Hoppa till huvudinnehåll

Finland bjöd på mardrömsstart och heroisk slutspurt i Lindgrens kvalpremiär: ”Med lite bättre flyt kunde vi ha fått med oss en poäng”

Ola Lindgren instruerar Johan Gripenberg under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll-
Ola Lindgrens Finland inledde VM-kvalet med en uddamålsförlust mot Israel. Ola Lindgren instruerar Johan Gripenberg under sitt första träningspass med herrlandslaget i handboll- Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Ola Lindgren,Teddy Nordling

Finlands handbollsherrar fick en felstart på VM-kvalmatchen mot Israel och fick jaga i 60 minuter. Ola Lindgrens mannar förlorade den tudelade tillställningen med 32–33 trots en stark avslutning.

– Vi måste komma ihåg var Finland befinner sig och ta de steg som behövs. I förra kvalet kammade Finland noll och då är det ganska många poäng som ska in på kontot om vi ska ta oss vidare. Det är en utmaning och det gäller bara att gilla läget.

Så sade nya chefstränaren Ola Lindgren efter att han träffat sina adepter för första gången gången i fredags.

Öppningsmatchen blev sannerligen en utmaning för Finland och framför allt drabbningens inledning var kolsvart för de blåvita handbollsherrarna.

Då matchuret i Drive In-arenan passerade 3:30 stod det redan 4–0 till Israel. Det var hemmalagets aktiva försvarsspel och starka skytte som bidrog till den finländska felstarten.

Finland kom ändå igen och stod för matchens två följande fullträffar. Vid ställningen 7–3 till Israel kom följande ryck. På endast tre minuter sköt hemmalaget fyra raka fullträffar och 11–3 var ett faktum efter dryga tolv minuters spel.

– Vi gör säkert åtta tekniska fel under den fasen, en del passningar är rakt i händerna på dem och de kan kontra, säger landslagstränaren Ola Lindgren till Yle Sporten.

– Det var lite nervositet men mer deras aggressiva försvarsspel som orsakade oss problem. Vi stod för stilla och hjälpte inte den som hade bollen.

Efter en kvart fick målvakten Patrik Roslander stiga åt sidan och kvaldebutanten Joonas Klama fick hoppa in mellan stolparna.

Den andra halvan av första halvlek var sedan jämnare. Finland kom bättre och bättre in i matchen och i paus stod det 21–16 till Israel. Nico Rönnberg var Finlands främsta målskytt under halvleken med fyra fullträffar.

Stark start på andra halvlek

Matchinledningen gick inte Finlands väg men starten på andra halvlek var desto bättre. Gästerna knappade in på underläget och efter 35 minuters spel stod det endast 23–20 till Israel, som i det förra EM-kvalet besegrade självaste Polen i samma hall i Tel Aviv.

Sedan såg det ut som att värdarna punkterade matchen då de drog upp en ny lucka på sju bollar (28–21). Ola Lindgren valde att ta in Roslander i målet och Israels försprång började krympa ju längre matchen led.

Vid ställningen 31–26 tog Israel en utvisning som Finland utnyttjade. Två snabba mål och Finland var med i matchen.

Under matchens sista fem minuter var den israeliska ledningen nere i två mål men vid tiden 57:25 gjorde hemmalaget den förlösande fullträffen som betydde 33–30.

– Vi har våra stunder i andra halvlek. Vi knappar in på deras ledning men då vi får kontakt, tappar vi den direkt. Det är otroligt tungt att jaga i 60 minuter.

Finland gjorde matchens två sista mål men reduceringen till 32–33 kom med endast 13 sekunder kvar att spela.

– Det positiva är att vi krigar på i 60 minuter och med lite bättre flyt kunde vi ha fått med oss en poäng.

Nöjd med anfallsspelet men inte defensiven

Då ett lag av Finlands kaliber gör 32 mål på bortaplan borde det räcka till att få med sig en poäng eller två. Men då defensiven inte var på samma nivå inkasserade landslaget sin tredje förlust på fem dagar.

– I försvarsspelet måste vi nog bli tuffare för att vi ska klara oss på bortaplan. De hade en kvick mittnia som hade lite julafton mot oss, där var vi inte tillräckligt intensiva, säger Lindgren.

Det är ändå inte någon katastrof att förlora med uddamålet mot Isarel.

– Spelarna gav inte upp utan gav det en chans hela vägen. Vi måste komma ihåg att slutresultatet är det viktigaste. En uddamålsförlust är inte någon katastrof då målskillnaden i inbördesmatcherna avgör om vi landar på lika poäng.

Vilka av dina spelare får ett plus i boken?

– Visst är Nico Rönnberg viktigt för det här laget, speciellt hur han driver på i andra fasen men också i det uppställda spelet. Max Granlund gör det starkt och även Koljonen som får spela högernia. Med anfallsspelet är jag riktigt nöjd.

– Defensivt krigade Sundberg riktigt bra. Vi gick ganska mycket runt på laget och visade att vi är redo att jobba tillsammans.

Någon hedersam förlust vill Lindgren inte tala om. Trots att Finland endast hade en gemensam träning med hela laget före bortamatchen i Tel Aviv.

– Jag är aldrig nöjd då vi förlorar handbollsmatcher. I slutändan handlar det om att vinna, avslutar Lindgren.

VM-kval i handboll

Israel–Finland 33–32 (21–16)

Finland målskyttar: Max Granlund 8, Nico Rönnberg 7,Benjamin Helander 5, Teemu Tamminen 3, Richard Sundberg 2, Fredrik Forss 2, Roni Syrjälä 2, Miro Koljonen 1, Robin Sjöman 1, Ian Martin 1

I kvalgruppens andra match slog Grekland Cypern med 31–18 på bortaplan.

Finland spelar sin första hemmamatch i kvalet på söndag då Cypern kommer på besök till Riihimäki. Endast gruppvinnaren tar sig vidare till följande skede av VM-kvalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport