Hoppa till huvudinnehåll

Titta in i Svenska Yles Escape room och upplev Helsingfors bokmässa på Yle Arenan och i Yle Vega

Sandra Anttila, Björn Karlsson, Anders Alanen och Gunilla Celvin.
Sandra Anttila, Björn Karlsson, Anders Alanen och Gunilla Celvin här i dörröppningen till det låsbara rummet, Svenska Yles version av rymningsspelet Escape room. Temat i rummet är sanna och falska nyheter. Sandra Anttila, Björn Karlsson, Anders Alanen och Gunilla Celvin. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Svenska Yle

Om du besöker årets bokmässa på plats och ställe - titta in i Svenska Yles Fake News Escape room!
- Skilj opålitliga nyheter från sanna för att till sist hitta koden som tar dig ut, beskriver Gunilla Celvin, ansvarig för långtidsplanering och projekt vid Svenska Yle.

Under årets bokmässa (torsdag 24.10 - söndag 27.10) i Mässcentrum i Helsingfors direktsänder Svenska Yle allt program som äger rum på Fiskehamnen-scenen. Du kan se livestreamarna på arenan.yle.fi.

Två av Yle Vegas radioprogram utlokaliseras till mässan - Slaget efter tolv på torsdag 24.10 och Eftersnack på fredag 25.10. Du kan höra dem i Yle Vega samt både höra och se dem på Yle Arenan.

Radioprogrammen utgör två av Svenska Yles totalt sju egna programpunkter på Fiskehamnen-scenen. Mer om dem längre ner i artikeln.

Först en titt på det nybyggda flytt- och låsbara utrymme som precis i dagarna blivit färdigt - Svenska Yles Fake News Escape room.

Escape room
En anspråkslös låda under bygge. Utanpå syns ännu inget om alla klurigheter inuti. Målgruppen för rymningsspelet är högstadie- och gymnasieelever men alla är välkomna. Spelet är gratis. Escape room Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Svenska Yle
Hittar du ledtrådar?
- Vi har försökt inreda rummet som en konspirationsteoretikers bunker, beskriver Gunilla Celvin. Hittar du ledtrådar? Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Svenska Yle,rymningsspel

Escape room, som på svenska kan kallas rymningsspel, har i olika former blivit populära såväl i Finland som utomlands. Temat i ett Escape room kan variera men idén är generellt att i grupp i ett stängt utrymme lösa gåtor och problem som gör att man kommer vidare i en historia, vilket till slut leder sällskapet ut i friheten igen.

- Min kollega Monica Eklund och jag funderade kring vad som kunde attrahera yngre och vi ville gärna att det skulle handla om just pålitliga nyheter kontra andra typer av nyheter. Där föddes plötsligt idén om ett Escape room.

- Vi testade tanken på vår kollega Björn Karlsson och då visade det sig att han faktiskt hade byggt ett sådant tidigare, berättar Gunilla Celvin.

I och med det föll alla bitar på plats och tillsammans med Yles rekvisitaavdelning konstruerades rummet av Gunilla, Björn, Sandra Anttila, Anders Alanen, Mathias Heinänen och Johan Hellman.

- Det har krävts både ljuddesign, grafik, spelupplägg, estetik och direkt fysiskt byggande.

Testgrupper av unga har prövat rummet på Yle och officiell premiär blir det på bokmässan på torsdag.

Escape room
Kommersiella Escape room har ofta klurigheter som kan ta upp till en timme att lösa. Men här ska det gå på 15 minuter och har man inte klurat ut svaren så släpps man nog ut ändå. Escape room Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Svenska Yle

- Vårt rymningsspel är främst tänkt för unga, högstadie- och gymnasieelever, som en ny form av mediekunskap. Men det är fritt fram för alla och vi välkomnar också andra som kanske aldrig testat ett Escape room.

escape room
Ledtrådar :) escape room Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Svenska Yle
Margaret Thatcher
Under Margarets vakande öga. - Spelet testar källkritik, logiskt tänkande, samarbetsförmåga och hur man fungerar under stress, säger Gunilla Celvin. Margaret Thatcher Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Margaret Thatcher

I bästa fall kan upplevelsen ge deltagarna en tankeställare.

- Fundera på vad man kan lita på, att all information inte är pålitlig och att allt i social media inte är sant, säger Gunilla Celvin och tillägger:

- Jag hoppas också de får en positiv bild av Svenska Yle och upplever att det finns någonting roligt med att lära sig mer om media. Men framför allt att de ökar sin egen kritiska inställning.

escape room
Sant eller falskt? escape room Bild: Yle/ Ulrica Fagerström flyktrumsspel

Bokmässan på Yle Arenan, svenska.yle.fi och i Yle Vega

Bokmässan kan med fördel upplevas på plats.

- Det är ju roligt att mingla och här kan man träffa både aktuella författare och de av våra redaktörer som leder olika diskussioner på plats och också annan personal vid Svenska Yle, säger Monica Eklund som ansvarar för de livesändningar som Svenska Yle gör under bokmässan.

Monica Eklund koordinerar Svenska Yles sändningar från Bokmässan 2019.
Monica Eklund ansvarar för direktsändningarna från bokmässan i Helsingfors. Monica Eklund koordinerar Svenska Yles sändningar från Bokmässan 2019. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström Svenska Yle,monica eklund

Men för den som inte kan vara på plats så bjuder Svenska Yle som sagt på fyra heldags-streamar från årets bokmässa. I dem kan du se allt program som äger rum på scenen Fiskehamnen. Förlag, skolor, organisationer och föreningar finns med bland aktörerna och på scenen intervjuas bland andra en lång rad aktuella finlandssvenska författare.

Du kan se heldagssändningarna live på arenan.yle.fi medan de pågår (samt scrolla bakåt under samma sändning) men de upphör i samband med att mässan stänger för dagen.

På Helsingfors bokmässas hemsida hittar du allt program på Fiskehamnen-scenen under de fyra dagarna mässan pågår.

Svenskspråkigt program finns även på andra scener på mässan.

Böcker.
Böcker. Bild: Mässcentrum / Markku Ojala bokmässa

Svenska Yle sänder inte enbart programmet på Fiskehamnen-scenen utan producerar också en del av programpunkterna. De delarna kommer att kunna ses på Yle Arenan också efter att mässan avslutats.

Torsdag 24.10 kl.10.30-11.00: Undergångsstämningar i ungdomslitteraturen - hur speglar litteraturen vår oro inför framtiden? Frågan diskuteras av författaren Henna Johansdotter, som i höst debuterar med en dystopisk ungdomsroman och Hanna Ylöstalo, förlagsredaktör och litteraturvetare. Diskussionen leds av Anna Dönsberg.

Torsdag 24.10 kl.12.03-12.45: Slaget efter 12: Yttrandefriheten är en av grundpelarna i vårt samhälle. Men samhällsdebatten påverkas allt mer av de sociala medierna där vi är allt mindre villiga att lyssna till dem som tycker annorlunda. Vad betyder det för det offentliga samtalet och sammanhållningen i samhället? I Slaget efter tolv diskuterar twitterprofilen och fd politikern Pekka Sauri (Gröna), bloggaren och historikern Charlotte Cederbom och Heikki Jokinen från PEN-klubben. Debatten leds av Stefan Winiger.

Jeanette Björkqvist, Magnus Londen och Elli Flen sitter på scenen i Wasa teater
Ett program som med jämna mellanrum kan ses live är Yle Vegas Eftersnack. Här under en utesändning ifjol. Jeanette Björkqvist, Magnus Londen och Elli Flen sitter på scenen i Wasa teater Bild: Yle/Vanessa Forstén Eftersnack

Fredag 25.10 kl.15.03-16.00: Eftersnack - direkt från Bokmässan! Yle Vegas populära diskussionsprogram om veckan som gått. Det är högt och lågt. Djupt och lätt. Och allt däremellan. På scenen programledaren Magnus Londen, ständiga gästen Jeanette Björkqvist och journalisten och författaren Staffan Bruun.

Fredag 25.10 kl.17.00-17.30: Svenska Yles litteraturpris Svenska Yles litteraturpris på 2000 euro delas ut. Pristagaren utses av Århundradets bokklubb, som har valt sin favorit ur årets finlandssvenska skönlitterära utgivning. Juryn består av Malin Öhman, Jenna Matintupa, Kaneli Johansson, Saga Mannila och Hanna Arhippainen.

Lördag 26.10 kl.11.00-11.30: Autofiktion - när verkligheten blir fiktion Hur skapar man fiktion av autentiska livsöden? Och vad händer med dessa människor när de porträtteras i skönlitteraturen? Tidigare har författaren Sanna Tahvanainen skrivit romaner om drottning Victoria och Coco Chanel. Nu ger hon sig i kast med författaren Sylvia Plath. I diskussionen medverkar också Markus Leikola, redaktör och författare. Redaktör: Petter Lindberg

Lördag 26.10 kl.12.00-12.30: Representation i barnlitteraturen Finns det tillräckligt med mångfald i våra barnböcker idag? Hur inkluderar vi alla? Kia Svaetichin diskuterar tillsammans med Milena Parland, författare och verksamhetsledare på Ad Astra, Saba Holm, ungdomsinformatör på Luckan och barnboksbibliotekarie Tobias Larsson.

Söndag 27.10 kl.13.00-13.30: Jaget i den finlandssvenska litteraturen. Hur kommer det sig att så många finlandssvenska författare vill skriva om sig själva? På vilket sätt beskrivs jaget i den finlandssvenska litteraturen? Marit Lindqvist samtalar med Anna Friman, litterär chef på Schildts & Söderströms, Sara Ehnholm Hielm, förläggare på Förlaget M och författaren Hannele Mikaela Taivassalo.

Vid Svenska Yles monter, där utrymmet med det nya rymningsspelet också står placerat, kan du ta del av det här:

Tanssiva pari torilla
Ilomants nästa sommar? Besök programmet Egenlands pop-up-resebyrå. Tanssiva pari torilla Bild: Yle / Eva Pursiainen Ilomants

- Programmet Egenland som har besökt otaliga ställen i Finland tipsar om fina resmål. Redaktörerna tar gärna emot publikens egna nationella resetips.

vegetarisk måltid på grått fat med en vattenstämpel.
vegetarisk måltid på grått fat med en vattenstämpel. Strömsö,vegval

- Strömsös nya vegetariska kokbok presenteras. Publikens recept finns nu samlade i en pdf som vem som helst kan ladda ned. En pappersbok finns också till påseende på mässan.

- Diskutera musikprofilen i Yle Vega tillsammans med musikchefen för Yle Vega och Yle X3M.

- Testa röststyrda högtalare och VR-glasögon.

- Träffa Yle-chefer, bland andra Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Förutom på Yles egna kanaler kan du följa evenemanget på till exempel Yle kultur på facebook och Yle kultur på instagram.

Läs också