Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska det äldre paret i Borgå återförenas: "Det är klart att också mannen ska få flytta in på servicehemmet"

Majbergets servicehus
Den äldre kvinnan har bott i Majbergets servicehus (bilden) i Borgå sedan våren 2017. Hennes man bor kvar hemma. Majbergets servicehus Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,servicehus,servicehem,majbergets servicehem

För äldrerådets ordförande Björn Sundqvist är det ofattbart att paret i Borgå har bott åtskilda i närmare ett år. Servicechefen för äldrevården i Borgå, Ansa Lindqvist-Bergheim, tror att det handlar om missförstånd och informationsbrist.

De är gifta men har inte setts på ett år. Hon har en minnessjukdom och bor på Majbergets servicehus sedan april 2017.

Han drabbades av en stroke för snart ett år sedan och på grund av sviterna har han svårt att gå och kan inte lämna sitt hem.

Yle Östnylands webbartikel från den 23 oktober om paret som skilts åt har väckt diskussion bland annat på sociala medier.

- Det verkar omänskligt. Äldrerådslagen som trädde i kraft 2013 stipulerar möjligheter för äldre par att bo tillsammans även om bara en av dem behöver vård dygnet runt, säger Björn Sundqvist, ordförande för äldrerådet i Borgå.

Björn Sundqvist
Äldrerådets ordförande Björn Sundqvist. Björn Sundqvist Bild: Yle/Stefan Härus äldreomsorg,äldrerådet i borgå

Missförstånd och informationsbrist

Servicechefen för äldrevården i Borgå, Ansa Lindqvist-Bergheim, håller med Sundqvist.

- Det är mycket ledsamt att det gått så här. Det verkar som om det har blivit ett missförstånd. Det handlar också om informationsbrist, säger Lindqvist-Bergheim.

Björn Sundqvist känner till ett liknande fall från några år tillbaka i tiden.

- Då Brandbackens servicehus öppnade var jag inkopplad på ett liknande fall. Det löste vi väldigt snabbt. Efter en del diskussioner blev tolkningen av lagen då att man ska kunna bo tillsammans och då sköttes det hela perfekt, säger Sundqvist.

Ansa Lindqvist-Bergheim säger att det funnits många liknande fall där ena parten i ett förhållande varit i behov av vård och där lösningen blivit att båda fått en plats i ett servicehus.

- Också nu har vi ett par som bor tillsammans i ett rum i servicehuset. Det går att ordna om båda så vill. Det är helt självklart, säger Lindqvist-Bergheim.

Ansa Lindqvist-Bergheim
Servicechefen för äldrevården i Borgå, Ansa Lindqvist-Bergheim. Ansa Lindqvist-Bergheim Bild: Yle/Stefan Härus äldreomsorg,Ansa Lindqvist-Bergheim

Måste ordnas snabbt

Enligt de anhöriga var det personalen på Majberget som satte tummen ner för att det äldre paret skulle återförenas. De ska ha sagt att det inte är lämpligt.

- Jag har svårt att säga någonting om det här. Jag känner inte till hur ärendet har skötts men fel är det. Nu måste vi ta kontakt med de anhöriga och om det visar sig att paret vill bo tillsammans så är det klart att mannen ska få flytta in på Majbergets servicehem, säger Ansa Lindqvist-Bergheim.

Lindqvist-Bergheim säger att saken behöver fixas i brådskande ordning, redan nästa vecka (28.10).

Inget besvär till socialsektionen

Ansa Lindqvist-Bergheim & Björn Sundqvist
Ansa Lindqvist-Bergheim och Björn Sundqvist. Ansa Lindqvist-Bergheim & Björn Sundqvist Bild: Yle/Stefan Härus äldreomsorg,Ansa Lindqvist-Bergheim

För äldrerådets ordförande Björn Sundqvist är det ett mysterium att det har kunnat gå så här.

Han sitter nämligen också med i social- och hälsovårdsnämndens socialsektion, den första besvärsinstansen för fall av det här slaget.

- Det finns en alldeles klar strategi för hur dylika fall ska skötas. Det förvånar mig att den här frågan inte har kommit upp där. Det här tyder på att det någonstans funnits en lucka i informationsgången. De anhöriga ska kunna besvära sig till socialsektionen vid negativt beslut, säger Sundqvist.

Ansa Lindqvist-Bergheim håller med Sundqvist. Det ska vara möjligt att besvära sig.

- Det är ledsamt - ledsamt är det, vad kan jag annat säga, säger hon.

Paret har nu alltså varit åtskilda i närmare ett år – en lång tid då man är i 90-årsåldern.