Hoppa till huvudinnehåll

Föreläsning mot vaccin ordnas vid Åbo Akademi – ÅA: Vi kan inte annat än beklaga att det gick så här

Åbo Akademi i Vasa
Åbo Akademi i Vasa Bild: Yle/Chanette Härus Åbo Akademi,universitet,skolor,Vasa

I november ordnas en föreläsning med rubriken ”Frisk utan vaccin” vid Åbo Akademi. Lisbeth Fagerström, rektor vid Åbo Akademi i Vasa, beklagar det hela men kommer inte att stoppa föreläsningen.

I samband med en en hälsomässa som Vasa naturkost ordnar den 16 november kommer en vaccinkritisk föreläsning att äga rum i Åbo Akademis auditorium Bruhn.

Vid Åbo Akademi var man omedveten om mässans innehåll.

Enligt professorn i vårdvetenskap Lisbeth Fagerström, som också är rektor för Åbo Akademi i Vasa, fick universitetet nys om föreläsningen av en utomstående person som var kritisk till att en sådan föreläsning ordnas i Åbo Akademis lokaler.

Föreläsningen hålls som planerat trots kritik

Inom Åbo Akademi har man diskuterat frågan, men man ser ingen orsak att stoppa föreläsningen.

- Inte ser jag någon orsak att dra tillbaka det här som vi har lovat. Det är en stor mässa och det finns säkert positiva saker som presenteras, säger Fagerström.

Porträtt av Lisbeth Fagerström.
Rektor Lisbeth Fagerström vid Åbo Akademi i Vasa. Porträtt av Lisbeth Fagerström. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Lisbeth Fagerström,fagerström

- Men vi är inte för vaccinmotstånd. Vi följer nationella rekommendationer och det är viktigt att man vaccinerar sig. Jag kan inte annat än beklaga att det gick så här den här gången och det är bara ett av många teman på en stor naturkostmässa.

Fagerström påpekar att utomstående kan boka Åbo Akademis utrymmen och det här evenemanget bokades under temat Vasa naturkostmässa.

Vid bokningen framgick inte att en föreläsning under rubriken ”Frisk utan vaccin” också var aktuell.

- Jag har sett närmare på det här och våra rutiner. Hädanefter ska vi se till att den person som har hand om bokningen frågar lite närmare vad det gäller för att undvika att sådant här sker.

"Olyckligt att de valt Åbo Akademi för evenemanget"

Markus Granholm är överläkare i barnsjukdomar på Malmska sjukhuset i Jakobstad och tycker det är olyckligt att föreläsningen ordnas i Åbo Akademis utrymmen.

Lääkäri Markus Granholm katsoo kameraan.
Överläkare Markus Granholm vid Malmska i Jakobstad. Lääkäri Markus Granholm katsoo kameraan. Bild: Kalle Niskala / Yle läkare,överläkare,Markus Granholm,Jakobstad,tuberkulosvacciner

Som läkare vid Malmska var Granholm själv med och försökte förhindra att en epidemi skulle sprida sig efter att ett mässlingsfall konstaterades i Larsmo i november förra året. Eftersom täckningsgraden i Larsmo är låg fanns det en risk för en epidemi.

- Jag är för åsiktsfrihet och tycker att alla ska få säga vad de tycker. Det finns säkert ett behov också för den här typen av tillställningar men det är olyckligt att de valt just Åbo Akademi för det här evenemanget.

Varför det?

- Jag tror de flesta förstår att det är fråga om en privat tillställning, men det finns en risk att man kan tro att det ligger forskning bakom då föreläsningen hålls i universitetet. Med tanke på det är det olyckligt att evenemang av det här slaget ordnas i ett universitet.

Svenska Yle, vetenskapen och journalistiken

I Yles etiska regler konstateras att vi "tar hänsyn till relevanta fakta och olika perspektiv" samt att vi vågar "fråga och ifrågasätta."

Det konstateras också att vi ska "främja en pluralistisk samhällsdebatt" och att våra program "mångsidigt ska spegla olika åsikter".

Detta är grundläggande värderingar i all vår journalistik.

Men det betyder inte att alla åsikter per definition är likvärdiga ifall det finns en etablerad, vetenskapligt belagd konsensus kring en fråga. Klimatfrågan är en sådan fråga, men det finns också andra, t.ex. en del hälsofrågor.

Att framställa olika sidor i en debatt som skenbart likvärdiga kan nämligen skapa ett slags "falsk balans" i vår rapportering, som inte överensstämmer med verkligheten.

I så fall uppfyller inte journalistiken ett annat centralt villkor, nämligen att ge en så sanningsenlig bild som möjligt av det som sker.