Hoppa till huvudinnehåll

"Den bullerutredning som finns är tillräcklig" – Kimitoöns tekniska nämnd vill inte ha en ny utredning om Nordanå-Lövböle

Tre vindkraftverk mot en röd kvällshimmel.
Tre vindkraftverk mot en röd kvällshimmel. Bild: Mostphotos vindkraftverk,väderkvarnar,vindkraft,energi

Kimitoöns tekniska nämnd anser att den bullerutredning som redan finns för Nordanå-Lövböle vindparksdelgeneralplan är tillräcklig.

I maj remitterade Kimitoöns kommunstyrelse ärendet gällande Nordanå-Lövböle vindparksdelgeneralplan tillbaka till den tekniska nämnden för en ny bullerutredning. Motiveringen då var att bullerutredningen bör utföras med den turbintyp som avses uppföras i enlighet med Miljöministeriets anvisningar.

Men Egentliga Finlands Energi, det vill säga den operatör som planerar att bygga en vindkraftspark i Nordanå-Lövböle, anser att en ny bullerutredning inte är nödvändig.

Ordförandens röst avgjorde

På tisdagens möte var den tekniska nämnden på samma linje som Egentliga Finlands Energi.

Nämndens beslut krävde dock först en omröstning, där rösterna var fyra mot fyra samt en blank röst. Ordförandens röst blev därmed avgörande.

– Även den tekniska nämnden anser att den bullerutredning som redan finns är tillräcklig, så ärendet går nu tillbaka till Kimitoöns kommunstyrelse, säger den tekniska nämndens ordförande Helena Fabritius (SFP).

Förslaget inför mötet var att begära en ny bullerutredning

Den tillförordnade tekniska chefen Ralf Nyholms förslag inför den tekniska nämndens möte var att nämnden skulle begära att Egentliga Finlands Energi ska utföra en ny bullerutredning, men det förslaget förlorade i nämnden.

Det här ärendet behandlades för första gången i tekniska nämnden för över åtta år sedan, då Egentliga Finlands Energi ansökte om att en vindkraftsdelgeneralplan skulle göras för Nordanå och Lövböle byar.