Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson förklarade sig i parlamentet – och håller fast vid brexit den 31 oktober

Boris Johnson på väg till parlamentet 23.10.2019
Boris Johnson på väg till parlamentet 23.10.2019 Boris Johnson på väg till parlamentet 23.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen Boris Johnson,Storbritannien

I det brittiska parlamentets underhus hölls i dag "premiärministerns frågetimme". Premiärminister Boris Johnson fick svara på många frågor i anslutning till brexitprocessen.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har efterlyst samarbete om en ny tidsplan för behandlingen av brexitlagarna (WAB). Boris Johnson och Labour-ledaren Jeremy Corbyn höll tidigare i dag ett möte utan några konkreta resultat.

Jeremy Corbyn talar i underhuset 23.10.2019
Jeremy Corbyn 23.10.2109 Jeremy Corbyn talar i underhuset 23.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Brexit,Brittiska underhuset,Jeremy Corbyn

Senare bjöd Johnsons frågestund i parlamentet på hård ordväxling mellan premiärministern och oppositionsledaren.

Johnson konstaterade allmänt att Storbritannien nu väntar på att EU presenterar sitt beslut om ett eventuellt uppskjutande av brexit.

Vi lämnar EU den 31 oktober― Premiärminister Boris Johnson
Boris Johnson i underhuset 23.10.2019
Boris Johnson i underhuset 23.10.2019 Boris Johnson i underhuset 23.10.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Brexit,Boris Johnson,Brittiska underhuset

Johnson upprepade inför underhuset sin ståndpunkt:

– Vår policy är oförändrad. Vi lämnar EU den 31 oktober, och det är det som jag kommer att säga till EU.

Samtidigt talar Boris Johnson också om nyval. Han räknar med att ett nyval gagnar de konservativa.

Labour har motsatt sig nyval men har mjukat upp sin inställning.

Parlamentet sade ja till avtal - men nej till snabbtidtabell

  • Det brittiska underhuset röstade i går för ett avtal med EU vilket kan ses som en seger för Johnson.
  • Men strax därefter röstade parlamentet mot en snabbtidtabell som skulle möjliggöra ett utträde med avtal den 31 oktober.
  • Beslutet innebär att det är allt mer sannolikt att brexitdatumet skjuts upp.
  • Frågan är hur lång en förlängning av brexit blir. En förlängning på några månader skulle möjliggöra nyval i Storbritannien före årsskiftet.
  • Premiärminister Johnson meddelade för sin del att han nu lägger lagstiftningen på is och att regeringen trappar upp förberedelserna inför ett avtalsröst utträde.

EU-ledarna diskuterar förlängning - Macron är inte helt med på det

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skriver på att Twitter att han rekommenderar för EU-ledarna att Storbritannien beviljas en förlängning så att man kan undvika ett avtalslöst utträde.

Enligt Tusk kan en förlängning beviljas skriftligen. Det skulle innebära att EU-ledarna inte behöver samlas till ett extra toppmöte för att besluta om att skjuta fram brexit.

I och med att innehållet i brexitavtalet har godkänts av parlamentet så antas det allmänt att EU-länderna säger ja till en förlängning - om inte Frankrike säger nej.

President Emmanuel Macron har klart ifrågasatt ett uppskov med brexit trots att de flesta andra EU-änder skulle stöda det.

Brexitdemonstranter i London 23.10.2019
Demonstranter i London börjar tröttna på brexit 23.10.2019 Brexitdemonstranter i London 23.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen Storbritannien,Brexit

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes