Hoppa till huvudinnehåll

Martin Johnsrud Sundby ur form då norska skidlandslaget samlades: "Det var bara att beställa flygbiljetter hem och erkänna att kroppen inte fungerade"

Martin Johnsrud Sundby efter målgången på 15 km klassiskt i Seefeld.
Martin Johnsrud Sundby efter målgången på 15 km klassiskt i Seefeld. Martin Johnsrud Sundby efter målgången på 15 km klassiskt i Seefeld. Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI/AOP Martin Johnsrud Sundby

Skidåkaren Martin Johnsrud Sundby har haft problem under försäsongen. Då det norska landslaget barmarkstränade i Trondheim fick Sundby inte alls till det och valde att kasta in handduken. Jag är mindre mottaglig och svarar sämre på träning, säger han till NRK.

Den 35-årige Martin Johnsrud Sundby har vunnit världscupen tre gånger (2014, 2016 och 2017) och knep i vintras sitt första individuella mästerskapsguld då han i VM i Seefeld vann på 15 kilometer klassiskt.

Sundby är tre år äldre än Niklas Dyrhaug och därmed klart äldst i det norska herrlandslaget. Trots det siktar Sundby fortsättningsvis högt.

Tränaren: "Märkligt"

För de norska elitåkarna kör säsongen på allvar igång i Beitostølen om en månad. Efter ett långt uppehåll träffade Sundby nyligen sina landslagskollegor i Trondheim för att mäta sig mot dem.

Sundby gick in i väggen då norrmännen med hjälp av stavar sprang upp för Vassfjellet.

– Det stod en mur där. Det var bara att beställa flygbiljetter hem och erkänna att kroppen inte fungerade. Så har det sett ut i höst. Vissa veckor har jag tänkt att "i vinter blir det många goda lopp". Så kommer väggen som bara står i vägen. Det är en ny utmaning för mig för det har inte hänt tidigare.

Han har alltid bra pass.

Landslagstränaren Eirik Myhr Nossum tyckte att det hela var mycket märkligt.

– Han har alltid bra pass. Är alltid i täten. Han har aldrig haft dåliga pass.

Landslagskollegan Sjur Røthe tror att det hela bara kommer att fungera som tändvätska för Sundby.

– Han blir tänd av sådant och skruvar på alla detaljer och knappar.

"Jag kan inte träna lika mycket"

Småbarnspappan Sundby säger själv att han har varit tvungen att förändra sin träning då karriären så småningom närmar sig målrakan.

– Kroppen tar inte emot fysisk träning på samma sätt som tidigare. Livet är annorlunda än som 27-åring. Jag är mindre mottaglig och svarar sämre på träning. Detta är ett forskningsprojekt på hög nivå.

– Jag måste göra saker på ett annorlunda sätt. Det är svårast. Jag kan inte träna som förr då jag öste på med maximal träning och volym. Jag har samma målsättningar men kan inte träna lika mycket.

Världscuppremiären äger rum i finska Ruka den 29 november – 1 december och tävlingarna sänds på Yles kanaler.

Läs också