Hoppa till huvudinnehåll

Du får bättre betalt för ditt gamla hem om det passar som fritidshus - samtidigt kan vissa stugor ha så gott som bara tomtvärdet kvar

En nyckelknippe framlagd på ett bord i vardagsrummet på ett gammal hus. Husförsäljningspappren under nycklarna på bordet.
Ett gammalt egnahemshus går oftast snabbare åt till ett högre pris om det har stugpotential. En nyckelknippe framlagd på ett bord i vardagsrummet på ett gammal hus. Husförsäljningspappren under nycklarna på bordet. Bild: Amanda Vikman/Yle bostadshus,Nyckel,fastighetsköp,hem

Även om fastighetsmarknaden ses som ett relativt säkert och stabilt investeringskort att satsa på för privatpersoner är det inte alltid det, och inte överallt.

- Jag ser kanske inte mitt hem som en investering eftersom jag inte har tänkt sälja det. Jag köper huset för att bo där resten av livet. Om allt går åt skogen så måste jag kanske sälja det. Det kanske är viktigare att hålla reda på annat som man lägger sina pengar på, säger Nikolai Sumelius som nyligen beslutat att köpa sitt gamla barndomshem i Pargas centrum.

Enligt Heidi och Nikolai Sumelius ligger Pargas tillräckligt nära Åbo.

- Inte ser jag avståndet mellan Åbo och Pargas som ett problem. Min pappa gjorde det hela livet och det är många som gör det. Att åka in till Åbo på 30 minuter känns inte så allvarligt. Bor man i Manhattan kan det ta timmar till och från jobbet, säger Nikolai Sumelius.

Heidi och Nikolai Sumelius sitter i en fotölj i vardagsrummet. Heidi matar deras spädbarn i famnen.
Nikolai och Heidi Sumelius tror att Pargas blir en bra omgivning för deras barn att växa upp i. Heidi och Nikolai Sumelius sitter i en fotölj i vardagsrummet. Heidi matar deras spädbarn i famnen. Bild: Amanda Vikman/Yle personer,Heidi Sumelius

- Folk i min bekantskapskrets väljer att ha nära till jobbet. Många väljer ändå att inte flytta till Pargas utan väljer något som är närmare. Till exempel Hirvensalo eller S:t Karins bara på grund av arbetsvägen, säger Heidi Sumelius.

I stugan vill man komma undan

Sumelius köpte också en stuga för ett år sedan. Stugan har primitiv standard och kräver en del renovering.

Ett år senare, efter att paret fått en baby, funderar de på om det ändå hade varit skönt med rinnande vatten och ordentlig el.

- Men det viktigaste för mig är att komma undan. Vår stuga ligger på en liten ö och där får vi vara helt ensamma. Hemma kan man vara närmare folk och rörelse, men på stugan vill man vara för sig själv, säger Nikolai Sumelius.

Ett gult hus i ett höstigt landskap, en grusväg i förgrunden.
Stuga eller hem? Det beror på. Ett gult hus i ett höstigt landskap, en grusväg i förgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle hus,egnahemshus,glesbygd,by

Själva skulle de inte våga satsa sina pengar i ett stort hus långt ute på landsbygden, ett hus likt det Heidi Sumelius själv växte upp i.

- Det var alltid långt och besvärligt att ta sig hem eller till någon fritidsaktivitet när man bodde 20 minuter från centrum. Men jag har alltid velat flytta till ett egnahemshus som jag kan inreda och göra till mitt hem, säger hon.

När man ser på snittpriset per kvadratmeter för åretruntbostäder i hela Egentliga Finland finns det några mönster.

Åbos kranskommuner mår bra om man ser till bostadsprisernas utveckling. I S:t Karins ser man den trenden tydligt.

Närheten till Åbo gör St: Karins till ett attraktivt och något billigare allternativ än Åbo..
Närheten till Åbo gör St: Karins till ett attraktivt och något billigare allternativ än Åbo..

Många äldre förstår inte att deras fastigheter förlorat sitt värde

Kristian Lindroos är mäklare på Kimitoön. Han märker att den yngre generationens krav och önskemål på boende har förändrats.

- De unga vill ha valfrihet och delningsekonomi, det har en allt större del i resonemangen. Då kan man fira semestern på ett ställe ett år, och på ett annat ställe nästa år.

Han har haft många diskussioner med äldre personer som velat sälja sommarstugedrömmen från 1970-talet, och som de satsat på i tiotals år. Under 1990-talet har de fått se stugans värde gå upp men annat är det i dag.

- Stugorna har ofta stått tomma i femton år, de har förfallit och saknar isolering. Då kan det bli svårt att komma överens om utgångspriset med dem, de har svårt att tro att stället i stort sett bara har ett tomtvärde.

Kristian Lindroos med några nycklar i sin hand. Han har en gul rock på sig i ett gult och grannt höstlandskap.
Kristian Lindroos säger att vissa söker original, andra söker bekvämlighet. Kristian Lindroos med några nycklar i sin hand. Han har en gul rock på sig i ett gult och grannt höstlandskap. Bild: Amanda Vikman/Yle person,kristian lindroos

Han visar omkring i ett 1940-tals hus som är byggt i stock vilket är populärt bland många köpare. Också trädgården kan vara viktig.

- Det beror på köparen vad som är viktigast. Ibland är det havet, ibland är det lugnet och skogen. Det varierar, det här huset har en styrka i trädgården, man kan odla så det räcker till familjen och blir över också, säger han.

Rörlighet och flexibilitet viktigt

Kristian Lindroos sticker inte under stol med att förändringar syns i fastighetsbranschen.

- Det kanske inte är lika attraktivt att sätta grymma summor på att köpa en bostad då det finns så mycket annat man göra för pengarna om man bor på hyra.

En sensommarros knoppar i ett höstigt landskap. Ett vitt hus med balkong suddigt i bakgrunden.
Vad är viktigast - skogen, trädgården, priset eller havet? En sensommarros knoppar i ett höstigt landskap. Ett vitt hus med balkong suddigt i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle hem,rosor,fastighet

Han nämner också de nybyggda lägenheterna i Kasnäs som gått åt snabbt. Där bor man tätt inpå varandra och bostäderna är moderna, men lägenheterna köps ändå som fritidsbostad.

- Där är det mycket aktiviteterna och utbudet i omgivningen som lockar. Man kanske har råd med några kvadratmeter mer än i stan, får modern standard och har nära till allt det fina som skärgården erbjuder, säger han.

Kristian Lindroos är mäklare och det är hans jobb att sälja fastigheter. Han svarar trots det på om han tror att riskerna i att investera i fastigheter, speciellt på glesbygden, är större nu än tidigare.

- Du ska veta bra mycket och vara insatt i fastighetsmarknaden för att tjäna pengar genom att sälja och köpa fastigheter. Där finns utan vidare många fallgropar.

Kimitoön bland de billigaste i landskapet

Fastighetspriserna i Åbo stad har långsamt stigit de senaste åren. Men på mindre orter där det görs färre affärer är kurvan ojämn och priserna lägre.

De senaste tre åren har kvadratmeterpriset på fastigheter i Kimitoöns kommun legat på cirka 700 euro och varit så gott som billigast i hela landskapet. Förra året hände ändå något och snittpriset på fastigheterna steg till 1116 euro per kvadratmeter.

Bostadspriset i Kimitoön sjönk från 1000 euro per kvadratmeter till 700 år 2012, efter det legat lågt till år 2018 då snittpriset steg till 1116 euro per kvadratmeter. Statistiken inkluderar inte fritidshus.
Bostadspriset i Kimitoön sjönk från 1000 euro per kvadratmeter till 700 år 2012, efter det legat lågt till år 2018 då snittpriset steg till 1116 euro per kvadratmeter. Statistiken inkluderar inte fritidshus.

- Det är svårt att säga vad det beror på att medelpriset på bostäder varit så lågt här. När det gäller stugor är det lite tvärtom och priserna är högre än annanstans. En orsak kan säkert vara konkursen i Dalsbruk 2012, säger Lindroos.

Många som flyttar till Kimitoön verkar göra det tack vare att de ofta får mycket för pengarna.

- Många par kommer hit, speciellt unga par där den ena kanske är från Kyrkslätt, den andra från Nådendal, och så möts man någonstans i mitten, säger Lindroos.

Billigast och dyrast

I Pargas har utvecklingen varit mer jämn, men också där kan det vara ganska stora kast från ett år till nästa.

Bostadspriset i Pargas sågar mellan 1300 och 1650 euro på en tioårsperiod mellan åren 2008 och 2018. Statistiken inkluderar inte fritidshus.
Bostadspriset i Pargas sågar mellan 1300 och 1650 euro på en tioårsperiod mellan åren 2008 och 2018. Statistiken inkluderar inte fritidshus.

Åbo med kranskommuner har relativt stadigt ökande bostadspriser.

Medelpriset på bostäder i Åbo och andra större orter är stabilare och ökar, på mindre orter sker det större kast.
Medelpriset på bostäder i Åbo och andra större orter är stabilare och ökar, på mindre orter sker det större kast.

Billigast och dyrast i Egentliga Finland.

De tre dyraste städerna att köpa bostad i egentliga Finland är Åbo, nådendal och St:karins. De tre billigaste, somero, letala och oripää.
De tre dyraste städerna att köpa bostad i egentliga Finland är Åbo, nådendal och St:karins. De tre billigaste, somero, letala och oripää.

Läs också