Hoppa till huvudinnehåll

Yle överväger att bli hyresgäst i Wasa Station – bolagets fastighetschef: "Det är ett bra alternativ för oss"

Arkitektens bild av Wasa Station.
Arkitektens bild av Wasa Station. Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy. Lemminkäinen,Vasa,wasa station

Yle planerar att sälja sin fastighet på Brändö i Vasa och i stället hyra in sig i Wasa Station. Enligt bolagets fastighetschef är det en bra lösning för Yle. Ödet för fastigheten på Brändö måste ändå klarna innan ett beslut fattas.

Yle överväger att bli hyresgäst i jätteprojektet Wasa Station, som planeras byggas vid den gamla busstationen i Vasa.

- Yle har i flera år funderat på alternativ till fastigheten på Brändö i Vasa. Den 5 500 kvadratmeter stora byggnaden är för stor för Yles nuvarande behov, säger Veli-Matti Uotinen, chef för fastighetstjänster på Yle.

Att grundrenovera fastigheten är också så pass dyrt att bolaget har funderat på andra alternativ i Vasa.

y
Yles fastighet på Brändö. y Bild: Yle/Chanette Härus Yle,Vasa,Brändö, Vasa,abborrvägen 20

- En allmän trend som råder på Yle är att man flyttar närmare städernas centrum och de stora strömmarna av människor. Till exempel i Kuopio och Enare har Yle gjort sig av med sina egna fastigheter och flyttat närmare centrum.

- Nu funderar vi på samma sak i Vasa. I Wasa Station skulle det finns ganska bra utrymmen för oss, säger Veli-Matti Uotinen.

Målet är att ha ett föravtal klart i oktober

Uotinen säger att Yle nu för fortsatta förhandlingar med byggbolaget YIT på två fronter.

- Dels förhandlar vi om utrymmena i Wasa Station och dels försöker vi hitta en lösning för fastigheten på Abborrvägen.
Vi försöker sälja den precis som vi gjort med våra fastigheter i Kuopio och Enare.

Uotinen säger att tanken är att man inom oktober månad ska komma så långt i förhandlingarna att man får ett föravtal till stånd.

- Då skulle Yles styrelse kunna behandla ärendet på sitt möte i november. Tanken är att vi före årets slut ska besluta dels huruvida vi flyttar till Wasa Station eller inte och dels besluta vad vi gör med fastigheten på Abborrvägen.

Hur stor hyra skulle Yle betala i Wasa Station?

- Hyresförhandlingarna förs som bäst och där diskuterar vi förstås hyran. Det handlar om helt normala hyresnivåer för kontorslokaler i Vasa centrum. Men några summor vågar jag inte ännu berätta då allt är på hälft.

Yle skulle vara en stor hyresgäst

Enligt Uotinen är det betydelsefullt för hela Wasa Station-projektet om Yle går med som hyresgäst.

- Vi skulle vara en stor hyresgäst. Det hjälper säkert också staden i beslutsfattandet om Yle som stor aktör går med.

- Om Yle är med kan man också samarbeta kring det planerade musik- och kongresscentret. Också köpcentret skulle säkert dra nytta av att en aktör som Yle finns där.

Uotinen understryker att förhandlingarna fortfarande pågår och att inga beslut ännu är fattade.

- Men vi anser att Wasa Station är ett bra alternativ för oss med tanke på våra mål. Når vi ett samförstånd om hyran och om vad som händer med fastigheten på Abborrvägen kan det här bli ett bra paket.

En tredjedel mindre lokaler än i dag

Svenska Yles direktör Marit af Björkesten säger att det är helt i enlighet med Yles strategi att flytta resurser från väggar till innehåll där det bara är möjligt.

Marit af Björkestenin potrettikuva.
Marit af Björkesten Marit af Björkestenin potrettikuva. Bild: Kimmo Räisänen / Yle Marit af Björkesten,ansvariga redaktörer,Svenska Yle

-Tekniken har blivit lättare och vi jobbar på ett annat sätt än tidigare, så vi skulle klara oss med betydligt mindre utrymmen än vi har i dag.

De lokaler som Yle skulle hyra i Wasa Station är runt 2 000 kvadratmeter stora, det vill säga nästan en tredjedel mindre än den nuvarande fastigheten på Brändö.

Enligt af Björkesten finns det stora fördelar med att flytta till Wasa Station.

- Det är helt klart att vi gärna vill finnas mitt ibland människorna så att vi är synligare och det är kortare väg till dem vi vill träffa. En fördel med nya utrymmen är också att man har möjlighet att påverka dem så att de passar det jobb vi gör. Dessutom är det ju mer effektivt och mer miljövänligt att bara använda de kvadratmeter vi har behov av.

Marit af Björkesten säger att de som rör sig i Vasa centrum säkert skulle se mer av Yle i gatubilden om flytten till Wasa Station blir av.

- Men för den stora publiken spelar det nog mindre roll var vi är. Det spelar en större roll hur vi gör vårt innehåll.

Maria Tolppanen: "Alla stora samarbetspartners oerhört viktiga"

Maria Tolpppanen (SDP), ordförande för Vasa stadsstyrelse och ordförande för stadsstyrelsens Wasa Station-kommitté, vill inte ta ställning till hur viktig Yles medverkan i Wasa Station är för hela projektet. Hon säger ändå att alla stora samarbetspartners är oerhört viktiga.

Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot.
Stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen som innan hon blev politiker jobbat som redaktör vid Yle på Abborrvägen på Brändö. Maria Tolppanen är socialdemokratisk lokalpolitiker och riksdagsledamot. Bild: Yle/Moa Mattfolk Maria Tolppanen,riksdagsledamöter,Vasa,Österbotten

Också Tolpppanen tror på bra synergieffekter om Yle flyttar till Wasa Station.

Wasa Station behandlades på stadsfullmäktiges strategiseminarium i måndags. Beslutet om stadens medverkan i projektet väntas dyka upp på stadsstyrelsens och fullmäktiges bord under hösten.

- Då hoppas vi kunna berätta att byggarbetet börjar. Nu väntar vi på att YIT:s och hotelloperatörens planer klarnar.

Stadens andel av Wasa Station är det såkallade musik- och kongresshuset, som beräknats kosta uppemot 50 miljoner euro. Tolppanen säger att Vasa stads andel av projektet är väldigt liten.

- Den allra största delen faller på YIT:s axlar och de försöker ju få dit så mycket företagsverksamhet att det täcker kostnaderna.

Så Vasa har råd med det här?

- Vi måste komma ihåg att när Wasa Station börjar byggas för det med sig jobb till Vasa. Jobb innebär skatteinkomster. Då verksamheten är igång har man räknat med att det ger Vasa 800 000 till en miljon euro per år enbart i skatteinkomster.

- Wasa Station kommer säkert också att locka folk från regionen runtomkring till Vasa. Det kommer att förbättra situationen för Vasa centrum. I dag är läget vad gäller Vasa centrum ganska oroväckande.

YIT vill inte kommentera planerna

Mikael Snellman, regiondirektör på byggkoncernen YIT, vill inte kommentera Yles eventuella flytt till Wasa Station eftersom förhandlingarna fortfarande pågår.

Enligt planerna ska Wasa Station bestå av ett shoppingcentrum, en idrottshall och ett multifunktionsutrymme som kan fungera både som kongress- och musiksal. I Wasa Station planeras också ett tornhus som ska innehålla hotell och bostäder.

I september klarnade det att den holländska hotellkedjan Odyssey Hotel Group har undertecknat ett preliminärt hyresavtal för Wasa Station.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten