Hoppa till huvudinnehåll

Underhuset godkände brexitavtalet men inte regeringens tidtabell – Johnson lägger lagstiftningen på is och öppnar därmed för att skjuta upp brexit igen

Boris Johnson gestikulerar i det brittiska underhuset.
Premiärminister Boris Johnson i parlamentet på tisdagen. Boris Johnson gestikulerar i det brittiska underhuset. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

Det brittiska underhuset har röstat för ett avtal med EU men mot en tidtabell som skulle möjliggöra ett utträde med avtal den 31 oktober. Beslutet öppnar för att skjuta upp brexit ytterligare.

Premiärminister Johnson har meddelat att han lägger lagstiftningen på is och att regeringen trappar upp förberedelserna inför avtalsröst utträde.

I den andra behandlingen av brexitlagstiftningen föll rösterna 329 för och 299 mot. Det här innebär att parlamentet godkände avtalet.

Däremot röstade parlamentet ned den tidtabell som regeringen Johnson föreslagit som hade möjliggjort ett brittiskt utträde den 31 oktober.

Johnson lägger lagstiftningen på is

Efter beslutet uppmanade Labourledaren Jeremy Corbyn den konservativa regeringen att samarbeta för en rimlig tidtabell för behandlingen av lagstiftningen.

Johnson sade för sin del att han välkomnar att ett avtal med EU fått majoritet för första gången. Men han beklagar att parlamentet inte är berett att gå vidare med den tidtabell som föreslagits.

Om regeringen hade fått sin vilja igenom hade behandlingen av brexitlagarna avklarats under denna vecka. Det här hade åtminstone teorin gjort det möjligt för Storbritannien att lämna EU med ett avtal den 31 oktober.

Johnson säger att han kommer att lägga lagstiftningen på is tillsvidare. Han säger att det nu är upp till EU att ta ställning hur man ställer sig till en eventuell förlängning av Storbritanniens medlemskap.

Stödet räckte inte i den avgörande omröstningen

Rösterna i den andra behandlingen av utträdesavtalet föll 329 för, 299 mot. Johnsons konservativa parti röstade i sin helhet för avtalet.

Dessutom röstade en majoritet av de så kallade toryrebellerna och en minoritet ur Labour för avtalet.

Hoppa över Twitterpostning

I den avgörande omröstningen om tidtabellen förlorade däremot regeringen. Stödet från de konservativa räckte inte då endast fem Labourledamöter var beredda att acceptera regeringens tidtabell.

Hoppa över Twitterpostning

EU-ledarna börjar diskutera möjligheterna till förlängning

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skriver på att twitter att han rekommenderar för EU-ledarna att Storbritannien beviljas en förlängning i syfte att undvika ett avtalslöst utträde.

Enligt Tusk kan en förlängning beviljas skriftligen. Det här skulle innebära att EU-ledarna inte behöver samlas till ett extrainsatt toppmöte för att besluta om att skjuta fram brexit.

Läs mera:

Kommentar: Finns det någon väg ut ur brexitspiralen eller har vi fastnat i Groundhog day?

Har jag upplevt det här förr? Känslan av déjà vu är påtaglig då man följer diskussionen om det färska brexitavtalet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Läs mera:

Chefsförhandlaren Michel Barnier blir inte kvitt brexit - får ansvaret för att bygga framtida relation mellan Storbritannien och EU

EU sätter upp en specialgrupp som ska arbeta för den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Gruppen kommer att ledas av den nuvarande chefsförhandlaren Michel Barnier.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes