Hoppa till huvudinnehåll

Salo svenska skola satsar på synlighet för att locka fler elever

För Salo svenska skola, som tidigare var indragningshotad, ser framtiden för tillfället ljus ut. Nu satsar personalen på att synas så att fler får upp ögonen för den lilla svenska skolan.

Skolan grundades 1998 i Halikko av en mamma som ville att hennes barn skulle få undervisning på svenska.

Skolan, som sedan flyttade till Salo, hade ifjol fjorton elever. I år är de sexton. Lärare Sanna Poikola hoppas att den uppåtgående trenden fortsätter.

Finns det en möjlighet att synas i tidningen, är vi snabbt där och anmäler oss.― Sanna Poikola, lärare

- Det finns några barn i det svenska daghemmet och några av dem är på väg till oss. Sedan kan det hända att det kommer några utifrån. I höst fick vi tre nya elever som vi inte visste om i våras. Så vi hoppas på sådana igen, säger Poikola.

Salos vsneks skola utifrån
Salo svenska skola har varit nedläggningshotad tidigare, men nu ser framtiden ljus ut. Salos vsneks skola utifrån Bild: Marko Ekström/Yle Närbild,skola

Svenska skolan syns i samband med stadens jippon

Den svenska skolan vill vara mer synlig än tidigare och försöker delta i olika tillställningar i staden. Man vill locka till sig sådana svenskspråkiga i Salo som inte upptäckt skolan ännu.

- Finns det en möjlighet att synas i tidningen, är vi snabbt där och anmäler oss. Vi försöker utnyttja alla möjliga medel, säger Poikola.

Sju årskurser i två klasser

Personalen består av lärarna Sanna Poikola och Inga Sahlberg och skolassistenten Eva Salminen.

De sexton eleverna är indelade i två grupper. Förskolan till och med fjärdeklassarna är i en grupp, femte- och sjätteklassarna i en annan.

Det är annorlunda men förvånansvärt givande. Vi har mera samarbete över klassgränserna än man normalt har.― Inga Sahlberg, lärare

Läraren Inga Sahlberg är ny för i år och skolan i Salo är hennes första kontakt med en skola med såpass blandade grupper.

- Det är annorlunda men förvånansvärt givande. Vi har mycket mera samarbete över klassgränserna än man normalt har. Jag har aldrig varit med om liknande, men det var lättare än jag förväntade mig, säger hon.

Läraren Sanna Poikola står i Salo svenska skolas korridor
Sanna Poikola hoppas att fler elever hittar till skolan. Läraren Sanna Poikola står i Salo svenska skolas korridor Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,SannaPoikola

Båda lärarna säger att man verkligen ser alla elever i en så här liten skola.

Inhysta på gott och ont

Den svenska skolan i Salo är inhyst i den finska Uskelan koulu, som har elever i årskurserna ett till nio.

Fördelen med arrangemanget är att den lilla svenskspråkiga gruppen har tillgång till slöjdsalar och skolkök, vilket inte skulle finnas i en liten byskola.

elev och lärare vid en pulpet och tittar i en bok
Oskar Stenfors får hjälp av Inga Sahlberg. Förskolan till och med fjärdeklassarna är i en grupp. elev och lärare vid en pulpet och tittar i en bok Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,skola

Från början försökte skolorna samarbete, men det strandade.

- Det blev tyvärr ganska mycket bråk och till och med fysiskt våld mellan eleverna. Nu har vi en paus, säger Sanna Poikola.

I praktiken betyder det att eleverna börjar på olika tider, har skilda raster, skilda ingångar och skilda mattider.

Åbo eller Karis nästa anhalt

Skolassistenten Eva Salminen har själv fyra barn och alla har gått i den här lilla skolan.

- Jag har tyckt att skolan är jättebra, mina barn har trivts bra och fått svenskspråkiga kompisar.

Då sex år är avklarade är det slut på undervisningen på svenska i Salo. De vanligaste alternativen är Karis eller Åbo och hittills har de flesta fortsatt i Åbo.

Skolassistent Eva Salminen bland elever i ett klassrum
Eva Salminens barn har gått i den svenska skolan i Salo. Nu är hon skolassistent. Skolassistent Eva Salminen bland elever i ett klassrum Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,skolassistent

Eva Salminens äldsta son fortsatte i skola i Karis medan de tre andra fortsatte i S:t Olofsskolan i Åbo.

- Den stora skolan var kanske en chock i början då de hade lika många, eller fler, klasskamrater än hela skolan här har elever. Men barnen anpassade sig rätt så snabbt, säger Salminen.

Läs också