Hoppa till huvudinnehåll

Peter Boström blir fullmäktigeordförande i Jakobstad

Peter Boström leder fullmäktige i Jakobstad.
Peter Boström leder fullmäktige i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad

Peter Boström efterträder Anna-Maja Henriksson på fullmäktigeordförandeposten i Jakobstad.

På måndagens fullmäktigemöte blev det klart att det blir Peter Boström (SFP) som svingar ordförandeklubban resten av mandatperioden.

Riksdagsledamot och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) meddelade redan i somras att hon stiger av. Tiden räcker inte till för både ministerarbete och posten som fullmäktigeordförande.

- Men jag tänker ändå delta i fullmäktigemötena och finnas på plats i Jakobstad så långt det bara är möjligt, säger Henriksson.

Sökte en kvinna

I augusti sa SFP:s kommunorganisations ordförande Carola Sundqvist att det helst bör vara en kvinna som leder fullmäktige.

Fullmäktiges andra vice ordförande i Jakobstad, Annica Haldin (SFP), sa då att det lutar mer mot ett ja än ett nej för hennes del, om hon blir tillfrågad. Men det var tidigare stadsstyrelseordförande Peter Boström som drog det längsta strået.

Det var SFP gruppen som själv kom överens om vem som skulle bli ny ordförande och presenterade sitt beslut på fullmäktigemötet. Rekryteringen har dragit ut på tiden, tanken var att en ny ordförande skulle väljas redan i september.

Boström lämnade i somras över ordförandeskapet i stadsstyrelsen till Owe Sjölund.

Peter Boström fick 66 röster i kommunalvalet 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten