Hoppa till huvudinnehåll

Inget trendbrott i ligakvalet – vidöppet inför returen mellan KPV och TPS

Simo Roiha skjuter bollen
Simo Roiha fick ett jätteläge att avgöra för KPV. Simo Roiha skjuter bollen Bild: Emil Hansson / AOP fotboll,Kokkolan Palloveikot,Simo Roiha

Varken TPS eller KPV lyckades spräcka nollan i den första matchen i ligakvalet och därmed är det oförändrat läge inför returen på söndag. I slutet av matchen kunde KPV ha fått en straff men domaren friade.

Ligakvalet i nuvarande form, ett dubbelmöte mellan ligans nästa sämsta lag och tvåan i division 1, återinfördes till säsongen 2015 och den första matchen brukar inte bjuda på speciellt sprakande fotboll.

Fyra raka 0–0-matcher har det blivit tidigare och i kväll upprepades historien. Den första matchen mellan TPS och KPV slutade 0–0.

– Båda lagen hade chanser men det blev inga mål. Vi gjorde dumma beslut i anfallet och det grämer. Det är 90 minuter kvar och det gäller att vinna på hemmaplan, säger KPV:s Sebastian Mannström till Ruutu efter matchen.

I kvalet förra hösten var det KPV som skickade TPS ut ur ligan. Den här gången är det Karlebylaget som försöker försvara sin ligaplats.

I första halvlek var det riskminimering och att stänga igen bakåt båda lagens melodi. KPV hade ett litet övertag med Joni Mäkeläs skott i burgaveln som bästa målchans.

– KPV pressade bra i början, men den första halvleken var ganska så jämn. Visst skulle det vara bra för vårt självförtroende med ett mål på hemmaplan men det viktigaste är att hålla nollan, sade TPS-mittfältaren Matej Hradecky efter den första halvleken.

Flera vassa chanser för KPV i andra halvlek

Efter paus var det mer fart i anfallsväg för båda lagen men KPV hade de vassare chanserna. I den 66:e minuten var Ishmael Yartey väldigt nära att ge KPV ledningen men Jere Koponen räddade mittfältarens låga skott till en resultatlös hörna.

Koponen var också på tårna i den 75:e minuten då inhopparen Simo Roiha fick ett jätteläge i straffområdet.

Tio minuter från slutet fick Albijon Muzaci ett friläge för TPS men skottet med vänsterfoten var svagt och bollen gick högt över.

I slutskedet av matchen ville KPV ha en straff då Joni Mäkelä fälldes i straffområdet men Kalle Mäkinen som stunden innan ersatte den skadade huvuddomaren Atte Jussila valde att fria.

– På avstånd såg det utan tvekan ut som straff men jag vet inte. Domaren har dömt och vi går vidare, säger Mannström.

Om centralplan i Karleby klarar granskningen kommer returen att spelas på söndag klockan 13. Bedöms planen var ospelbar blir det match i Seinäjoki klockan 17.

Resultat, ligakval 1/2:

TPS – KPV 0–0