Hoppa till huvudinnehåll

Chefsförhandlaren Michel Barnier blir inte kvitt brexit - får ansvaret för att bygga framtida relation mellan Storbritannien och EU

Michel Barnier
Michel Barnier Michel Barnier

EU sätter upp en specialgrupp som ska arbeta för den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Gruppen kommer att ledas av den nuvarande chefsförhandlaren Michel Barnier.

Vid sitt sammanträde i Strasbourg i dag beslöt kommissionärskollegiet att utse Michel Barnier till chef en en specialarbetsgrupp för de framtida relationerna med Storbritannien.

Gruppen kommer att vara ansvarig för de återstående brexitförhandlingarna liksom även förberedelserna av ett avtalslöst utträde samt för den framtida relationen med Storbritannien.

Gruppen kommer att vara underställd kommissionsordföranden.

Om såväl det brittiska underhuset som EU-parlamentet ratificerat utträdesavtalet kan förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien inledas omedelbart.

Premiärminister Johnson har sagt att han eftersträvar ett frihandelsavtal med EU med nolltariffer.

Den nya gruppen inleder sitt arbete den 16 november oberoende av hur det går i brexitförhandlingarna.

Fransmannen Barnier har verkat som EU:s chefsförhandlare sedan 2016. Han är tidigare verkat som EU-kommissionär, Europaparlamentariker och minister i Frankrike.

Barnier har fått erkännande för sina insatser i brexitprocessen såväl på EU-håll som i Storbritannien. Hans namn förekom även i spekulationerna om jobbet som Jean-Claude Junckers efterträdare som kommissionsordförande.