Hoppa till huvudinnehåll

Satte straffen och byttes sedan ut tidigt – Forsell vägrade att ge ett besked om sitt skadeläge

Matti Klinga mot Petteri Forsell.
Efter en dryg halvtimme kastade Petteri Forsell in handduken. Matti Klinga mot Petteri Forsell. Bild: Lehtikuva Matti Klinga,Petteri Forsell,HJK Helsingfors

Är det slutspel så är det slutspel. I sann hockeyanda mörkade Petteri Forsell orsaken till att han tvingades bryta tidigt när HJK tog en tung seger.

När Mika Lehkosuo fick sparken från posten som HJK-tränare i maj var det FC Lahti som hamrade in den sista spiken i kistan.

När Lahtis 17-åring Lassi Forss rann igenom i den 119:e minuten i onsdagens möte mellan lagen fick han chansen att sätta slutpunkten för HJK:s miserabla säsong. Maksim Rudakovs tåspets räddade HJK från ett fullständigt fiasko.

I stället tog Rudakov ett par straffar och såg till att HJK tog sig vidare till söndagens semifinal i fotbollsligans slutspel om en Europa League-kvalplats.

– Vi gjorde det onödigt svårt för oss, men vi var tvungna att vinna matchen. På så vis nådde vi målet, säger Petteri Forsell efter kvartsfinalsegern.

Satte straffen och bytte

Nittio minuter, förlängning och straffar skördade offer på planen. Lagen bytte flitigt – och hela tre HJK-spelare tvingades bryta. Forsell klev av efter en dryg halvtimme.

Han satte 1–0 från straffpunkten och signalerade direkt för byte. När Yle Sporten försöker få ett svar på varför han bytte är det locket på.

I sann hockeyslutspelsanda vägrar Forsell att ge ett besked.

– Du har frågat om det här ett par gånger nu. Jag vet inte vad det är eller var problemet sitter. Vi ska kolla upp det med det medicinska teamet.

Även Nikolai Alho och Kaan Kairinen tvingades gå av. Om Forsell vägrar att säga bu eller bä, är Alho rakare i sin kommunikation.

– Det var väldigt tufft att spela så där länge i det här skedet av säsongen. Vi är inne på upploppet och har redan spelat trettio matcher. Båda mina vader krampade, och jag tror att många andra på planen också led av det, säger han.

Nervöst vid sidlinjen

I straffläggningen var HJK klart vassare. Alho och Forsell stod inbäddade i stora jackor och var nervösa.

– Det är alltid tufft att stå vid sidlinjen. Det blir automatiskt väldigt spännande, men vår målvakt gjorde några fina räddningar, säger Alho.

Maksim Rudakov i HJK.
Maksim Rudakov blev en matchvinnare. Maksim Rudakov i HJK. Bild: Lehtikuva Maksim Rudakov,HJK Helsingfors

– Stämningen i omklädningsrummet var riktigt härlig efteråt, men om man tittar framåt hade jag gärna sett att vi hade fixat det här efter nittio minuter.

Både HJK-spelarna och tränaren Toni Koskela var nöjda med spelet i stora delar av den första halvleken – ”Klubi” ledde med 2–0 i paus – och givetvis också avancemanget.

– I det här skedet är det enda viktiga att vi vann matchen, säger Koskela.

"Inte vunnit för mycket i år"

På söndag ställs HJK mot IFK Mariehamn i slutspelssemifinalen. För en knapp månad sedan vann HJK med klara siffror mot ålänningarna i Tölö.

Det var HJK:s enda seger i den övre slutserien.

– Nu känns det skönt att ha vunnit en match. Vi har inte vunnit för mycket i år, säger Alho.

– Vi har bara ett mål. Vi måste ta oss till finalen och vinna den. Det har varit vårt tema. Det här är slutspelsmatcher och det kan se ut lite hur som helst. I slutändan spelar det ingen roll hur vi spelar om vi vinner matchen.

Toni Koskela i HJK ler.
HJK-tränaren Toni Koskelas säsong fortsätter. Toni Koskela i HJK ler. Bild: Lehtikuva Toni Koskela,HJK Helsingfors

Bronslaget FC Honka är redan klart för den tvådelade finalen. Den avgörs nästa vecka.

– Det är vårt minimål att ta en Europaplats. Nu gäller det bara att vara redo för nästa match. Den kommer snabbt och båda lagen lär vara trötta, men vi måste kunna hantera det, säger Forsell.

HJK och IFK Mariehamn möts på söndag i Tölö. Den matchen startar klockan 18.30.