Hoppa till huvudinnehåll

Personalbrist på Migri leder till personalbrist på thairestaurang i Söderkulla - har väntat på kock i över 8 månader: "Vi börjar vara ganska utmattade"

En kvinna i mörka kock-kläder står och rör om i en stekpanna.
Vaw Myllynen jobbar långa dagar i restaurangen. En kvinna i mörka kock-kläder står och rör om i en stekpanna. Bild: Yle/Mira Bäck restauranger,kock,restaurang Suan Aahaan

Migrationsverket lider av resursbrist. Både lokala företagare och personerna de vill anställa blir i kläm när de måste vänta länge på beslut om uppehållstillstånd för arbetstagare.

Mika och Vaw Myllynen har fullt upp i sin restaurang i Söderkulla, Sibbo.

- Vi har försökt få allt att gå runt med egna krafter, men vi börjar vara ganska utmattade i det här skedet, säger Mika Myllynen.

Sedan de öppnade thairestaurangen Suan Aahaan i februari har Vaw Myllynen jobbat 12 timmars dagar i köket, sex dagar i veckan. Mika Myllynen balanserar ett heltidsjobb med företagandet.

En man i svarta kläder står bakom disken i en restaurang.
Mika Myllynen står ofta bakom kassan. "Jag försöker hålla mig undan från köket för att inte vara i vägen", skojar han. En man i svarta kläder står bakom disken i en restaurang. Bild: Yle/Mira Bäck restauranger,Mika Myllynen

Orsaken är att processen med att anställa en specifik kock från Thailand har dragit ut på tiden. Tills hon får grönt ljus av Migrationsverket måste paret Myllynen hålla ut.

Nu börjar krafterna tryta. På måndagen meddelade restaurangen på sin Facebooksida att de kommer att hålla stängt under två veckor i november.

Både kock och företagare har fastnat i limbo

Paret Myllynen visste redan från början att de ville anställa en specifik kock från Thailand, som är en vän och mentor.

De satte i gång med rekryteringen genast då de bildade sitt företag.

- Vi förväntade oss att processen skulle ta 2-4 månader, som det stod på Migrationsverkets webbsida. Nu har det gått åtta månader och vi ligger illa till på grund av situationen, säger Mika Myllynen.

En wokpanna med grönbrun massa i står på en spis.
Grön currysås på kommande. En wokpanna med grönbrun massa i står på en spis. Bild: Yle/Mira Bäck restauranger,mat,matlagning,grön currysås

Kocken i Thailand sade upp sig från sitt stadigvarande jobb i god tid för att vara beredd att flytta till Finland genast då beslutet kommer.

- Situationen är besvärlig för henne också, konstaterar Myllynen.

Kocken i Thailand måste livnära sig på snuttjobb under väntetiden, medan paret Myllynen arbetar långa dagar i restaurangen.

Enligt Mika Myllynen råder det brist på kockar i Finland, och att hitta en kunnig thaikock här är nästan omöjligt.

De kan inte heller anställa någon för en längre tid eftersom de, när kocken från Thailand så småningom får flytta hit, kan hamna i en situation där restaurangen har fler anställda än de har råd med.

Personalbrist på Migri

När Mika Myllynen efter fyra månaders väntan kontaktade Migrationsverket fick han svaret att man har bråttom och att det ännu dröjer.

Migri har också meddelat Myllynen att de inte kan snabba på enskilda fall.

- Senast jag kontaktade Migri uppskattade de att det skulle ta en eller två månader till. Det har gått åtminstone två månader sedan dess och inga framsteg, säger Mika Myllynen.

Vi skulle göra mer om det skulle vara möjligt― Resultatområdeschef Marja Toivonen, Migrationsverket

I början av månaden skrev Yle Uutiset om att det är svårt för finska företag att locka utländska experter eftersom processen med att få uppehållstillstånd tar alltför länge.

- Vi har brist på pengar och det har omvandlats till personalbrist, sade Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio då.

Resultatområdeschef Marja Toivonen är inne på samma linje.

- Vi skulle göra mer om det skulle vara möjligt. Under det senaste året har vi bland dem som jobbar med arbetskraftsinvandring haft ett personalunderskott på över tio personer, säger Toivonen.

Antalet ansökningar om uppehållstillstånd för arbetstagare har ökat och arbetet hopar sig.

Situationen lär inte lätta

- Nu talas det om permitteringar och ska minska på personalen. Det går åtminstone inte mot ett bättre håll, säger Toivonen.

Migrationsverket kämpar med sin ekonomi och måste skära ner på sin personal med tio procent innan årsskiftet.

En blond man i svart skjorta står i dörröppningen till ett restaurangkök.
Mika Myllynen hoppas att situationen snart ska lätta. En blond man i svart skjorta står i dörröppningen till ett restaurangkök. Bild: Yle/Mira Bäck restauranger,Mika Myllynen

- Det borde inte fungera så här. I Finland är det arbetskraftsbrist inom många olika branscher. Det att Migris anslag minskar och folk får gå är helt fel, säger Mika Myllynen.

Trots att paret har haft det tungt så tycker de ändå att restaurangen har fått en bra start.

- Sibboborna har tagit väl emot oss. Vi skulle säkert inte ha orkat så här länge annars, säger Mika Myllynen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland