Hoppa till huvudinnehåll

Företagsledare är Macrons val till ny fransk EU-kommissionär – Storbritannien kan också tvingas utse representant till kommissionen

Frankrikes kommissionärskandidat THierry Breton
Thierry Breton har bland annat verkat som finansminister och vd för ett it-konsultbolag. Frankrikes kommissionärskandidat THierry Breton Bild: AFP / Lehtikuva Thierry Breton

Företagsledaren och tidigare ministern Thierry Breton är president Emmanuel Macrons nya förslag till fransk EU-kommissionär.

Breton verkade som finansminister under president Jacques Chirac och har sedan 2009 varit verkställande direktör för det franska it-konsultbolaget Atos.

Han föreslås få en tung portfölj med ansvar för den inre marknaden och försvarsfrågor.

Breton har sin politiska hemvist i det konservativa partiet. I det föregående presidentvalet ställde han sig ändå bakom Macron i valets första omgång.

En källa i Élyséepalatset, som nyhetsbyrån Reuters citerar, beskriver Breton som en handlingens man som besitter kunskap om såväl industrifrågor som institutionerna i Bryssel.

"(Han) kommer inte att han en byråkratisk inställning till europeiska frågor", vilket är viktigt för presidenten, fortsätter källan.

Förstahandsvalet Sylvie Goulard fick kalla handen

Ursprungligen föreslog Macron tidigare ministern och EU-parlamentarikern Sylvie Goulard för kommissionsjobbet.

Goulard ratades ändå av EU-parlamentet efter en utskottsutfrågning tidigare den här månaden.

Ranskan komissaariehdokas Sylvie Goulard osallistuu Euroopan parlamentin kokoukseen Brysselissä 10. lokakuuta.
Det fanns många orsaker till att Sylvie Goulard nobbades av parlamentet. Ranskan komissaariehdokas Sylvie Goulard osallistuu Euroopan parlamentin kokoukseen Brysselissä 10. lokakuuta. Bild: Olivier Hoslet / Epa Sylvie Goulard,European Commissioner,Europaparlamentet

Formellt var det oklarheter kring användningen av EU-pengar i egenskap av EU-parlamentariker och det faktum att hon lyft höga biinkomster från en tankesmedja som blev Goulards fall.

I bakgrunden fanns också ett missnöje i parlamentet med Macrons agerande då EU-länderna kom överens om tillsättandet av de främsta EU-toppjobben i juni.

Då nobbade Macron i ett tidigt skede bayerska kristdemokraten Manfred Weber som var en av toppkandidaterna för jobbet som kommissionsordförande.

Det här skapade dålig stämning inom Webers konservativa grupp EPP som i sin tur röstade mot Goulard i utskottsutfrågningen.

Emmanuel Macron
President Emmanuel Macron var inte nöjd med parlamentets beslut att rata hans första kandidat. Emmanuel Macron Emmanuel Macron

Utnämningen av kommissionen sköts fram

Det är inte enbart Frankrike som fått kalla handen av EU-parlamentet: Ungerns och Rumäniens kandidater dög inte heller för parlamentet.

Rumänien har tillsvidare inte presenterat ett alternativ till Rovana Plumb som nobbades på grund av misstankar om intressekonflikter.

Som ett resultat av detta sköts datumet för när EU-parlamentet röstar om kommissionens sammansättning fram till slutet av november.

Ursprungligen var det tänkt att parlamentet hade kommit åt att rösta om Ursula von der Leyens kommission vid den pågående sessionen i Strasbourg.

Finländska parlamentariker hoppas på snabba beslut

Finländska EU-parlamentariker som Svenska Yle talat med hoppas att man snart kan gå vidare med utnämningsprocessen.

- Jag hoppas att vi ända ska kunna lösa det här i god tid eftersom inget blir bättre av att vi skjuter fram det här hemskt mycket längre, säger SFP:s Nils Torvalds.

Nils Torvalds
Nils Torvalds säger att hans grupp i parlamentet kan ha tagit skada av svängarna kring utnämningarna. Nils Torvalds Bild: © European Union 2018 - Source : EP Nils Torvalds

Torvalds är medlem i parlamentets liberala grupp Renew Europe dit även Macrons parti hör. Han befarar att den proeuropeiska koalitionen om utgör en majoritet i parlamentet tagit skada av utnämningsprocessen.

- Det kan hända att det i bakgrunden finns en lite större kris, det vill säga att den stora koalitionen som ska vara proeuropeisk är illa skadad av det här och det kan få konsekvenser i längden

Socialdemokraten Eero Heinäluoma ser också gärna att parlamentet kommer åt att rösta om den nya kommissionen så snabbt som möjligt.

- Jag tror att det är något slags politiskt spel, det gäller också vilka slags kandidater som kommer från medlemsländerna. Det här gäller speciellt för Rumänien där den socialdemokratiska kandidaten ser ut att bytas ut mot en liberal eller en moderat.

SDP:n entinen puoluesihteeri ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma
Eero Heinäluoma tror inte det blir problem med samarbetet i parlamentet eftersom de fyra stora grupperna är eniga om de stora linjerna. SDP:n entinen puoluesihteeri ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma Bild: Sasha Silvala / YLE Finlands Socialdemokratiska Parti,Eero Heinäluoma,Finlands riksdags talman

Ser du att det här kan påverka parlamentets funktionsförmåga på sikt?

- Stämningen i parlamentet har varit ganska bra. De fyra stora grupperna är eniga om de stora linjerna: att vi har ett rejält klimatprogram, sociala frågor och skydd för arbetstagare. Jag är inte så oroad över parlamentets förmåga att arbeta.

Storbritannien tvingas kanske utse snuttkommissionär

I och med att brexit verkar dra ut på tiden kan även Storbritannien tvingas att utse en egen kommissionär.

Boris Johnsons regering har hittills inte deltagit i diskussionerna om den nya kommissionens sammansättning med hänvisning till brexitdatumet den 31 oktober.

Om Ursula von der Leyens kommission hinner tillträda innan Storbritannien lämnar unionen måste Storbritannien också vara representerat i kommissionen.

von der Leyen som besöker Helsingfors i dag säger att hon kommer att be regeringen i London att nominera en kommissionärskandidat om Storbritannien fortfarande är EU-medlem i början av november.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes