Hoppa till huvudinnehåll

Björn Wahlroos i ny bok: Finland har stagnerat, demokratin är ineffektiv, fackföreningarna har för mycket makt och löneskillnaderna är för små

En medelåders man med mikrofon sitter på en stol och hötter med pekfingret.
Björn Wahlroos tar draghjälp av både Mumin och Kekkonen i sin nya bok. En medelåders man med mikrofon sitter på en stol och hötter med pekfingret. Bild: Patrik Schauman/Yle Björn Wahlroos

Finlands framtid kräver en mer konkurrenskraftig ekonomi. Som det är nu är demokratin inneffektiv. Fackföreningarna har för mycket att säga till om. Skatterna är för höga. Den ekonomiska ojämlikheten måste öka. Det är några av huvudteserna i Wahlroos senaste bok.

Finansmannen Björn Wahlroos har skrivit många böcker där han talar för liberal marknadsekonomi. Ofta verkar han medvetet göra stridbara utspel.

I boken ”Kuinkas tässä näin kävi? Miksi maallamme ei ollut malttia vaurastua” (fritt översatt: Hur gick det så här? Varför hade vårt land inte tillräckligt tålamod för att bli förmöget?) riktar han blicken mot Finland.

– Den här boken är skriven som ett nödrop eller en varning. Det går inte bra i Finland. Det går de facto riktigt illa. Det beror på att vi hade en så fantastisk framgång med Nokia att vi glömde att man måste reformera ett land. Man är tvungen att följa med vad som händer i världen. Resultatet är att vi har haft tio år utan tillväxt, säger Björn Wahlroos.

”Finland lockar inte investerare”

Det Björn Wahlroos vill förbättra är Finlands förmåga att konkurrera om investeringar. Annars kommer enligt honom något annat hörn av världen i regel att vinna över Finland när stora bolag gör beräkningar över var det lönar sig att investera.

Framför allt två problem står enligt Wahlroos i vägen för investeringarna.

– Vi måste se över vårt skattesystem. Vi håller på att förlora skattekonkurrensen. Det andra är att vi har den stelaste arbetsmarknaden i hela världen. Företagen lider inte så mycket av det här. De kan söka sig till andra arbetsmarknader. De flyttar hela tiden arbetsplatser till andra länder där de är lönsammare eller fungerar bättre. Men arbetstagarna lider när jobben flyttar utomlands. Det är i arbetstagarnas eget intresse att vi får en arbetsmarknad som fungerar bättre, vilket betyder att fler arbetstagare kan få arbete, säger Björn Wahlroos.

”Ökade löneskillnader är oundvikliga”

I klarspråk talar Wahlroos för lokala löneförhandlingar och ökande inkomstklyftor. Utan höga löner för till exempel ingenjörer och kodare ser han en stor risk att de flyttar de utomlands.

De som inte klarar sig på arbetsmarknaden med dagens lönekrav måste enligt honom nöja sig med mindre.

Det enda som kan bromsa utvecklingen något är enligt Wahlroos om fler företag investerar i Finland. Och för det måste vi låta företagen betala lägre löner till mindre produktiva anställda.

I Björn Wahlroos värld lönar det sig inte mycket att kämpa mot den här utvecklingen. Om investeringarna uteblir och de bästa arbetstagarna flyttar utomlands, blir läget mycket värre för dem som blir kvar.

”Möjligheten till lönesänkningarna är i de anställdas eget intresse”

Därför riktar Björn Wahlroos en bredsida mot fackföreningarna som enligt honom har för mycket makt och driver egna kortsiktiga intressen i stället för att godkänna lönesänkningar för att rädda jobben.

Han är lika kritisk mot Finlands näringsliv EK och Finlands politiska system som inte har klarat av att bryta fackets maktposition.

Wahlroos tar som exempel de nedlagda pappersbruken. De anställda fick enligt honom aldrig en chans att gå ner i löner för att rädda sina jobb, då lönenivån hade slagits fast av facket och EK i Helsingfors.

Han ser att demokratin måste effektiveras (läs: minskas) så att de stora partierna som sitter i regeringen kan krossa facket utan att hindras av oppositionen eller mindre stödpartier.

Kritiken av marknadskapitalism bekommer inte Wahlroos

Den växande kritik som under flera år har riktats mot fri marknadskapitalism bekommer inte Björn Wahlroos.

Marknadskapitalismen kritiseras till exempel för att befästa och öka ekonomisk ojämlikhet, minska konkurrensen och underlätta skattesmitning.

– Det är i huvudsak skräpprat. Konkurrensen har ökat i den globaliserade världen. Man behöver bara gå in på Amazons sida för att se att konkurrensen är många gånger hårdare i dag än i en detaljhandel för tio år sedan.

– Vi lever nu i en teknologisk värld där de personer som förstår teknologi och digital ekonomi är otroligt mycket produktivare än vanliga stöveltrampare. Det leder obönhörligt till ökade inkomstskillnader. Världens Bill Gates och andra har helt enkelt bidragit så mycket till världsekonomin att det har tjänat enorma förmögenheter.