Hoppa till huvudinnehåll

“En önskan som går i uppfyllelse” – 21-åriga Sibboryttaren John Antell får mäta sig mot sina idoler i Helsinki International Horse Show

Är du nervös? John Antell spricker upp i ett brett leende. Jo nu är jag det. Jag är en lugn person som sällan blir nervös, säger Antell men medger att lördagens GP-tävling är något utöver det vanliga. Det är hans första femstjärniga tävling någonsin och dessutom på hemmaplan, inför hemmapublik.

Antell har varit med på HIHS flera gånger. Som tioårig gjorde han debut i barnmatinén. Ponnyn hette Jojo och var livrädd för den stora gymnastikbollen, som det var tänkt att ponnyerna skulle spela fotboll med. Men allt gick bra och Antell minns uppträdandet som väldigt skojigt.

John Antell rider ponnyn Jojo på HIHS år 2008
John Antell deltogi i HIHS första gången år 2008. John Antell rider ponnyn Jojo på HIHS år 2008 Bild: privat banhoppning,Helsinki International Horse Show,john antell

Antell är mer eller mindre uppvuxen på hästryggen. Mamma Carita har alltid haft hästar och han började rida redan som treåring. Så småningom kom tävlandet in i bilden och på den vägen är det.

– Jag har alltid tyckt om att tävla. Veckorna mellan tävlingarna kan ibland vara lite tråkiga.

Antell tränas av Sanna Backlund, själv framgångsrik tränare och ryttare och de senaste åren har han haft framgångar både nationellt och internationellt. År 2016 vann han Finnderby i Ypäjä på Denzel. Denzel var hans genombrottshäst, som dessvärre dog i sviterna av en canceroperation ett par år senare.

År 2017 tog han en seger i Future Challenge och vann Generalens pokal för unga ryttare med Osaka Hästak på Sea Horse Week i Hangö. Och 2018 vann han Generalens pokal för andra gången och så vann han Finnish Open på HIHS med samma häst.

"Iscara Del Maset är så ivrig att hon blir helt vimsig"

I år deltar han med Iscara Del Maset, ett 13-årigt sto som ursprungligen kommer från Spanien, men som han köpte för tre år sedan i Belgien. Iscara Del Maset, eller “Isa” beskriver han som en skojig häst som det inte är alldelels enkelt att få kontakt med.

– Men när man en gång vunnit hennes förtroende så gör hon allt för att hjälpa dig, säger Antell.

Hästen Iscara Del Maset i stallet
Iscara Del Maset Hästen Iscara Del Maset i stallet Bild: Yle/Anki Karhu häst,banhoppning,john antell

Iscara Del Maset har flera gånger visat att hon har en stark vilja och hon är inte villig att kompromissa. Bland annat fick han märka att hon ogillade att man förde något över öronen på henne.

– Det tog flera veckor att få en grimma på henne, säger han och skrattar medan Iscara Del Maset står och tittar lite misstänksamt på gästerna i stallet, framförallt på kameramannen som filmar henne medan hon blir borstad.
På Tallinn International Horse Show i början av oktober visade ekipaget vad de går för. En placering, en sjätte plats i en tvåstjärnig GP-tävling. Två av hindren mätte maxhöjd, 160 centimeter. En mycket bra generalrepetition inför den femstjärniga GP-tävlingen i Helsingfors.

Liten arena kan bli utmaning för häst med stort hopp

Arenan i Helsingfors är speciell, då den är liten och hindren kommer tätt inpå varandra. Och publiken sitter väldigt nära banan.

Antell beskriver Iscara Del Maset som en riktig tävlingshäst. Lugn och fokuserad. Endast då hon står och väntar på att få komma in på arenan kan det bli kämpigt.

– Hon är så ivrig och full av adrenalin att hon blir alldeles vimsig, säger Antell och skrattar brett.

Men när hon kommer ut på arenan är hon väldigt fokuserad. Och så älskar hon att hoppa.

– Det är bara att hålla i och så far hon. Hon är inte alls blyg.

Det som kan bli problematiskt är att hennes hopp är väldigt stort, eller scopey som det kallas på engelska. Och då gäller det att få upp tempot mellan hindren berättar Antell för att lyckas få en bra tid.

"Visst är det spännande att få tävla mot sina idoler"

Antell har som plan att tävla i tre klasser under helgen, huvudtävlingen är ändå den femstjärniga GP-tävlingen på lördagen. Att som 21-åring få en plats i den är stort, då han i år har ridit sin första säsong som seniorryttare.

Gör han väl ifrån sig där, öppnar det upp nya möjligheter att få inbjudan till internationella tävlingar. Själv har han satt som mål att rida noll, felfritt, men också att njuta av att få tävla – det är inte varje dag man får mäta sig med sina idoler.

– Peder Fredricson och Steve Guerdat, är nog de största idolerna. Stilen som de rider på och hur de hanterar sina hästar är något jag ser upp till.

Schweizaren Guerdat vann OS-guld i London 2012 med Nino des Buissonnets. och svensken Peder Fredricson har ett lagsilver från OS i Aten 2004 och ett individuellt silver från OS i Rio de Janeiro med hästen All In.

– När man var yngre så har man drömt om att få vara där och få tävla med dem och mot dem. Det är en önskan som nu går i uppfyllelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport