Hoppa till huvudinnehåll

Jessica Bremers morföräldrar får inte bo tillsammans – Borgå stad: Det är synd att det har gått så här

Jessica Bremer
- Jag vill att de ska få vara tillsammans sina sista år. Nu ger vi inte upp, säger Jessica Bremer. Jessica Bremer Bild: Yle/ Fredrika Sundén porträtt,Jessica Bremer

Det tog nästan ett år innan det äldre paret träffades för en stund. ”Hon ville följa med honom hem”, säger barnbarnet Jessica Bremer.

Jessica Bremers mormor har bott på Majbergets servicehus sedan april 2017. Hon har en minnessjukdom och klarar inte längre av att bo hemma tillsammans med sin man.

Mannen, Jessica Bremers morfar, drabbades av en stroke för snart ett år sedan.

På grund av sviterna har han svårt att gå och kan inte lämna sitt hem. Huset saknar hiss och han känner sig som en fånge i sitt eget hem. Hemvården kommer på besök en gång per dag.

Nyligen firades mormors 90-årskalas på Majberget. Med hjälp av rullstol och en taxi kunde också morfar vara med. De hade inte setts på nästan ett år.

Ett rum på Villa Majberget.
Arkivbild från Majbergets serviceboende. Ett rum på Villa Majberget. Bild: Yle / Hanna Othman majberget,Borgå,ålderdomshem

- Mormor blev jättelycklig. Hon kände igen honom och blev kanske lite gråtig. Han var jättetacksam över möjligheten att komma dit fastän det inte var så lätt med rullstol och taxi, säger Jessica Bremer.

Puss och kram

Det blev en minst sagt känsloladdad stund.

- Det var hjärtligt att få se dem sitta där bredvid varandra och hålla varandra i handen och prata med varandra. När han skulle åka hem gav han henne en kram och en puss. Då sade hon att hon vill följa med honom och att hon har ledsamt efter honom.

- Som anhörig så känns det nog så fel. Varför kan han inte få bli kvar där? För han skulle egentligen ha rätt till det, säger Jessica Bremer.

Kirsi Oksanen.
Vikarierande servicedirektör Kirsi Oksanen lovar utreda fallet. Kirsi Oksanen. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträtt,Kirsi Oksanen

Det är en något förbluffad vikarierande servicedirektör, Kirsi Oksanen, som svarar på frågan om allting har gått rätt till.

- Jag blir lite förvånad för här i Borgå finns det en möjlighet att paret kan bo tillsammans om en av dem uppfyller de kriterier som finns, säger hon.

Hon hänvisar till lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre.

- Enligt den ska makar och sambon ges möjlighet att bo tillsammans. Något vi har haft här i Borgå.

Hur har det då kunnat gå på det här sättet?

- Jag vet inte. Nu är det bäst att de anhöriga kontaktar Rodrets servicekoordinator och pratar med dem. Han (morfar) har rätt att flytta till Majberget, säger Kirsi Oksanen.

Ett år isär är en ganska lång tid i den här åldern. Vilka är dina hälsningar åt dem?

- Jag vet inte vad som har hänt i just det här fallet. Varför det har gått så här, men nog har de rätt att bo tillsammans. Det är synd att det har gått så här.

Jessica Bremer tittar ut genom fönstret
Som anhörig känns det här väldigt fel, säger Jessica Bremer. Jessica Bremer tittar ut genom fönstret Bild: Yle/ Fredrika Sundén porträtt,Jessica Bremer

Vikarierande servicedirektör Kirsi Oksanen lovar att ta itu med fallet ännu den här veckan.

- Nu måste vi reda upp det här. Jag har ju inte bekantat mig med det här fallet.

Kommer du att göra det?

- Jo, det kommer jag faktiskt. För i Borgå, om paret vill bo tillsammans, så är det möjligt, säger hon.

Personalen stoppade

Enligt de anhöriga, Jessica Bremer och hennes mor, var det personalen på Majberget som satte tummen ner för att det äldre paret skulle återförenas. De hade sagt att det inte var lämpligt.

- Det här är en sak som har blivit och gnava i tankarna. Med vilken rätt kan de säga att det här inte är lämpligt, för om det finns en sådan här lag så sätter de sig över den, säger Jessica Bremer.

Hon väntar nu på att Borgå stad agerar.

- Jag vill att de ska få vara tillsammans sina sista år. Nu ger vi inte upp.