Hoppa till huvudinnehåll

Nokias börskurs störtar – aktien sjönk med nästan en fjärdedel

Nokia
Många delårsresultat publiceras under torsdagen. Nokia Bild: EPA/STEFAN PUCHNER Nokia

Nokia avbryter utbetalningen av dividender. Orsaken till den avbrutna utdelningen är att bolaget vill investera i utvecklingen av ny 5G-teknik.

Nokia rapporterade i dag, torsdag, om sitt delårsresultat för årets tredje kvartal. Bolagets aktie sjönk under förmiddagen med över 23 procent. Under eftermiddagen stabiliserade sig nedgången till ungefär -20 procent. När börsen stängde var nedgången -23 procent.

Orsaken är att Nokia samtidigt rapporterade om att risker med den nya 5G-tekniken håller på att realiseras. Att utveckla ny 5G-teknik har orsakat höga kostnader.

Pristrycket på de första 5G-avtalen är hårt och Nokia lider dessutom av lönsamhetsproblem i Kina.

En man i skjorta och kavaj intervjuas för TV.
Martin Paasi är sparekonom på Nordnet. Han tror att den hårda konkurrensen på 5G-marknaden kan tynga Nokias kurs en längre tid. En man i skjorta och kavaj intervjuas för TV. Bild: yle/ Patrik Schauman Martin Paasi,Nordnet

– Nokias konkurrenter inom 5G som Huawei och Eriksson verkar ha kommit igång, medan Nokia har problem med lönsamheten. Dessutom började bolaget på våren betala dividend per kvartal, men knappt sex månader senare fryser man hela utdelningen, säger Martin Paasi som är sparekonom på Nordnet.

– Det ger ett intryck av att bolagets ledning inte har haft ett hum om problemen. Det ser ut som om den har blivit tagen på säng, och det är det som syns i placerarnas reaktioner på börsen.

Du kan läsa mera om Nokias konkurrens med kinesiska Huawei här.

Nokia avbryter utdelningen

Nokias styrelse har beslutat att inte utbetala dividenderna för de två sista kvartalen år 2018. Orsaken är att bolaget behöver pengarna för att försöka lösa sina problem, i första hand påskynda utvecklingen av ny 5G-teknik.

På grund av detta korrigerar Nokia sina mål för både år 2019 och 2020 och väntar sig en återhämtning först år 2021.

– Nokia har under de senaste åren gjort bra resultat med hjälp av företagsköp, men det är det enda de har gjort resultat med. Medan Nokia har köpt upp Alcatel-Lucent och andra företag har det hela tiden funnits en oro i bakgrunden för att Nokia verkligen ska lyckas få de nya företagen att fungera tillsammans på ett kostnadseffektivt sätt. Nu ser det ut som att det inte lyckas, säger Martin Paasi.

Nokia har också ätit upp en stor del av sina tillgångar. Under tredje kvartalet i år uppgick nettokassan och de kortsiktiga placeringarna till 344 miljoner då de ännu för ett år sedan var 502 miljoner euro.

Enligt Nokia har beslutet att avbryta utdelningen gjorts med tanke på bolagets tillgångar och det väntade kassaflödet.

– Elaka tungor skulle kunna säga att man redan på våren förstod att det finns problem, och att Nokia inte mera har råd att betala all utdelning på en gång. Då tänker man att ledningen har velat köpa sig lite tid genom att dela upp utdelningen så att den betalas bara kvartalsvis. Men det finns förstås inte bevis för att det är så, säger Paasi.

Dagens resultat i sig ingen katastrof

Nedgången på börsen beror alltså på problem som Nokia väntar sig under de kommande åren. Det har påverkat placerarnas förväntningar på bolaget.

I sig är det resultat som bolaget rapporterar för det tredje kvartalet inte så dåligt som man kunde tro av marknadsreaktionerna.

Den korrigerade rörelsevinsten för juli–september 2019 var 478 miljoner euro då den under motsvarande tid i fjol var 487 miljoner euro.

Detta i ett läge då Nokia redan tidigare varnat för att årets tredje kvartal skulle bli svagt.

Artikeln har korrigerats 11.30: Nokias vinst är lite sämre under tredje kvartalet i år än under motsvarande period i fjol, inte något bättre som det tidigare stod i artikeln.

Artikeln uppdaterades klockan 15.30 den 24.10 med citat av Martin Paasi.

Artikeln uppdaterades klockan 19:08 med de senaste uppgifterna efter att börsen stängt för dagen.