Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftat: Mästartränaren Jani Honkavaara tar över ansvaret i SJK – "Jag har kommit hem"

Jani Honkavaara.
Jani Honkavaara återvänder hem. Jani Honkavaara. Bild: Lehtikuva Jani Honkavaara

För fyra dagar sedan förde Jani Honkavaara KuPS till ett mycket efterlängtat mästerskap. Samtidigt tog det treåriga projektet med laget slut. Redan då hade Helsingin Sanomat kommit ut med att SJK skulle vara den nya adressen. Nu har också klubben bekräftat det och både SJK och Jani Honkavaara är nöjda.

– Jag måste erkänna att jag många gånger lekt med tanken att komma tillbaka till Seinäjoki. Nu blev det så. Det känns bra, men förstås också konstigt då jag varit på annat håll i nästan 20 år, säger Honkavaara då SJK bekräftar tränarbytet.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag har kommit hem. Det är en utmaning att vara tränare i sin hemstad men jag är säker på att vi kommer göra fina saker tillsamman. Och med betoning på tillsammans.

Honkavaara har skrivit på ett kontrakt av modell 2+1 med klubben.

Sjunde tränaren sedan början av 2017

Tränarbyten har det skett ett flertal i SJK. Senast i augusti skedde det ett byte då Alexei Eremenko fick ta klivet åt sidan och Brian Page tog över. Då var Page redan den sjätte tränaren för laget efter Simo Valakari, som hade posten i flera år och ersattes i början av 2017.

Nu blir alltså Honkavaara den sjunde.

Jani Honkavaara och Ari Lahti efter KuPS guld.
Projektet i Kuopio var lyckat – hur går det i SJK? Jani Honkavaara och Ari Lahti efter KuPS guld. Bild: Lehtikuva Jani Honkavaara,Ari Lahti,Kuopion Palloseura

– Det här är ett logiskt nästa steg i processen där vi under det senaste året har försökt förnya och förändra verksamheten. Jani Honkavaara är en tränare som uppfyller de kriterier som vi eftersökt, kommenterar klubbens vd Sami-Petteri Kivimäki.

Den gångna säsongen var en besvikelse och slutade i en nionde plats. Men också den nya chefstränaren tror på nya vindar.

– Efter varje diskussion med klubben blev jag mer och mer övertygad om den vilja det finns i SJK att skapa något nytt och utvecklas. Det var också en orsak att jag började överväga att komma hit, berättar Honkavaara.

Alla tre åren i KuPS resulterade i en medalj. År 2017 blev det silver för Honkavaara och hans mannar, i fjol brons och i år knep de första guldet på 43 år.

Före de tre åren han var tränare för KuPS, hade Honkavaara huvudansvaret i HIFK.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport