Hoppa till huvudinnehåll

Bromarvryttaren Jessica Aminoff och hästen Billnäs Sandrino vill vinna i Helsinki International Horse Show

En häst spatserar med stolta steg.
I somras vann Jessica Aminoff / Billnäs Sandrino sin klass i Seahorse week i Hangö. En häst spatserar med stolta steg. Bild: Susa Laine ridning,ridsport,hästsport,Hangö,Västnyland,billnäs ryttare

Ryttaren Jessica Aminoff från Bromarv har deltagit i hästevenemanget Helsinki International Horse Show tidigare, men nu gör hon det första gången med hästen Billnäs Sandrino. Hon säger att det blir intressant eftersom hästen är påhittig.

Jessica Aminoff som representerar Billnäs ryttare deltar inte i Helsinki International Horse Show (HIHS) enbart för att det är skoj.

- Jag har deltagit flera gånger tidigare så jag är kanske inte nöjd bara med att få delta. För unga ryttare som är med för första gången är det förstås spännande att få vara med.

Porträttbild på Jessica Aminoff.
Jessica Aminoff har deltagit i HIHS flera gånger. Porträttbild på Jessica Aminoff. Bild: Bubi Asplund / Yle ridsport,hästsport,banhoppning,Bromarv,Raseborg,Västnyland,helsinki international horse show

För yngre ryttare ordnas någonting som kallas amateur tour och det är jättetrevligt för dem, säger hon.

- Jag hoppas att jag ska kunna rida för seger. Men det vet jag inte ännu.

- Första tävlingsdagen går antagligen till att hästen får bekanta sig med miljön och under andra dagen hoppas jag kunna rida för fullt, säger hon.

Billnäs Sandrino gör debut i HIHS

I HIHS deltar Jessica Aminoff med hästen Billnäs Sandrino.

- Han är vår egen uppfödning i tredje generationen. Jag har tävlat med hans mamma i HIHS. Jag har också tävlat med hans mormor och mormorsmor i tiderna, säger hon med ett brett leende.

Hästen är lite som en tonårspojke. Ena dagen går han snällt och kan till och med vinna, andra dagen hittar han på hyss― Jessica Aminoff om hästen Billnäs Sandrino

Jessica Aminoff är lite orolig över hur Billnäs Sandrino kommer att bete sig i tävlingen.

- Han är lite påhittig. Jag vet inte vad han ska hitta på där ute på arenan. Han har inte tävlat tidigare på den arenan.

- Hästen är lite som en tonårspojke. Ena dagen går han snällt och kan till och med vinna, andra dagen hittar han på hyss så vi får se vad han gör i tävlingen, säger hon.

Å andra sidan, säger Aminoff, borde nio år gamla Billnäs Sandrino vara i sina bästa år. Så där tävlingsmässigt.

- Man säger att hästen är i sin bästa ålder, men han är nog inte riktigt fullt utbildad ännu. Hans utbildning har gått lite långsamt framåt av olika orsaker.

- Jag hoppas han ska stiga i nivå så småningom, säger hon.

Seger i Seahorse week gav plats i HIHS

Det är inte så där bara att få delta i HIHS. För att komma dit ska man kvala. Jessica Aminoff vann en klass i Hangö under Seahorse week och fick den vägen rätten att delta i det stora hästevenemanget i Helsingfors ishall.

- I och med segern fick jag direkt en plats i HIHS. Jag behövde inte delta i kvaltävlingarna som ordnades i Ypäjä i september, säger hon.

På onsdag ska Aminoff delta i en tävling i banhoppning som heter medium tour. Det är frågan om en nationell tävlingsklass inom HIHS.

Hinderhöjden är 120 centimeter.

- Det här är förstås inte en av de stora internationella klasserna i HIHS. Det känns ändå helt kul att få delta fast jag tidigare tävlat på lite högre nivå.

- Kanske det här kan bli en ny start för någonting och kanske jag i nästa år kan tävla ett par steg högre upp, säger hon.

Jessica Aminoff är inte den enda västnylänningen som deltar i HIHS. Också Aminoffs klubbkamrater Patricia Westman och Charlotta Allén samt Mimmi Toivola från Väst-Nylands ryttare deltar i tävlingarna i Helsingfors ishall.

HIHS är den största tävlingen i ridsport som ordnas i Finland. Tävlingarna börjar på onsdag (23.10) och pågår fram till söndag (27.10).

Förkortningen till Helsinki International Horse Show, HIHS, korrigerades 22.10.2019 klockan 6.30.