Hoppa till huvudinnehåll

Mirkka knyter makramé för att binda sig till nuet

Mirkka Saarijärvi hittade sin hantverksform i makramén. Det är roligt att knyta, det är nästan beroendeframkallande, säger hon.

makraméväggbonad
Stor väggbonad i makramé gjord av Mirkka makraméväggbonad Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö
kvinna står framför många olika makraméhantverk
Mirkka framför några av sina väggbonader kvinna står framför många olika makraméhantverk Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö

Mirkka tilltalas av den bohema stilen och tycker om makraméestetiken. Hantverket blev ett sätt att koppla av och komma bort från stressen.

Allt hantverk är ett sätt att binda sig till nuet, säger hon. Att vara närvarande och glömma allt annat i den stunden som man ägnar åt sin hobby.

hängande kronor knutna i makramé
Pajaki kallar Mirkka de här hängande konstvärken hängande kronor knutna i makramé Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö

Trots att hon bara haft makramén som hobby i två år har hon redan hunnit hålla många kurser och skapat en stor mängd makraméarbeten själv.

stor väggbonad i makramé
Stor väggbonad gjord av Mirkka stor väggbonad i makramé Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö

Makramé kan man knyta av en mängd olika material, bara det är någon typ av snöre, garn eller band. Mirkka knyter helst med tvinnade snören som är 3-4 mm tjocka.

kvinna som knyter makramé
Mirkka knyter en liten väggbonad kvinna som knyter makramé Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö

Amplarna nedan är knutna med smalt garn av jute. En hel rad amplar får ersätta gardinen i köksfönstret hemma hos Mirkka. Vill du göra en egen ampel så hittar du en enkel beskrivning i artikeln: Gör en egen blomampel i makramé.

makraméamplar som hänger på rad
Makraméamplar knutna i jutegarn av Mirkka makraméamplar som hänger på rad Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö

Mirkka tycker om att testa olika idéer. Hon har ofta en plan i huvudet hur hon vill börja en väggbonad t.ex., men sedan får känslan styra när hon färdigställer arbetet.

Allt hantverk är ett sätt att binda sig till nuet

De första väggbonaderna var mer romantiska, medan hon nu vill ha ett lite tuffare slutresultat.

liten makramé väggbonad
En mindre väggbonad gjord av Mirkka liten makramé väggbonad Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö

Mirkka knyter mest amplar och väggbonader, men nu även olika lyktor och kronor. Man kan knyta vad som helst i makramé: väskor, bälten, kläder, kuddar, mattor, smycken osv. Det är bara att anpassa materialvalet enligt den produkt man vill göra.

Flera makraméarbeten som hänger på en vägg
Mirkkas hantverk upphängda på väggen i Strömsövillan Flera makraméarbeten som hänger på en vägg Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö
två kvinnor står framför många makraméarbeten
Mirkka och Lee omgivna av Mirkkas hantverk två kvinnor står framför många makraméarbeten Bild: Yle/ Lee Esselström makramé,Strömsö