Hoppa till huvudinnehåll

Publikhjälp, markeringar och iordningsställda stigar – Kinas orienterare diskvalificerades efter de sensationella resultaten i militär-VM på hemmaplan

Meizhen Li har en bakgrund som friidrottare.
Li Meizhen har en bakgrund som friidrottare. Meizhen Li har en bakgrund som friidrottare. Bild: EPA/TRACEY NEARMY/AOP Orientering,Meizhen Li

Inför öppningssträckorna i militär-VM i orientering förutspåddes Kina inte ha någon möjlighet att kämpa om topplaceringar. På damsidan lade kinesiskor ändå beslag på första, andra och fjärde plats. Orienteringsprofiler reagerade omgående på Twitter och det framgick så småningom att de kinesiska deltagarna hade fuskat i omfattande utsträckning.

Till allas förvåning dominerade Kina stort under söndagens medeldistanslopp i Wuhan, trots att den bästa kinesen är 383:a och bästa kinesiskan 329:a på världsrankingen.

På damsidan knep Kina ändå en första-, andra- och fjärdeplats, medan herrloppet genererade en andraplats. Enligt kinesiska CGTN började damvinnaren Li Meizhen, som slog världselvan Anastasia Rudnaja med klar marginal, sin orienteringssatsning först år 2018. Den finska världsmästaren Janne Salmi reagerade på resultaten på Twitter.

– I damtävlingen var kinesiskans tid cirka 17 procent bättre än den bästa ickekinesiskans.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag hörde att kineserna bland annat hade löpt banorna på förhand. Det här bevisar hur svårt det är att arrangera orienteringstävlingar i vissa länder. Deras kultur är för långt ifrån fair play och genomsynlighet, skriver Salmi.

I sin kritik fick han medhåll av Finlands landslagstränare Fredric Portin som tyckte att det hela var otroligt.

"Omfattande fusk"

Det internationella orienteringsförbundet skriver nu på sin sajt om de märkliga öppningsdistanserna.

– Medeldistansloppet överskuggades tyvärr av omfattande fusk av det kinesiska laget. Rätt snabbt kunde vi inse och bevisa att de kinesiska orienterarna hade fått omfattande hjälp av publik i terrängen, markeringar och hemligt iordningsställda stigar.

Belgien, Frankrike, Polen, Ryssland, Schweiz och Österrike lämnade in en protest som resulterade i att samtliga kinesiska deltagare diskvalificerades. Dessutom portades de från långdistansloppet och stafetterna. Kineserna överklagade juryns beslut men utan resultat.

Det internationella orienteringsförbundet IOF ser allvarligt på händelsen och överväger vidare åtgärder. Under veckoslutet går världscupavslutningen av stapeln i Kina men IOF uppger att det inte ska finnas någon risk för motsvarande fusk där.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport