter med långa rastaflätor sitter på läktaren och lutar huvudet mot handen. Bild: Linus Hoffman/Yle FC Inter Åbo,Supporter,Supporterklubb,Kuppisplanen,Kuppis,Veritas Stadion

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland