Hoppa till huvudinnehåll

”De har mer pengar och bättre spelare” – TPS medger att de slår från underläge i ligakvalet mot KPV, men trivs med läget

TPS säkrade sin andraplats i herrarnas division 1 i fotboll redan för sex veckor sedan. På torsdag blir det allvar igen då ligakvalet mot Karlebylaget KPV inleds på Kuppisstadion i Åbo. Där måste vi vinna, slår tränaren Tommi Pikkarainen fast.

Inför säsongen hade TPS ett klart mål. Att ta klivet upp till fotbollsligan i höst.

På våren låg Åbolaget bra till också med tanke på direktavancemang. Men FC Haka visade snabbt att de håller annan klass än något annat lag i ettan.

TPS slutade ändå tvåa med minst lika klar marginal. FF Jaro drömde länge om att kunna utmana Åbolaget om andraplatsen, men det stod klart redan i september att det är i Åbo som det kommer att spelas ligakval den här veckan.

De sista omgångarna har därför blivit lite gråa ur TPS perspektiv. Förvisso har laget inte förlorat några matcher, men till exempel grundseriens sista match mot MuSa går endast till historien som den match där Lina Lehtovaara blev den första damtränaren på tio år att döma i herrettan.

Spelmässigt var insatsen allt annat än övertygande.

Det medger också lagets chefstränare Tommi Pikkarainen.

– Jag tycker att det såg helt okej ut. Men vi har kanske inte gett 100 procent de här sista omgångarna. Om man ser på till exempel våra tre sista matcher så, säger han och pausar lite innan han fortsätter:

– Man kan säga att den sortens insats inte räcker på torsdag.

"Kommer att ge 110 procent"

På torsdag kör nämligen ligakvalet igång. Ett dubbelmöte mot KPV står på programmet och för TPS handlar det om två matcher där man inte kan stå för misstag.

Men det kommer inte att vara något problem alls att hitta inställningen som krävs för att spela viktiga matcher igen, intygar både Tommi Pikkarainen och TPS sverigefinska ytterback Tatu Varmanen.

– Jag snackade med killarna här efter matchen och de vet nog vad som gäller, säger Pikkarainen.

– Jag tror inte att det ens kommer att vara svårt att ställa om. Alla vet vad som står på spel och kommer att ge 110 procent. Det är vinna eller försvinna, kompar Varmanen.

Tatu Varmanen.
Tatu Varmanen tror starkt på TPS chanser i ligakvalet. Tatu Varmanen. Bild: Yle/Mattias Simonsen Turun Palloseura (fotboll),Tatu Varmanen

Varmanen var en av ett fåtal normalt startande spelare som hörde till öppningselvan mot MuSa på söndagen. Pikkarainen kritiserade själv Bollförbundet på presstillfället efteråt då han påpekade att KPV fått en extra vilodag innan lagen möts och således tvingade TPS att vila sina viktigaste spelare.

– Men det ser bra ut med tanke på torsdagens match. Samtliga spelare borde kunna stå på plan, säger han nu.

"Allt favoritskap ligger på dem"

Men det inverkar inte på utgångsläget. Åtminstone enligt Pikkarainen och Varmanen ska KPV klassas som klara förhandsfavoriter inför dubbelmötet.

– De har mera pengar och man kan således säga att de har bättre spelare också. De betalar mer åt sådana som sitter på läktaren än vad vi betalar åt våra spelare, säger Pikkarainen och fortsätter:

– Men samtidigt är det ett lag som har haft en ganska svår säsong med tränarbyten och bottenstrid. Ett lag som har gjort en bra säsong mot ett som har gått lite upp och ned alltså. Jag säger att chanserna är 50-50.

Tommi Pikkarainen.
Pikkarainen understryker vikten av att inte släppa in mål på hemmaplan. Tommi Pikkarainen. Bild: Yle/Mattias Simonsen Tommi Pikkarainen,Turun Palloseura (fotboll)

Brommapojkarna-produkten Varmanen säger i sin tur att stämpeln som underdogs bara sporrar TPS att spela ännu bättre.

– Allt favoritskap ligger på dem. De spelar i ligan och ska vara bättre på pappret. Men vi tror starkt på våra chanser. Vi kommer att slå underifrån, säger han.

Får far eller son spela ligafotboll nästa säsong?

En fördel har TPS. Då KPV har kämpat för att undvika sistaplatsen i fotbollsligan har Åbolaget i lugn och ro kunnat scouta sina kommande motståndare.

– Men jag har i och för sig sett så gott som varje match de spelat den här säsongen, på grund av en viss spelare, småler Pikkarainen, vars son Juhani spelar för Karlebylaget.

Då ligakvalet inleds på torsdag går TPS in för att ta en måsteseger, eller som Pikkarainen också formulerar det: ”inte släppa in bortamål”. Den stora snackisen inför dubbelmötet har ändå varit var returmatchen kommer att spelas.

Vattenpölar på Karleby centralplan.
Karlebyplanens skick var ett hett diskussionsämne också i fjol, då planen såg ut så här inför mötet mellan just KPV och TPS. Vattenpölar på Karleby centralplan. Bild: Ari Vihanta / Yle Karleby centralplan

Pikkarainen konstaterade redan efter söndagens match att planen i Karleby ingalunda kommer att hålla måttet på söndag. Bollförbundet har antytt att de fattar sitt beslut om var matchen spelas på fredag.

Men för TPS spelar det ingen roll var kvalet kommer att avgöras.

– Bara vi får veta vart vi ska åka så. Det är mindre kul att åka till Karleby om matchen spelas i Seinäjoki. Men spelmässigt spelar det ingen roll för oss, säger han.