Hoppa till huvudinnehåll

I 200 000 år hann stenblocket från Åland bo i Nederländerna – nu har stenen hittat hem igen

Stenen "Sten Rapakivi" på en klippa med gula höstlöv. I bakgrunden syns en småbåtshamn.
Sten Rapakivi kan nu beskådas av alla ålänningar vid stranden i Mariehamn. Stenen "Sten Rapakivi" på en klippa med gula höstlöv. I bakgrunden syns en småbåtshamn. Bild: Martina Eriksson/Ålands radio och tv Åland,konst,Sten Rapakivi

Ett stenblock lossnade på Åland under istiden för cirka 200 000 år sedan och hittade en ny plats i Nederländerna.

Nu har konstnären Bart Eysink Smeets kört hela vägen med stenen på släp för att återbörda den till sitt moderland.

Den nederländske konstnären Bart Eysink Smeets med stenen Sten Rapakivi.
Den nederländske konstnären Bart Eysink Smeets hade stenen Sten Rapakivi, som han kärleksfullt döpt den till, på släp. Den nederländske konstnären Bart Eysink Smeets med stenen Sten Rapakivi. Bild: Peter Grönholm/Ålands radio och tv Åland,konst,Sten Rapakivi

Stenen, som kärleksfullt döpts till Sten Rapakivi, hämtades från en rondell i provinsen Drenthe.

Den nederländske konstnären Bart Eysink Smeets kom på idén för ett par år sedan att föra tillbaka den till Åland.

I tisdags rullade ekipaget av färjan i Mariehamn, på släpet var stenen fastsurrad och på bilens tak fanns en stor pil med texten ”Här får ni tillbaka er sten”.

En skylt på ett biltak där det står "Här får ni tillbaka er sten". I bakgrunden syns en båthamn.
Under färden till Åland fanns en skylt på Bart Eysink Smeets tak. En skylt på ett biltak där det står "Här får ni tillbaka er sten". I bakgrunden syns en båthamn. Bild: Staffan Beijar/Ålands museum Åland,konst,Sten Rapakivi

– Den är väldigt tung och vi undrade, eftersom det är ett gammalt släp, om den skulle klara resan. Men jag är superglad att jag äntligen är här, att jag inte behöver oroa mig för det, säger Bart Eysink Smeets.

Före avresan hade han varit i kontakt med människor som sade sig kunna tala med stenar.

– Det var andliga personer som ansåg att vi måste berätta för stenen vad som pågår under resan, därför hade vi en walkie talkie intill den på släpet.

Stenen pratade dock aldrig med sina medpassagerare.

Ett konstprojekt

I Nederländerna finns många granitblock som kommit norrifrån. De kallas Aland rapakivi och sticker ut i miljön med sin röda färg.

Fakta om istiden

Under de senaste 2,7 miljoner åren har vi haft flera perioder med nedkylning, så kallade istider.

Istiderna har varierat i längd, men har i medeltal varierat i cirka 100 000 år.

Den senaste istiden tog slut för ungefär 10 000 år sedan.

Källa: Yles vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund

– Jag planerar inte att föra tillbaka alla, men kanske kan ålänningarna åka ner och göra anspråk dem, säger Bart Eysink Smeets.

Under överseende av Bart Eysink Smeets installerades stenen på sin nya plats på Lilla holmen i Mariehamn.
Under överseende av Bart Eysink Smeets installerades stenen på sin nya plats på Lilla holmen i Mariehamn. Under överseende av Bart Eysink Smeets installerades stenen på sin nya plats på Lilla holmen i Mariehamn. Bild: Staffan Beijar/Ålands museum Åland,konst,Sten Rapakivi

Hela återkomsten av Sten Rapakivi är ett konstprojekt.

– Jag gillar verkligen att se människor och natur sammanstråla på olika sätt och jag tänkte att det här var ett bra experiment. Att ta en sten från ett samhälle i Nederländerna, som är stolta över sina stenar, och föra tillbaka den till där den kom ifrån.

- Min frågeställning är: Har ålänningarna saknat sin sten? Det är väldigt humoristiskt, så klart.

Hör hemma på Åland

Bart Eysink Smeets gör en jämförelse med föräldralösa som kanske har hemlängtan.

– Vi har ett tv-program i Nederländerna om folk som är adopterade och söker sina rötter, jag ville göra något liknande med en sten. Åland är mycket vackrare än Nederländerna, så stenen hör hemma här.

I torsdags arrangerades en ceremoni på Lilla holmen i Mariehamn där stenen fått sin sista viloplats. På plats vid installationen fanns förutom lokala nyfikna också journalister från konstnärens hemland och ett filmteam som följt stenens resa.

 En plakett berättar för flanörerna att de inte tittar på vilken sten som helst.
En plakett berättar för flanörerna att de inte tittar på vilken sten som helst. En plakett berättar för flanörerna att de inte tittar på vilken sten som helst. Bild: Martina Eriksson/Ålands radio och tv Åland,konst,Sten Rapakivi

– Nästa istid är den säkert tillbaka i Nederländerna och då hoppas jag någon för tillbaka den igen, säger Bart Eysink Smeets.

Text: Malin Henriksson, Ålands radio och tv

Läs också