Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbördiga Emma Janhunens dröm fick henne att flytta till Sverige: ”Jag vill spela i Sveriges bästa damlag och vinna SM-guld i bandy”

En kvinna iklädd bandyutrustning.
Emma Janhunen går nu tredje året på bandygymnasiet i Sandviken i Sverige. En kvinna iklädd bandyutrustning. Bild: Privat/Emma Janhunen bandy,bandyspelare,idrott,lagidrott,emma janhunen

För två år sedan packade Akillesbördiga Emma Janhunen bandyväskan och flyttade till Sverige. Utan en flytt hade karriären kanske lagts på hyllan. I dag spelar hon bandy för Sandviken AIK och stormtrivs.

- Jag trivs riktigt bra. Alla här är väldigt öppna och jag har välkomnats jättebra. Jag gillar att vara här.

Att flytta till Sverige var inte ett svårt val. Janhunen började sin bandykarriär i Borgå Akilles men möjligheterna att fortsätta karriären hemma i Finland var små, vilket fick henne att börja se efter andra alternativ.

När hon fick höra om möjligheten att börja på ett bandygymnaisum i Sverige kändes flytten som en självklarhet.

- Det här är det jag satsar på och hit ville jag. Jag vill utvecklas och den bästa möjligheten för att kunna göra det var att flytta.

Risk att karriären skulle ta slut

Janhunen berättar att sporten är mycket större i Sverige och att det dessutom finns det stora skillnader mellan Sverige och Finland på hur man ser på damidrott.

I Sverige satsas det mer på att utveckla damlagen och damspelarna. Och utvecklats – det har också Janhunen gjort.

- Jag tycker att jag har utvecklas ganska mycket. Jag har verkligen känt att de vill satsa på mig och bryr sig om mig. De vill också att jag ska utvecklas som spelare.

Emma Janhunen
Utan en flytt till Sverige hade Janhunens bandykarriär möjligtvis tagit slut. Arkivild. Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus emma janhunen,Borgå,bandy,bandyspelare,Borgå Akilles

Om flytten till Sverige inte hade blivit av är det möjligt att Janhunen skulle ha lagt bandykarriären på hyllan.

- Jag tror att jag till och med hade slutat med bandyn. Borgås damlag lades ner så jag hade behövt pendla till S:t Michel eller Villmanstrand. Jag hade kanske spelat med killarna ett tag men karriärer hade säkert tagit slut där.

Drömmer om SM-guld

Emma Janhunen är nu inne på sitt tredje år på bandylinjen på Bessemerskolan i Sandviken. Vad som händer efter studenten har hon inte ännu tänkt så mycket på.

- Högst troligen stannar jag kvar här. Jag vill fortsätta spela bandy och då är svaret att blir kvar i Sverige. Frågan är var i Sverige jag kommer att bo.

Emma Janhunen
Emma Janhunen stormtrivs i Sverige. Arkivbild. Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus emma janhunen,Borgå,Borgå Akilles,bandyspelare,bandy

För tillfället spelar Janhunen i Sandviken AIK och framtidsdrömmar finns det gott om.

- Jag har en dröm om att jag ska spela i något av Sveriges bästa damlag och vinna ett SM-guld med dem. Kanske också vinna något med det finska damlandslaget.

Träning sju gånger i veckan

Janhunen är nöjd över sitt val av gymnasium och att kombinera skola och träningar löper smidigt. Antalet träningar kom ändå till en början som en chock.

- När jag kom hit var jag inte van att träna så här mycket. Det blev ganska stor belastning på en gång men efter att ha bott här en stund och kommit in i det så går det på rutin. Nu går det jätte bra att träna sju gånger i veckan.

Någon större hemlängtan till Finland lider Janhunen inte av. Hemlängtan smyger fram ibland men det löser hon med ett samtal hem.

- Här är så mycket att göra så man hinner inte längta hem. Det är roligt att åka hem på loven och då får man ta igen allt.