Hoppa till huvudinnehåll

Trump: USA kommer att häva alla sanktioner mot Turkiet

Donald Trump talar framför en mikrofon.
Trump hotar med nya sanktioner ifall Turkiet inte skyddar de etniska och religiösa minoriteterna i området. Donald Trump talar framför en mikrofon. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA är redo att häva alla sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan i Syrien, meddelar president Donald Trump.

Trump hotade ändå införa nya, hårdare sanktioner om Turkiet inte uppfyller sin skyldighet att skydda de etniska och religiösa minoriteterna i området.

Donald Trump försvarade också sitt beslut att dra tillbaka de amerikanska styrkorna.

– Låt någon annan strida över den här blodstänkta sanden, sade Trump i ett tal på onsdagen.

Enligt Trump kommer ett "litet antal" amerikanska soldater kommer att stanna kvar i Syrien.

"Inte vår uppgift att agera världspolis"

Sanktionerna mot Turkiet infördes för en dryg vecka sedan, efter att Turkiet inlett sin militäroffensiv i Syrien.

– Vår militärs uppgift är inte att agera världspolis. Andra nationer måste ta sitt ansvar och göra sin del. Dagens genombrott är ett avgörande steg i den riktningen, sade Trump.

Eldupphöret som USA och Turkiet kommit överens om upphörde på tisdagskvällen. Ett av villkoren för eldupphöret var att de kurdiska styrkorna avlägsnar sig från en så kallad “säkerhetszon” vid gränsen.

Turkiet har meddelat att landet inte kommer att inleda en ny offensiv mot de kurdiska styrkorna i norra Syrien. Enligt landets utrikesministerium har de kurdiska trupperna dragit sig tillbaka från gränsområdet.

På tisdagen kom Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin överens om att ryska militärpoliser och syriska gränsbevakare ska patrullera tillsammans för att trygga Turkiets intressen i norra Syrien.

Källor: AFP, AP, STT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes