Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Ohisalo ber polisen klargöra sitt agerande vid demonstrationer

Demonstration i Helsingfors 19.9.2019
Demonstration i Helsingfors 19.9.2019 mot Turkiets intrång i Syrien Demonstration i Helsingfors 19.9.2019 Bild: LEHTIKUVA / IRENE STACHON Helsingfors,demonstration,Turkiet

Demonstranter och organisatörer anser att poliserna handlade provokativt i går då det uppstod oro i samband med en Turkietdemonstration i Helsingfors.

Polisen kritiseras bland annat för de kraftåtgärder som vidtogs.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) ber nu polisen klargöra vad som skett i samband med de senaste dagarnas manifestationer.

Ohisalo säger till nyhetsbyrån STT att hon vill få en utredning bland annat om den utrustning som polisen har haft och om den hotbild som polisen hade gjort upp.

Ohisalo säger att hon vill diskutera frågan främst på grund av att polisen är den myndighet som man litar på, och att hon vill att förtroendet för polisen kvarstår.

Maria Ohisalo iklädd svart kavaj och en röd blus.
Maria Ohisalo iklädd svart kavaj och en röd blus. Bild: Lehtikuva Maria Ohisalo

- Polisens uppgift är att se till att människors grundrättigheter tillgodoses - oavsett om det är fråga om demonstranter eller åskådare vid sidan om.

Minister Ohisalo säger att hon redan i dag talade med polisledningen.

Ohisalo vill dock inte ta ställning till polisens agerande vid Turkietdemonstrationen i Helsingfors i går.

Demonstrationer ordnades i går också på andra håll i Finland.

Demonstranters bil på Narinken i Helsingfors 19.10.2019
Demonstranters bil på Narinken i Helsingfors 19.10.2019 Demonstranters bil på Narinken i Helsingfors 19.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / IRENE STACHON Helsingfors,demonstration,Turkiet

Källa: STT

Läs också