Hoppa till huvudinnehåll

Dagisfrågan inte alls avgjord – Ahlberg lyfter frågan till kommunstyrelsen

Rurik Ahlberg
Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm. Rurik Ahlberg Bild: Yle/Roger Källman ahlberg

Dagisfrågan i Korsholm är inte avgjord, trots att bildningsnämnden på onsdagskvällen efter röstning beslöt att daghemmen i Kvevlaxområdet får vara kvar. Kommundirektör Rurik Ahlberg lyfter frågan till kommunstyrelsen.

Det här innebär att framtiden för daghemmen i Kvevlaxområdet i Korsholm fortfarande är oviss.

- Det betyder att den här beslutsprocessen fortsätter. Det är normal kutym att vissa svåra frågor förs över till styrelsen för beslut, säger Rurik Ahlberg.

Ahlberg säger att han inte ännu hunnit fundera på hurdant förslag som ska läggas fram till kommunstyrelsen.

- Vi är mitt i processen med budgeten för hela bildningssektorn. Det är ett arbete som pågår nu i några veckor.

Svår, mångfasetterad fråga

Dagisfrågan handlar inte bara om pengar, även om det är klart att bildningsnämnden inte kan gå över sina ramar.

- Det är en mångfasetterad fråga. Det är fråga om barnens bästa, kommunens ekonomi och hurdan inverkan det har på byarna, säger kommunstyrelsens ordförande Samuel Broman (sfp).

Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad.
Samuel Broman (sfp). Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms kommunfullmäktige

- Det är på inget vis en lätt process. Men för att erbjuda beslutsfattarna riktiga beslutsmöjligheter så är det viktigt att helheten med daghem och kostnader som hör till det behandlas samtidigt som budgeten, säger Ahlberg.

Dagisfrågan har rört upp stora känslor i Korsholm. Föräldrar har tagit strid för att få behålla daghemmen i närområdet och frågan har blivit hett politiskt stoff.

- Jag har aldrig trott att det här skulle vara någon lätt fråga. Det är en viktig fråga på många sätt och det finns mycket reaktioner och många som uttalar sig. Inget fel med det heller, säger Rurik Ahlberg.

Läs också