Hoppa till huvudinnehåll

Karisförfattaren Maria Turtschaninoff och elever från Karis svenska högstadium pratar kring fantasyromanen Maresi på Helsingfors bokmässa

Maria Turtschaninoff
Maria Turtschaninoff tycker att hon har väldigt lite att berätta på årets bokmässa i Helsingfors. Det att hon skrivit en teaterpjäs och är nominerad till flera litteraturpris är inget hon skyltar stort med. Maria Turtschaninoff Bild: Yle/ Johan Gullmets Maria Turtschaninoff

Författare Maria Turtschaninoff från Karis verkar ha en bråd höst fast hon inte är aktuell med någon ny bok.

Genast efter bokmässan i Helsingfors reser hon till Stockholm för att delta i Nordiska rådets litteratur- och prisgala. Turtschaninoff är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Efter det blir det en miniturné i Sverige.

Turtschaninoff är också nominerad till det finska Tolkiensällskapets pris Kuvastaja, som riktar sig till fantasyförfattare, samt Astrid Lindgrens minnespris.

På bokmässan i Helsingfors deltar Maria Turtschaninoff tillsammans med en grupp elever från Karis svenska högstadium, som har läst romanen Maresi och efter det skrivit och tecknat runt boken. I samband med elevernas presentation kommer ungdomarna att ställa frågor till Turtschaninoff och illustratören Jenny Lucander-Holm.

Under det gångna året har Maria Turtschaninoff skrivit en familjepjäs för Wasa Teater. Premiären är planerad till mars 2020.

Läs också