Hoppa till huvudinnehåll

Myran vill behålla sin ligastatus – första året i finrummet har gett mersmak: ”Segrarna känns mycket värdefullare”

IK Myrans lag firar ett mål.
Myrans säsong kulminerar med ligakvalets returmöte den 2 november på hemmaplan. (arkivbild) IK Myrans lag firar ett mål. Bild: Yle/Antti Koivukangas damfotboll,Damligan

IK Myran greppade det sista halmstrået. Nedervetilklubben besegrade ONS i den sista omgången i damligan i fotboll och undvek direkt nedflyttning. Nu väntar ligakval mot PK-35.

Både Slotte och mittfältaren Marie-Helén Prest berättar till Yle Sporten att segern över ONS snarare var en lättnad än en njutning. Inte minst då segermålet lät vänta på sig.

– Det var 85 minuter på klockan och matchen stod fortfarande oavgjort. Jag blev utbytt i den 73:e minuten och man blir mer nervös på bänken. Man känner sig så hjälplös, säger Prest.

– Det var nog ingen direkt glädje efter matchen. Vi visste att säsongen fortsätter. Det var första etappen. Ligakvalet mot PK-35 blir avsevärt tuffare, säger Slotte.
Hoppa över Twitterpostning

Oehört jämna matcher i fjol mot PK-45

Kvalmotståndaren PK-35 slutade tvåa i division ett den här säsongen och förlorade bara tre matcher av 22. Magnus Slotte minns mycket väl hur Helsingforslaget spelade i fjol.

– Laguppställningen ser ganska lika ut som då, men de lär vara ett år mer samspelta. PK-35 spelade då en teknisk och passningsorienterad fotboll. Det blir verkligen inte lätt.

Fjolårets drabbningar mellan lagen var oerhört jämna och spännande. Två matcher som Magnus Slotte minns mycket väl.

– Vi vann med 1–0 på bortaplan trots att vi var spelmässigt sämre. Hemma tog vi en 2–1-seger efter stor dramatik. Vi gjorde segermålet i den 95:e minuten och det avgjorde i praktiken kampen om avancemanget till ligan.

”Roligare under förra säsongen”

Myrans resa genom seriesystemet har varit häpnadsväckande. Spelare som Marie-Helén Prest och Annika Grundvall har varit med då byaklubben från Nedervetil klättrat uppåt från division tre.

I fjol tog man det stora klivet upp till ligan efter en dominant säsong i ettan.

Prest medger att det inte var helt lätt att anpassa sig till den högsta nivån.

– Nog var det roligare under förra säsongen då vi radade upp segrar. Å andra sidan så har segrarna känts mycket värdefullare i år. Att vi har klarat av att vinna matcher på den nivån känns jättefint.

"En otrolig upplevelse"

Magnus Slotte anser att både han och spelarna har lärt sig massor under ligasäsongen.

– Vi har tagit steg framåt hela tiden. Både idrottsligt och taktiskt men speciellt på den taktiska sidan. Ligan är den enda nivån i Finland på damsidan där taktiken spelar en stor roll. Jag har blivit en mycket bättre tränare på kuppen.

– Det har varit en otrolig upplevelse. Det började med bortamatchen mot HJK och vi hade 100 supportrar på plats. I hemmamatchen mot HJK hade vi över 1 500 människor på läktarna.

Nu återstår bara de två kvalmatcherna. IK Myran inleder kvalet mot PK-35 i Helsingfors. Returmötet spelar man på hemmaplan den 2 november.

– Vi kommer att ge allt i ligakvalet. Det är svårt att säga vad som händer nästa år. Jag tror vi alla är i behov av en paus, säger trotjänaren Marie-Helén Prest.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport