Hoppa till huvudinnehåll

Ingenting varar för evigt, inte ens Tapparas poängsvit – Ilves chockade ligaledarna i Tammerforsderbyt

Ilvesmålvakten Lukas Dostal firar derbysegern över Tappara med fansen.
Lukas Dostal var en av hemmalagets matchvinnare. Ilvesmålvakten Lukas Dostal firar derbysegern över Tappara med fansen. Bild: All Over Press/Miikka Jääskeläinen ishockey,FM-ligan i ishockey,Ilves (Ishockey herrar),Lukáš Dostál

43 dagar och 15 matcher. Så lång blev Tapparas rad av matcher där laget fick med sig poäng i hockeyligan. Ilves satte stopp för den makalösa sviten efter att ha vunnit den målfattiga drabbningen med 2–1.

Tappara hade radat upp segrar på löpande och förlorat endast en match efter straffar inför säsongens andra Tammerforsderby.

Ilves som inledde ligasäsongen med fem raka förluster hade ändå bestämt sig för att ändra på den statistiken inför fullsatta läktare i Hakametsä.

Inom loppet av två minuter i mellanperioden satte Ilves målen som skulle räcka till seger. Först spräckte Teemu Lepaus Tapparamålvakten Michael Garteigs nolla och vid tiden 31:14 spädde Joose Anttonen på till 2–0.

Tappara bjöd hemmapubliken på en spännande slutfas då Veli-Matti Vittasmäki reducerade med sex minuter kvar att spela. Målet blev ändå matchens sista och Tapparas första förlust under ordinarie speltid var ett faktum.

HIFK vinnare igen

JYP har genom årens lopp varit en mardrömsmotståndare för Helsingfors IFK, men för tillfället verkar det vara motsatta roller.

Efter att besegrat JYP med 4–2 i medlet av september tog HIFK följande trepoängare i kväll då laget var starkare med siffrorna 4–1 i Jyväskylä.

Gästerna fick en pangstart på matchen då Teemu Turunen och Aleksi Laakso förde HIFK upp i en 2–0-ledning efter knappa sex minuters spel.

Julius Nättinen reducerade för hemmalaget men Sebastian Dyk och Anton Lindell såg till med sina fullträffar att Helsingforslaget återfann segermelodin efter onsdagens bottennapp borta mot SaiPa.

HIFK-målvakten Frans Tuohimaa räddade 34 skott då HIFK åkte iväg med poängen med siffrorna 4–1.

TPS fortsätter att förlora

Att det går dåligt för TPS i hockeyligan är ett faktum. I kväll inkasserade Åbolaget sin elfte förlust i säsongens femtonde match.

TPS fick en hyfsad start borta mot Lukko då Lauri Pajuniemi hittade rätt i powerplay efter sju minuters spel.

Rutinerade Toni Koivisto utjämnade i mellanperioden och efter det var det slut på målfabrikationen i Raumo.

I straffläggningen drog Lukko den längre strået där svenske backen Robin Press sköt segermålet. Tack vare segern befäste Lukko sin tredjeplats i tabellen efter Tappara och Kärpät.

FM-ligan i ishockey

Tappara–Ilves 1–2 (0–0, 0–2, 1–0)
JYP–HIFK 1–4 (1–2, 0–1, 0–1)
Lukko–TPS 2–1 (0–1, 1–0, 0–0) efter straffar
Kärpät–KalPa 7–1 (2–0, 1–1, 4–0)
Pelicans–Ässät 2–6 (0–5, 1–1, 1–0)

Tabellen efter kvällens omgång hittar ni här.

Läs också