Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska läkemedelsföretag betalar miljonskadestånd för opioidkrisen i landet

Läkemedelsproduktion i en fabrik
Användningen av receptbelagd narkotika i USA har enligt amerikanska myndigheter lett till 400 000 dödsfall på 20 år. Läkemedelsproduktion i en fabrik Bild: Yle/Mika Kanerva läkemedel

Fyra stora läkemedelsföretag i USA har nått en kompromiss och betalar skadestånd på totalt 260 miljoner dollar (drygt 230 miljoner euro) för opioidkrisen i landet.

Företagen Amerisource Bergen, Cardinal Health, McKesson Group och Teva kom överens om skadeståndet strax innan en rättegång mot företagen skulle inledas i delstaten Ohio på måndag.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle rättegången ha kunnat bli en vägvisare för de totalt omkring 2 600 åtal som handlar om missbruk av receptbelagd narkotika.

"Vi har inte gjort något fel"

Åtalen mot läkemedelsföretagen handlade om att de inte tillräckligt tydligt har meddelat om riskerna med läkemedel och i stället lyft fram nyttorna. Enligt företagen har de inte gjort något fel.

Företagen argumenterade med att alla deras produkter har haft etiketter som har varnat för att medicinen kan vara beroendeframkallande och att etiketterna har godkänts av staten.

Användningen av receptbelagd narkotika i USA har enligt amerikanska myndigheter lett till 400 000 dödsfall under åren 1997–2017.

Källa: Reuters.

Läs också