Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine lyckades på straff och satte punkt för matchen mot Edmonton: "Det hann redan bli lite frustrerat i omklädningsrummet"

I ishockeyligan NHL hade Winnipeg förlorat tre gånger i rad före matchen mot formstarka Edmonton. De kanadensiska lagen bjöd inte på något målkalas, utan det stod fortfarande 0–0 efter 65 minuter. Patrik Laine satte sin straff då Winnipeg tog en efterlängtad seger. Jag tänkte att jag skjuter lågt, men det fanns utrymme på klubbhandskens sida, sade finländaren efter matchen.

Winnipegs offensiva center Bryan Little gjorde säsongsdebut men tränaren Paul Maurice valde att inte spräcka förstakedjan med Patrik Laine, Mark Scheifele och Blake Wheeler. Det var Nikolaj Ehlers och Kyle Connor som fick agera yttrar i Littles andrakedja.

Det visade sig bli målsnålt. Då 48:27 hade spelats gav ändå backen Carl Dahlström, på förarbete av Laine, Winnipeg ledningen med 1–0. Eller det trodde det flesta.

– Jag insåg det omedelbart och min assistent Glen Gultzan hojtade direkt till att det var offside. Då jag såg videosekvensen var det klart, sade Edmontons chefstränare Dave Tippett efter matchen till Winnipeg Sun.

Efter videogranskning visade det sig mycket riktigt att det var offiside.

Patrik Laine lyckades på straff

Ordninarie matchtid bjöd inte på ett enda mål utan matchen gick till både förlängning och straffar. På straffar hittade Winnipegspelarna Kyle Connor och Laine nätmaskorna, medan Ryan Nugent-Hopkins och Connor McDavid i Edmonton kammade noll.

– Jag tänkte att jag skjuter lågt, men det fanns utrymme på klubbhandskens sida, sade Laine, som spelade i nästan 22 minuter, i tv-intervjun enligt Yle Urheilu.

Winnipeg vann alltså med 1–0 och bröt en tre matcher lång förlustsvit. För Edmonton, som inlett säsongen imponerande, var förlusten den andra på nio matcher.

Belåtna Winnipegspelare

Winnipegs Blake Wheeler sade till Winnipeg Sun att han var nöjd med resultatet.

– Det är ett bra resultat. Det har varit tufft under den senaste tiden. Jag tycker att inte att resultaten på den senaste tiden har återspeglat våra prestationer.

Lagkaptenen fick medhåll av Laine.

– En strålande seger. Det hann redan bli lite frustrerat i omklädningsrummet. Det här var en riktigt stor seger och gör gott för självförtroendet.

Bra målvaktsspel i Edmonton

Winnipegmålvakten Connor Hellebuyck motade 28 puckar och Edmontonkeepern Mike Smith 23. Mikko Koskinen är Edmontons andra målvakt och också han fick beröm av Edmontonbacken Darnell Nurse.

– De har samma "vill vara bättre"-mentalitet. Och de pushar varandra. De har olika personligheter. Men de har något gemensamt i hur de förbereder sig och hur de kämpar.

Koskinen har hittills tagit fyra segrar på fyra matcher. Smiths saldo är tre segrar på fem matcher.

Vad händer med Ville Heinola?

Edmonton har många tunga säsonger i bagaget. Winnipegtränaren Maurice gav tränarkollegan Dave Tippett beröm efter matchen.

– Till skillnad från förra säsongen finns det nu struktur i spelet. De håller sig kvar i matchen även om motståndarna inte radar upp misstag.

För Winnipegbacken Ville Heinola var matchen den sjunde i NHL. Snart måste Winnipeg fatta beslut om Heinola ska få fortsätta i NHL eller skickas till AHL eller tillbaka till Finland och FM-ligan.

– Jag försöker fortfarande lista ut hur unga killar som Ville Heinola ska passa in i vårt lag. Vi jobbar på att få dem att passa in i vår spelstil, sade tränaren Maurice.

Minnesota tog efterlängtad seger

I Minnesota fanns tre finländare på isen. Joel Armia skadades på lördagens uppvärmning och kunde inte heller spela på söndagen. Inför matchen hade Minnesota blygsamma 2 poäng på 7 matcher och mot Montreal låg laget under två gånger om.

I den tredje perioden kvitterade Minnesotas Brad Hunt till 3–3 då 48:38 hade spelats och fem minuter senare gav Zach Parise, på passning av Mikko Koivu, Minnesota ledningen med 4–3. Slutsiffrorna skrevs 4–3 och Koivu noterades för 0 + 2 i poängprotokollet.

Montrealmålet vaktades av andremålvakten Keith Kinkaid.

– Kinkaid var med bred marginal får bästa spelare i kväll, sade Montreallotsen Claude Julien efter matchen på ligans webbplats.

– Matchen hade kunnat vara över redan efter den första perioden.

Resultat:

NY Rangers – Vancouver 2–3
NYR: Kaapo Kakko 0 + 0 = , -2, 13:45

Minnesota – Montreal 4–3
MIN: Mikko Koivu 0 + 2 = 2, +/- 0, 19:14
MIN: Jesperi Kotkaniemi 0 + 0 = 0, +/- 0, 13:40
MIN: Artturi Lehkonen 0 + 0 = 0, +/- 0, 16:49

Chicago – Washington 3–5

Winnipeg – Edmonton 1–0 (efter straffar)
WPG: Ville Heinola 0 + 0 = 0, +/- 0, 14:35
WPG: Patrik Laine 0 + 0 = 0, +/- 0, 21:44
EDM: Markus Granlund 0 + 0 = 0, +/- 0, 10:50

Anaheim – Calgary 1–2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport