Hoppa till huvudinnehåll

KPV vill inte flytta den avgörande kvalmatchen till Seinäjoki – Bollförbundet och TPS kräver besked i god tid: "Man kan inte flytta en match samma dag som den ska spelas"

Centralidrottsplan i Karleby.
Centralidrottsplan i Karleby i juni. Centralidrottsplan i Karleby. Bild: Juha Tamminen/All Over Press Karleby centralplan

I fotbollsligakvalet gör KPV och TPS upp om en plats i ligan nästa säsong. På torsdag möts lagen i Åbo där planen uppges vara i bra skick. Däremot finns det frågetecken kring var KPV:s hemmamatch på söndag ska spelas och när matchorten behöver spikas. KPV vill fatta beslut först på matchdagen, medan TPS kräver besked i god tid. Bollförbundet är inne på TPS linje.

På söndagen skrev KPV på sin webbsajt att personalen jobbar hårt för att säkerställa att planen i Karleby håller måttet inför matchen på söndag.

Klubben meddelar att matchorten först spikas på söndagsmorgonen och att Seinäjoki agerar som reserv om matchen inte kan spelas i Karleby.

TPS chefstränare Tommi Pikkarainen köper inte den tidtabellen.

– Det kan inte stämma. Man kan inte flytta en match samma dag som den ska spelas, konstaterade han efter matchen mot MuSa på söndagen.

Gräset på Kuppisstadion i Åbo är enligt Pikkarainen däremot i "överraskande bra skick" trots att det förutom division 1-fotboll även har spelats ligafotboll och landslagsmatcher där under den senaste tiden.

Förbundet kräver tidigt besked

Bollförbundets tävlingschef Pekka Soini säger till Yle Urheilu att beslutet bör fattas i god tid.

– Vi utgår från att beslutet fattas under fredagen. Förmodligen på förmiddagen, så att lagen hinner förbereda sig.

– Sist och slutligen bedömer domaren underlagets kvalitet, men i det här fallet, då matchens karaktär beaktas, vill vi göra bedömningen i god tid så att lagen och publiken har möjlighet att reagera.

Underlaget i Karleby höll ingen vidare kvalitet i ligamatchen KPV–VPS i lördags. TPS-tränaren Pikkarainen gör ingen hemlighet av att laget vill inte spela i Karleby.

– Det är omöjligt att spela på planen. Jag såg på tv hur det såg ut efter lördagens match och det såg verkligen inte ut som en fotbollsplan.

Kvalrepris

Gräset höll dåligt skick även för ett år sedan då KPV och TPS drabbade samman i kvalet. Mot slutet av veckan förväntas det dessutom regna i Karleby.

– Vi beaktar också väderprognoserna för slutet av veckan. Underlaget var inte bra i VPS-matchen. För att matchen ska kunna spelas i Karleby måste underlaget vara i bättre skick, säger Soini från Bollförbundet.

Kvalmatcher:

24 oktober klockan 18.30: TPS – KPV
27 oktober klockan 13.00: KPV – TPS

Om KPV:s hemmamatch spelas i Seinäjoki börjar matchen först klockan 17.00.