Hoppa till huvudinnehåll

Nytt bakslag för Boris Johnson: Underhusets talman John Bercow sade nej till omröstning i parlamentet om Johnsons och EU:s avtal

Underhusets talman John Bercow sade nej 21.10.2019
Underhusets talman John Bercow sade nej 21.10.2019 Underhusets talman John Bercow sade nej 21.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva John Bercow,Brittiska underhuset,Storbritanniens parlament,Storbritannien,Brexit

Det brittiska underhusets talman John Bercow tillåter inte en omröstning i parlamentet om premiärminister Boris Johnsons skilsmässoavtal med EU.

Frågan var alltså om det brittiska underhuset i dag alls skulle få rösta om premiärminister Boris Johnsons nya brexitavtal med EU.

Underhuset i Storbritannien 21.10.2019
Underhuset i Storbritannien 21.10.2019 Underhuset i Storbritannien 21.10.2019 Bild: PA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT John Bercow,Brittiska underhuset,Storbritanniens parlament,Storbritannien,Brexit

Talmannen hänvisade till regeln om att man inte får lägga fram samma förslag två gånger om det inte har skett klara förändringar i omständigheterna.

John Bercow konstaterade att läget inte har förändrats sedan lördagen då regeringen presenterade avtalet för parlamentet. Att Storbritannien bett EU om att få skjuta upp brexit är inte ett tillräckligt övertygande argument för ett påstående om att situationen skulle ha förändrats.

Att man i lördags röstade om ett tillägg till avtalet betyder att man röstade om avtalet, sade Bercow.

Under debatten efter beslutet kom det anklagelser från konservativt håll om att talmannen är partisk i brexitfrågan. Bercow svarade att han fattat ett rättvist beslut.

Nytt bakslag för Boris Johnson tätt efter lördagens bakslag

Omröstningen om Boris Johnsons avtal med EU borde ha ägt rum i parlamentet i lördags - men det blev inget av det. I stället röstade parlamentet om ett tillägg till avtalet vilket innebar att Storbritannien skulle be EU om mer förhandlingstid. Parlamentet ville inte godkänna utträdesavtalet innan alla delar av den tillhörande lagstiftningen godkänts. Avsikten var att utesluta ett avtalslöst utträde den 31 oktober.

Premiärminister Boris Johnson vägrar fortsättningsvis att acceptera ett uppskjutande av brexit. Hans mål är att Storbritannien träder ut ur EU den 31 oktober, och han ville att parlamentet skulle rösta om utträdesavtalet i dag.

Om han hade fått sitt avtal godkänt i en omröstning skulle han ha kunnat dra bort sin begäran till EU om en uppskjuten brexit.

Boris Johnson
Boris Johnson är besviken över Bercows beslut i dag, säger premiärministerns talesman Boris Johnson Bild: Mikal Ludlow / Alamy Boris Johnson,Storbritannien,Brexit,politik,Storbritanniens premiärminister
Probrexit-aktivister utanför parlamentet i London 21.10.2019
Probrexit-aktivister utanför parlamentet i London 21.10.2019 Probrexit-aktivister utanför parlamentet i London 21.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Brittiska underhuset,Storbritanniens parlament,Storbritannien,Brexit,demonstration

"Det är ändå möjligt med brexit den 31 oktober"

Den brittiska regeringen har fortfarande en möjlighet att få sitt utträdesavtal godkänt av parlamentet i tid - det vill säga före det formella utträdesdatumet den 31 oktober, konstaterade talman John Bercow ändå i dag inför parlamentet.

Lagförslag som ska göra utträdesavtalet till brittisk lag behandlas från och med i morgon då regeringen lägger fram den nationella lagstiftning som krävs för att det nya utträdesavtalet ska kunna införas i Storbritannien.

En första omröstning om lagpaketet hålls troligen i morgon. Om parlamentet godkänner utträdeslagen - Withdrawal Agreement Bill (WAB) - är Johnsons utträdesavtal i princip godkänt.

Oppositionen kommer dock med alla medel att försöka sätta käppar i hjulen, och föreslå förändringar och tillägg i lagen. Också en andra folkomröstning hör till oppositionens krav.

Antibrexit-demonstranter utanför parlamentet i London 21.10.2019
Antibrexit-demonstranter utanför parlamentet i London 21.10.2019 Antibrexit-demonstranter utanför parlamentet i London 21.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Brittiska underhuset,Storbritanniens parlament,Storbritannien,Brexit,demonstration

Vad händer nu?

Om enighet kan nås i Storbritannien ska ännu EU-parlamentet godkänna utträdesavtalet.

Men om den brittiska regeringen inte får lagpaketet WAB igenom i parlamentet finns det inget avtal för brexit den 31 oktober.

Och om EU går med på en förlängning av brexit så kan läget förändras än en gång.

Nyval kan bli följande punkt på agendan.

Statsminister Antti Rinnes uttalande om brexitläget

Statsminister Antti Rinnes säger så här i ett pressmeddelande som publicerats 21.10.2019:

  • Finland, tillsammans med de övriga EU-länderna, anser det vara viktigt att det utträdesavtal som förhandlats fram med Storbritannien godkänns.
  • Det ligger i både Europeiska unionens och Storbritanniens medborgares och företags intresse att undvika ett avtalslöst utträde.
  • Europeiska unionen kommer för sin del att fortsätta med förberedelserna och ratificeringsprocessen enligt det avtal som förhandlats fram.
  • Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att kontakta EU-ländernas stats- och regeringschefer för att EU27 ska kunna ta ställning till den brittiska regeringens begäran att skjuta fram utträdet till den 31 januari 2020.
  • Jag anser det vara förnuftigt att bevilja tilläggstid och hoppas att behandlingen av utträdesavtalet i Storbritannien framskrider.
Nu riskerar Boris Johnson att fastna i en parlamentarisk labyrint, när han ska be ledamöterna ta ställning till den tjocka lunta med lagändringar som avtalet leder till― Erik de la Reguera i Dagens Nyheter

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes