Hoppa till huvudinnehåll

Finlands största exportbransch varnar för nedförsbacke – teknologiföretagen får allt färre beställningar

5g torni
Teknologiföretagen rapporterar att de har mindre jobb än tidigare i år. 5g torni Bild: Ilkka Klemola / Yle Nokia Abp

Kurvorna har börjat peka nedåt för landets största exportsektor, teknologiindustrin, varnar branschorganisationen. Två av tre företag uppger att de har fått färre beställningar och offertförfrågningar.

Branschförbundet Teknologiindustrin uppger i en översikt att osäkerheten i världsekonomin börjar märkas hos de finländska teknologiföretagen. Uppgiften om att orderstocken krymper hos två av tre företag gäller sensommaren och tidiga hösten, jämfört med de föregående månaderna.

I fråga om offertförfrågningar beskrivs minskningen som drastisk.

Totalt sett ökade visserligen värdet på branschens nya beställningar med åtta procent mellan årets andra och tredje kvartal, men enligt förbundet påverkas den siffran av några rätt stora enskilda beställningar.

– Resultaten i översikten vittnar om en vändning i konjunkturen och om att skillnaderna mellan bolagen växer, säger ekonomist Petteri Rautaporras vid Teknologiindustrin.

"Försämra inte för företagen"

Branschen sysselsätter i stort sett lika många som tidigare tack vare de goda tider den upplevt. Nu använder Teknologiindustrin de nya uppgifterna som argument i de pågående arbetsmarknadsförhandlingarna.

– Nu är det inte läge att att gå in för förkortad arbetstid, för det skulle försämra företagens konkurrenskraft, säger arbetsmarknadsdirektör Minna Helle.

Teknologiindustrin uppmanar också regeringen att skrida till snabba åtgärder, som att göra det enklare att anställa personal från utlandet.

Källa: STT

Läs också