Hoppa till huvudinnehåll

Brexitcirkusen fortsätter: Talman John Bercow ger grönt ljus för en brexitomröstning i parlamentet i dag – eller inte

Frågan är om det brittiska underhuset i dag ska få rösta om premiärminister Boris Johnsons nya brexitavtal med EU. Det är underhusets talman John Bercow som ger grönt eller rött ljus för en ny omröstning.

Omröstningen om Johnsons avtal med EU borde ursprungligen ha ägt rum i parlamentet under en specialsession i lördags - men av det blev det inget. I stället godkände parlamentet ett tillägg som innebär att Storbritannien ber EU om mer förhandlingstid.

Boris Johnson vägrar dock för sin del acceptera ett uppskjutande av brexit. Han vill att parlamentet i dag röstar om hans avtal.

Omröstningen kan dock förhindras:

  • Det är osäkert om parlamentsledamöterna i dag får rösta om Johnsons avtal med EU.
  • Det är talman John Bercow som avgör om det alls ska hållas en omröstning om avtalet.
  • Det finns nämligen en regel om att man inte får lägga fram samma förslag två gånger.
  • Om Bercow ger grönt ljus får parlamentarikerna rösta om det som man inte röstade om i lördags: Ett godkännande eller underkännande av Boris Johnsons avtal med EU.

Bercows beslut torde komma under eftermiddagen – cirka 16–17-tiden finsk tid.

Om Bercow ger grönt ljus och det blir en omröstning om avtalet måste regeringen få med sig både ledamöter från oppositionen och det nordirländska unionistpartiet DUP för att ett godkännande ska vara möjligt.

På söndagen sade den brittiska utrikesministern Dominic Raab till BBC att han var hoppfull och att det nu verkar som om det skulle finnas ett tillräckligt stöd för avtalet.

I vilket fall som helst ska de nationella lagar som är kopplade till ett avtal om utträde börja behandlas av parlamentet.

Boris Johnsons mål är att brexit ska gå att genomföra den 31 oktober.

Statsminister Antti Rinnes uttalande om brexitläget

Statsminister Antti Rinnes säger så här i ett pressmeddelande som publicerats 21.10.2019:

  • Finland, tillsammans med de övriga EU-länderna, anser det vara viktigt att det utträdesavtal som förhandlats fram med Storbritannien godkänns.
  • Det ligger i både Europeiska unionens och Storbritanniens medborgares och företags intresse att undvika ett avtalslöst utträde.
  • Europeiska unionen kommer för sin del att fortsätta med förberedelserna och ratificeringsprocessen enligt det avtal som förhandlats fram.
  • Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att kontakta EU-ländernas stats- och regeringschefer för att EU27 ska kunna ta ställning till den brittiska regeringens begäran att skjuta fram utträdet till den 31 januari 2020.
  • Jag anser det vara förnuftigt att bevilja tilläggstid och hoppas att behandlingen av utträdesavtalet i Storbritannien framskrider.

Läs också