Hoppa till huvudinnehåll

ÅUCS får skild barnjour vid barnkliniken - ska ge bättre vård åt barnfamiljer

Spindelmannen sitter på en stol i väntrummet.
I väntrummet finns det plats för lek - det är också ett sätt för skötarna att bedöma barnets vårdbehov. Spindelmannen sitter på en stol i väntrummet. Bild: Annika Holmbom / Yle specialsjukvård,Åbo universitetscentralsjukhus,barn (åldersgrupper),barnfamiljer,barnakuten i Åbo

Spindelmannen har fått benet gipsat. Också den andra foten och handlederna har pysslats om. Dockan i fullstorlek sitter redan nu i väntrummet på barnkliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus för att hålla sällskap åt barnpatienter som kommer till U-sjukhuset för akutvård efter den första november.

Tidigare har barnpatienter fått akutvård vid jouren i T-sjukhuset, men nu flyttar jouren ihop med barn- och ungdomskliniken på tredje våningen i U-sjukhuset.

- För tio år sedan var trenden den att alla skulle komma till samma jour, såväl bebisar som åldringar. Men idag tänker man att barnpatienter är en mycket annorlunda grupp, berättar Anna-Maija Kujari som är tf. avdelningsöverläkare vid ÅUCS barn- och ungdomsjour om bakgrunden till denna omorganisering.

Barn har rätt att få vård av personal som har erfarenhet av barnsjukdomar. De har också rätt att vårdas i en lugn, barnanpassad miljö med till exempel leksaker. Det stöder också vården, säger Heikki Lukkarinen.

Då ett barn insjuknar kan det vara svårt att få direkta svar från barnet själv. Föräldrarna vet inte heller alltid vad som är fel, även om de ser att barnet inte beter sig som vanligt. Då är specialkunnig personal, som förstår barnens behov viktig, påpekar Heikki Lukkarinen, direktör för barn- och ungdomskliniken vid ÅUCS.

En helikopter i ett dockskåp
Barn har rätt att vårdas i en barnanpassad miljö. En helikopter i ett dockskåp Bild: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt specialsjukvård,Åbo universitetscentralsjukhus,barn (åldersgrupper),barnfamiljer,väntutrymmen,barnakuten i Åbo

Målet med omorganiseringen är att familjer ska få hjälp på ett ställe.

- Familjen får komma genom samma dörr i alla sjukdomsfall. Man behöver inte veta vart man ska åka. Man behöver heller inte berätta samma saker för flera personer, utan tanken är att det är samma läkare eller sjukskötare som träffar barnet, förklarar Anna-Maija Kujari.

Ring först

Har man ett sjukt barn, ska man ändå inte hoppa i bilen direkt, påpekar Kujari, utan helst ringa först. Då kan akutens skötare göra en bedömning av vårdbehovet, ifall barnet måste komma in direkt eller om det räcker med ett hälsocentralbesök eller en akut tid till barnkliniken följande morgon.

Men ifall vården kräver ett jourbesök, då har vårdkedjan redan kommit igång och det görs direkt upp en plan för hur barnet ska vårdas, berättar Kujari.

- Våra erfarna sjuksköterskor bedömer genast ifall barnet behöver mer vård eller mindre vård. Då finns det en snabbare linje för dem som inte behöver ta till exempel blodprov. Och är man mycket sjuk så går man in genom dörren till den mer specialiserade vården.

Sparar pengar och resurser

Erfarenheter från andra sjukhus visar att behovet av hälsovårdstjänster minskar då expertisen är samlad under samma tak och genast får möta patienten.

- Vi vet redan från andra delar av Finland, att om vi satsar på barnsjouren så kan vi
spara pengar i andra delar av vården. Då barnens jourmässiga ärenden sköts av proffs som är specialiserade på barn, sköts barnens ärenden på ett övergripande sätt. Då blir det färre fortsatta besök till exempelvis primärhälsovården, säger Heikki Lukkarinen.

En smidigare och snabbare vårdkedja gynnar också barnet.

- Vi behöver kanske inte heller ta så mycket onödiga blodprov då vi har erfarna sjuksköterskor och läkare som vet vad som är vanligast hos barn i en viss ålder. Vartenda laboratorieprov bedöms om det verkligen behövs, eftersom de kan vara ganska obehagliga för barn, tillägger Anna-Maija Kujari.

Anna-Maija Kujari, Sanna Sederholm och Heikki Lukkarinen poserar med spindelmannen-dockan.
Anna-Maija Kujari, tf. avdelningsöverläkare vid ÅUCS barn- och ungdomsjour, Sanna Sederholm, vikarierande assisterande avdelningsskötare och Heikki Lukkarinen, direktör för barn- och ungdomskliniken vid ÅUCS. Anna-Maija Kujari, Sanna Sederholm och Heikki Lukkarinen poserar med spindelmannen-dockan. Bild: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt specialsjukvård,Åbo universitetscentralsjukhus,barn (åldersgrupper),barnfamiljer,sanna sederholm

Att flytten sker nu beror på att barn- och ungdomskliniken tillsammans med jouren år 2022 ska flytta till det nya T3-sjukhuset. Att redan nu har jouren och barnkliniken under samma tak ska göra flytten smidigare.

Akuten vid ÅUCS har också tidvis varit överbelastad, vilket man hoppas att omorganiseringen nu också ska underlätta.

ÅUCS jour för barn och unga

  • Nås på telefonnummer 02 313 1420.
  • Öppet dygnet runt.
  • Ingång från U-sjukhusets huvudingång 3A.
  • Kommer att betjäna cirka 12 000–15 000 barn under 16 år årligen.
  • Åbo stads och närkommunernas jour inom primärhälsovård och specialsjukvård.
  • Salo sjukhus jour betjänar fortfarande barnfamiljer dygnet runt.
  • Loimaa och Vakka-Suomi sjukhus jourer betjänar varje dag fram till kl. 22.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland