Hoppa till huvudinnehåll

Naguborna samlade in flera ton förpackningsplast - oklart om insamlingen återvänder nästa år

Plastavfall sorteras.
Arkivbild. Plastavfall sorteras. Bild: Yle/Mikael Kokkola plastavfall,plaståtervinning,plastinsamling

Försöket med att samla in förpackningsplast i Nagu har avslutats. Naguborna har samlat in fem ton förpackningsplast på några månader.

En plastkomprimator ämnad för insamling av förpackningsplast placerades i Kyrkbyn i Nagu i maj. Det var frågan om ett test från Rinkis sida, och den första oktober avlägsnades pressen som planerat.

Man ville se hur mycket plast som samlas in och vilken kvalitet den insamlade plasten har.

Både kvaliteten och mängden var "överraskande bra"

I medeltal har Naguborna dagligen hämtat kring 35 kilogram förpackningsplast till insamlingspunkten.

Det motsvarar enligt Rinkis Taneli Lumiaro mängder man samlar in på medelstora ekopunkter.

I hela landet har Rinki kring 600 insamlingsplatser.

- Mängden var till och med överraskande bra, speciellt med tanke på att det är en ny insamlingsplats. Också kvaliteten var bra, säger Lumiaro.

Plastflaska skräpar i naturen
I medeltal har Naguborna dagligen hämtat kring 35 kilogram förpackningsplast till insamlingspunkten. Plastflaska skräpar i naturen Bild: Mostphotos/ Stefan Holm plast,Plastförpackningar,plaståtervinning,återvinning,Plastflaska,Nedskräpning

Allt som allt hade det hämtats kring 5 ton plastförpackningar till pressen.

Hur mycket pressen matades under sommar respektive höst är omöjligt att särskilja, eftersom pressen tömdes endast en gång, då den fördes bort.

Framtiden oviss - hänger på en lagändring

Ifall pressen kommer att placeras i Nagu också nästa sommar återstår att se.

Beslutet fattas först då man vet hur det blir med eventuella ändringar i avfallslagen. Den nya lagen ska träda i kraft sommaren 2020.

Rinki vill vänta och se hurdana beslut som fattas, till exempel gällande hur många insamlingspunkter man i framtiden kommer att upprätthålla.

- Nu jobbar vi för att kunna hålla kvar ekopunkten i Nagu, eftersom erfarenheten var positiv. Men det hänger främst på hur avfallslagen ändras, och hur många insamlingspunkter vi ska ha.

- Meningen är i alla fall att det ska bli lättare att sortera. Den fastighetsvisa insamlingen kommer att öka, och då försöker man förstås ha insamlingspunkter där man inte har insamling vid fastigheterna, säger Lumiaro.

Läs också